Η πατέντα των εμβολίων και η πατέντα των Ελλήνων
Άλλες (μπορεί και να) αίρονται, άλλες όχι
Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς άλλον να λαό να μας ξεπερνά σε αυτό το «ταλέντο»:
Να μπορούμε με κάθε τρόπο να μετατρέπουμε ένα σημαντικό, παγκόσμιας εμβέλειας ζήτημα, σε αντικείμενο εσωτερικής φαγωμάρας.
Εδώ και κάποιες ώρες, τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι οι ΗΠΑ ζητούν απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωναϊού.
Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι δηλώνοντας πως «Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα» ανακοίνωσε, με ανάρτησή της στο Twitter ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων.
These extraordinary times and circumstances of call for extraordinary measures.
The US supports the waiver of IP protections on COVID-19 vaccines to help end the pandemic and we’ll actively participate in @WTO negotiations to make that happen. pic.twitter.com/96ERlboZS8
— Ambassador Katherine Tai (@AmbassadorTai) May 5, 2021
Ένα ανέλπιστο ντόμινο είχε μόλις ξεκινήσει.
Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγέσους κάνονας λόγο για «μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid 19» ανέφερε πως «η δέσμευση του αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα ισχυρό παράδειγμα της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων».
Αν οι δηλώσεις αυτές οδηγήσουν και σε πράξεις τότε πραγματικά θα μιλάμε για μια θετικότατη εξέλιξη όχι μόνο στη μάχη κατά της συγκεκριμένης πανδημίας αλλά γενικότερα στον τρόπο που σαν ανθρωπότητα αποφασίζουμε να χειριζόμαστε ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές όλων δείχνοντας ταυτόχρονα ότι οι αδύναμοι δεν είναι και ξεχασμένοι.
Όσον αφορά την Covid-19, τα συνεχιζόμενα αρνητικά ρεκόρ θανάτων σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής δείχνουν ότι παρά τα οποία ενθαρρυντικά βήματα στον Δυτικό Κόσμο, η συνολική κατάσταση στον πλανήτη μας παραμένει τραγικά δύσκολη.
Η είδηση έφτασε φυσικά και στην Ελλάδα, όμως από τα πρώτα κι όλας λεπτά τέθηκε, ως είθισται, υπό το πρίσμα εσωτερικών – κομματικών αντεγκλήσεων.
Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της Κάθριν Τάι, έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του».
Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του…
Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, 5 May 2021
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν στη συζήτηση της 15ης Ιανουαρίου του 2021, όταν ο Κυριακός Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις προτάσεις Τσίπρα μεταξύ άλλων είχε αναφέρει:
«Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο αίολο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες».
Η απάντηση της κυβέρνησης, στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε λίγο αργότερα διά στόματος του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ανέφερε πως το δηκτικό σχόλιο Μητσοτάκη προς τις προτάσεις Τσίπρα αφορούσαν όχι την άρση της πατέντας αλλά την παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα.
«Δεν είχαμε πει ότι ήταν αδύνατη η άρση, αλλά η παραγωγή του εμβολίου στη χώρα, κάτι που είναι αδύνατο από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Χρειάζονται υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που δεν υπάρχουν»
Επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρόσθεσε πως «Εκείνος που είχε θέσει το ζήτημα της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ήταν τον Απρίλιο του 2020 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν με δηλώσεις του στη FAZ, είχε σαφώς δηλώσει ότι θα πρέπει να καταστούν τα εμβόλια οικουμενικά δημόσια αγαθά με την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.»
Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των αξιωματούχων και τις αντιδράσεις των πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα, προκύπτει πως μείζον για εμάς θέμα, δεν είναι η ίδια η ενδεχόμενη απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων αλλά ποιος από τους δύο Μητσοτάκης ή Τσίπρας το είπε πρώτος και κατ’ επέκταση πόσο είναι το σκορ μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε ο Τσίπρας όμως φταίει, που ήταν αυτός που πρώτος «είδε» στο θέμα την ευκαιρία εξαπόλυσης αντιπολιτευτικών πυρών, ούτε ο Γεραπετρίτης, ούτε κανείς.
Φταίει αυτή η έξη προς εσωτερική φαγωμάρα, που είναι τόσο χαρακτηριστική και τόσο δική μας, που ίσως τελικά θα πρέπει να την πατεντάρουμε.
- «Ταμπού»: Ψέματα, έρωτες και ψυχολογικά παιχνίδια
- Νίκος Ρωμανός: Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα των Αμπελοκήπων
- Οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ
- Συγκρότηση επιτροπών για τον νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης: Η συμμετοχή του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού
- Gladiator 2 – «Δεν υπήρξε gay φιλί για τον Ντένζελ Ουάσινγκτον» λέει ο σκηνοθέτης
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ»: Έφτασε η στιγμή της μεγάλης επιστροφής