Κωδικοί πρόσβασης: Η «βίβλος» της σωστής επιλογής
Σύμφωνα με έρευνα, το 14% των Βρετανών χρησιμοποιεί στους κωδικούς πρόσβασης τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του. Ένα άλλο 13% χρησιμοποιεί κάποια ημερομηνία που είναι σημαντική για τους ίδιους, με το 6% να χρησιμοποιεί το όνομα της ομάδας τους.
- Δύο ελληνικά πιάτα στη λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα του κόσμου
- Τουλάχιστον 34 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο στη Μοζαμβίκη
- Ο Δημήτρης Ήμελλος και η εντυπωσιακή αφετηρία και πορεία του
- Μανιφέστο είχε φτιάξει η 15χρονη που προκάλεσε το νέο μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ - Πώς επηρεάστηκε
Η πρώτη Πέμπτη του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κωδικών Πρόσβασης και οι ειδικοί του χώρου της κυβερνοασφάλειας μας υπενθυμίζουν πώς η άστοχη επιλογή κωδικού πρόσβασης επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC), ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός Βρετανών είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις από κυβερνοεγκληματίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Amer Owaida, μέλος της κοινότητας της εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, ενδεικτικά αναφέρει ότι στη Μεγάλη Βρετανία το 15% των Βρετανών χρησιμοποιεί για κωδικό πρόσβασης το όνομα του κατοικίδιού του για να… προστατέψει τους διαδικτυακούς του λογαριασμούς.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 14% των Βρετανών χρησιμοποιεί στους κωδικούς πρόσβασης τα ονόματα των μελών της οικογένειάς του. Ένα άλλο 13% χρησιμοποιεί κάποια ημερομηνία που είναι σημαντική για τους ίδιους, με το 6% να χρησιμοποιεί το όνομα της ομάδας τους. Επίσης, το 6% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούν για κωδικό πρόσβασης ή ως μέρος του κωδικού πρόσβασης, τη λέξη «password».
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι κυβερνοεγκληματίες θα μπορούσαν εύκολα να παραβιάσουν τους λογαριασμούς τους.
Οι άστοχες επιλογές κωδικών πρόσβασης δεν περιορίζονται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πολλά τέτοια παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς στην τελευταία ετήσια λίστα με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά την οποία δημοσίευσε η NordPass – εταιρία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης (password manager).
Μη βάζετε τον ίδιο κωδικό ξανά και ξανά
Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας, το NCSC παροτρύνει τους πολίτες να αποφύγουμε και ένα άλλο κοινό λάθος που κάνουμε όταν επιλέγουμε κωδικούς πρόσβασης: τη χρησιμοποίηση του ίδιου κωδικού ξανά και ξανά. Α
ντ’ αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε έναν μοναδικό και ισχυρό κωδικό πρόσβασης ή φράση για καθέναν από τους λογαριασμούς μας ειδικά για τους σημαντικούς λογαριασμούς, και όποτε είναι δυνατόν, να τους ενισχύουμε με ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας – έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων.
Αν πάλι δε θέλουμε να θυμόμαστε απέξω όλους τους κωδικούς πρόσβασης που έχουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης (password manager).
Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι δημιουργούμε όλο και περισσότερους διαδικτυακούς λογαριασμούς, με το 27% των ερωτηθέντων να λένε ότι έχουν τουλάχιστον τέσσερις νέους λογαριασμούς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μάλιστα το 6% ανέφερε ότι έχει προσθέσει περισσότερους από 10 νέους λογαριασμούς τους τελευταίους 12 μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις