Εμβόλιο Covid-19: Στον αέρα οι 400 εκατ. δόσεις που περιμένει η ΕΕ από την CureVac
Η εταιρεία δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει την εξαγωγή πρώτων υλών
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία είχε γίνει πέρυσι μήλο της Έριδας ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, παραδέχεται ότι ίσως δεν καταφέρει να παραδώσει έγκαιρα τις 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 που έχει υποσχεθεί στην ΕΕ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν την εξαγωγή βασικών συστατικών.
«Δεν παραλαμβάνουμε πλέον κανονικά όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiege.
Σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό παραγωγής του εμβολίου, ο Χάας απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι η εταιρεία προγραμματίζει «μέρα με τη μέρα» και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξασφάλιση «μεγάλου στοκ».
Το αμερικανικό μπλόκο στις εξαγωγές πρώτων υλών δημιουργεί νέα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούλιο.
Το εμβόλιο mRNA της CureVac δεν θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη του στόχου, σίγουρα όμως θα μπορούσε να επιταχύνει την προσπάθεια.
Το εμβόλιο πάντως δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Η άφιξη του εμβολίου θα ήταν καλοδεχούμενη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έπεσε θύμα καθυστερήσεων από πολλές εταιρείες, αρχής γενομένης από την AstraZeneca, κατά της οποίας προσέφυγαν οι Βρυξέλλες.
Τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν θα χορηγηθούν στην Δανία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές αποκλείσθηκε η χορήγησή τους σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες λόγω πιθανών παρενεργειών.
Αντίθετα με τα δύο αυτά εμβόλια, η CureVac χρησιμοποιεί την τεχνολογία του mRNA , όπως και οι Pfizer/BionTech και Moderna, τα εμβόλια των οποίων δεν έχουν εγείρει ανησυχίες για σοβαρές παρενέργειες.
Οι αμφιβολίες που διατυπώνει στην συνέντευξή του ο επικεφαλής της CureVac θυμίζουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η AstraZeneca για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.
Η AstraZeneca είχε προβάλει την δικαιολογία ότι άλλες χώρες μπλοκάρουν την εξαγωγή εμβολίων που παρασκευάζονται στο έδαφός τους, παραπέμποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στις ΗΠΑ.
Η CureVac από την πλευρά της επικαλείται ανοικτά περιορισμούς που τίθενται βάσει του αμερικανικού νόμου Defense Production Act, τον οποίο επικαλέσθηκε η κυβέρνηση Τραμπ και στην συνέχεια η κυβέρνηση Μπάιντεν για να μπλοκάρει τις εξαγωγές πρώτων υλών.
Η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυσάρεστη έκπληξη για την CureVac, δεδομένου ότι η εταιρεία έδωσε έμφαση στην συγκρότηση ενός «τεράστιου βιομηχανικού δικτύου στην Ευρώπη».
Η CureVac έχει κλείσει συμφωνίες με εταιρείες για υπεργολαβικές δραστηριότητες, όπως με τα εργοστάσια της Fareva στην Γαλλία για την εμφιάλωση του εμβολίου, την γερμανική Bayer και την ελβετική Novartis.
Η ΕΕ δεν απάντησε σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) σχετικά με τις ανησυχίες ως προς την παραγωγή του εμβολίου της CureVac.
Πέρυσι, η CureVac έγινε μήλο της Έριδας έπειτα από ρεπορτάζ που ήθελαν την τότε κυβέρνηση Τραμπ να εξασφαλίσει στις ΗΠΑ αποκλειστική πρόσβαση στο υποσχόμενο εμβόλιο mRNA. H αποκάλυψη προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία χρηματοδότησε την CureVac με 80 εκατ. ευρώ για να την κρατήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις