Ο Μπιλ Γκέιτς, η Μελίντα και ο «χορός» των δισεκατομμυρίων
Η αμύθητη περιουσία του ζεύγους Γκέιτς, ο γρίφος του διαμοιρασμού της μετά το «χρυσό» διαζύγιο και το μέλλον του φιλανθρωπικού τους έργου
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
«Οι άνθρωποι που παντρευόμαστε δεν είναι οι άνθρωποι που χωρίζουμε, γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν», είχε παρατηρήσει εύστοχα προ διετίας η Αμερικανίδα δικηγόρος Νικόλ Σόντομα, μετά την ανακοίνωση του ακριβότερου μέχρι πρότινος διαζυγίου στην ιστορία.
Ήταν του ιδρυτή της Amazon και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Τζεφ Μπέζος, με την επί 25 χρόνια σύζυγό του, νυν τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, Μακένζι Σκοτ.
Τα πρωτεία ίσως τώρα να τους πάρουν ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, με την περιουσία άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το απρόσμενο «χρυσό» διαζύγιό τους.
Όπως και οι Μπέζος, έτσι και αυτοί δεν είχαν -παραδόξως- συνάψει προγαμιαίο συμβόλαιο, παρά το γεγονός ότι τη χρονιά του γάμου τους, το 1994, ο συνιδρυτής της Microsoft θεωρείτο, στα 38 του, ο πλουσιότερος Αμερικανός.
«Συμφωνητικό διαζυγίου» και ακριβοί δικηγόροι
Στην αίτηση διαζυγίου που το ζευγάρι των κροίσων κατέθεσε από κοινού τη Δευτέρα σε δικαστήριο της πολιτείας της Ουάσιγκτον (όπου η νομοθεσία προβλέπει πως οτιδήποτε αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός γάμου θεωρείται ότι ανήκει εξίσου και στους δύο συντρόφους, αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η περιουσία θα μοιραστεί 50-50), ο 65χρονος Μπιλ και η 56χρονη Μελίσα αναφέρονται σε «συμφωνητικό διαζυγίου» για τον διαμοιρασμό της κολοσσιαίας περιουσίας τους.
Το περιεχόμενό του παραμένει άγνωστο. Ήδη ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, ο τέταρτος σήμερα πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει αρχίσει τη μεταφορά κινητών αξιών στην οσονούπω και επίσημα πρώην σύζυγό του, μέσω της Cascade Investment: μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε με τα κέρδη του από την Microsoft Corp. (πλέον κατέχει το 1,36% των μετοχών της, ενώ πέρυσι αποχώρησε από το Δ.Σ. του τεχνολογικού κολοσσού για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό Ίδρυμα Μπιλ και Μπελίντα Γκέιτς, το μεγαλύτερο στον κόσμο).
Από τη Δευτέρα κιόλας, λοιπόν, η Μελίντα έγινε κάτοχος μετοχών της Canadian National Railway Co. και της AutoNation Inc., συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Υπολείπονται βέβαια πολλά δισεκατομμύρια μέχρι να ολοκληρωθεί η μοιρασιά της αμύθητης περιουσίας τους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολυτελή ακίνητα, έναν στόλο αεροσκσφών, μετοχές σε πλήθος εταιρειών, τεράστιες εκτάσεις γης και πανάκριβες συλλογές έργων τέχνης.
Για παν ενδεχόμενο, καθένας έχει συγκροτήσει τη δική του δικηγορική ομάδα με… σούπερ σταρ του κλάδου. Ο μεν Μπιλ Γκέιτς επιστράτευσε ειδικούς από την Munger Tolles & Olson, με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία έχει διακριθεί επτά φορές ως η καλύτερη δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ.
Η δε Μελίντα Φρεντς Γκέιτς έχει συμπεριλάβει στη δικηγορική ομάδα της τον Ρόμπερτ Κόεν, με ειδίκευση στα διαζύγια και διάσημη πελατεία -από τον εκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, έως και τις δύο πρώην συζύγους του Ντόναλντ Τραμπ-, καθώς και τη Σέρι Άντερσον, που εκπροσώπησε τον Τζεφ Μπέζος στο δικό του διαζύγιο, στο πλαίσιο του οποίου η πρώην σύζυγός του πήρε το μικρό, πλην ουχί ευκαταφρόνητο 1/4 των μετοχών του στην Amazon, κατέχοντας έτσι σήμερα το 3,8% της εταιρείας.
Περιουσία που ζαλίζει
Σε αντίθεση, πάντως, με τους Μπέζος -που έπρεπε να μοιράσουν μία περιουσία, η οποία προερχόταν κυρίως από την μετοχική συμμετοχή στην Amazon- η κατάσταση είναι αρκετά πιο περίπλοκη με τους Γκέιτς.
Οι μετοχές της Microsoft που κατέχει σήμερα ο Μπιλ αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% της συνολικής περιουσίας τους.
Έτσι, τα πιο πολύτιμα «πετράδια» της αυτής θεωρούνται σήμερα το μη κεδροσκοπικό Ίδρυμα Μπιλ και Μπελίντα Γκέιτς – με περιουσιακά στοιχεία άνω των 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων- και η Cascade Investment, μέσω της οποίας το ζεύγος έχει επενδύσει σε ακίνητα και σε εταιρείες, δημόσιες και ιδιωτικές.
Στην επιχειρηματική «αυτοκρατορία» τους ανήκουν ένα ιδιωτικό νησί στο Μπελίζ και ακίνητα σε πέντε αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της υπερπολυτελούς κύριας κατοικίας τους.
Την έπαυλη «Xanadu 2.0» των 6.000 τετραγωνικών μέτρων, με θέα τη Λίμνη Ουάσιγκτον στην ομώνυμη πολιτεία, αξίας άνω των 125 εκατομμυρίων δολαρίων.
Μεταξύ άλλων, διαθέτει επτά κρεβατοκάμαρες, 18 μπάνια, αίθουσα κινηματογράφου 20 θέσεων, βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, δωμάτιο τραμπολίνου και πισίνες εντός κι εκτός του οικήματος με υποβρύχιο ηχοσύστημα.
Κυρίως τα τελευταία χρόνια, οι Γκέιτς έχουν επίσης αγοράσει τεράστιες εκτάσεις γης σε 18 αμερικανικές πολιτείες, με εκτιμώμενο συνολικό εμβαδόν όση η έκταση του Χονγκ Κονγκ.
Στην ιδιοκτησία τους έχουν επιπλέον έναν στόλο πανάκριβων αυτοκινήτων – συμπεριλαμβανομένης μίας συλλεκτικής Porche 959-, αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Στη δε τεράστια συλλογή έργων τέχνης που διαθέτουν, συγκαταλέγεται και ένα σπάνιο, πολύτιμο χειρόγραφο σημειωματάριο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Codex Leicester, που ο Μπιλ αγόρασε σε δημοπρασία το 1994 έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Εξ όλων αυτών, πάντως, τα τρία παιδιά τους λέγεται ότι θα λάβουν μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια έκαστο ως κληρονομιά: μία «παρανυχίδα» από την τεράστια οικογενειακή περιουσία, μεγάλος μέρος της οποίας ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν, πριν πεθάνουν. Ήδη, σημαντικό μέρος έχει διοχευτευτεί στο φιλανθρωπικό τους ίδρυμα.
Φιλανθρωπική δράση
Παρά το διαζύγιό τους, το ζεύγος των μεγιστάνων δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη συνεργασία του στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που ίδρυσαν το 2000, με διακηρυγμένους στόχους την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της εκπαίδευσης των παιδιών και της ισότητας των φύλων, καθώς και την εξάλειψη παγκόσμιων υγειονομικών απειλών.
Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, διέθεσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην μάχη κατά της Covid-19, κυρίως στην ανάπτυξη εμβολίων.
Κίνηση που έδωσε αφενός νέα «τροφή» στους απανταχού συνομωσιολόγους για τον ρόλο και τους στόχους του Μπιλ Γκέιτς, αφετέρου βάση στους επιτρικές του ότι -με την αντίθεσή του στην κατάργηση της πατέντας- επί της ουσίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών κολοσσών.
Πολλοί τώρα εκτιμούν ότι, μετά το διαζύγιό τους, οι Γκέιτς πιθανόν να επιδιώξουν ξεχωριστούς στόχους, εντός πλαισίου του ίδιου του ιδρύματος ή και με την ίδρυση νέων, με τον Μπλι να εστιάζει στην κλιματική αλλαγή και στις καινοτομίες και τη Μελίντα πιθανόν να επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και της οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία.
Τομέα, στον οποίο μάλιστα πια συμπράττει με την πρώην σύζυγο του Μπέζος και ανερχόμενη φιλάνθρωπο, Μακένζι Σκοτ, αναλαμβάνοντας από κοινού την πρωτοβουλία Equality Can’t Wait Challenge.
Παρά τη δήλωση καλών προθέσεων των Γκέιτς, εν τω μεταξύ, τα διλήμματα παραμένουν. Στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, επισημαίνει το Bloomberg, διαχειριστές είναι τρεις: το ζεύγος και ο Γουόρεν Μπάφετ, «που υποσχέθηκε να αφιερώσει μεγάλο μέρος της δικής του, σημαντικής περιουσίας στο ίδρυμα των φίλων του. Αυτό σημαίνει ότι ίσως καταστεί αναγκαία η διευθέτηση τυχόν διαφωνιών μεταξύ των δύο πρώην από τον 90χρονο δισεκατομμυριούχο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις