Μαξίμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εντυπώσεις για τις πατέντες των εμβολίων – Ο Μητσοτάκης στήριξε την πρόταση Μόσιαλου
Για καλλιέργεια εντυπώσεων κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την κριτική που ασκεί στον κ. Μητσοτάκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άρση των πατεντών στα εμβόλια στον απόηχο της παρέμβασης Μπάιντεν.
Για καλλιέργεια εντυπώσεων κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την κριτική που ασκεί στον κ. Μητσοτάκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άρση των πατεντών στα εμβόλια στον απόηχο της παρέμβασης Μπάιντεν.
Παγκόσμιο δημόσιο αγαθό
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στηρίξει την πρόταση Μόσιαλου από τις 6 Απριλίου του 2020 ώστε το εμβόλιο να είναι παγκόσμιο αγαθό.
«Να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα, ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν:
«Στη συνέχεια, στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του Κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε:
»»Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση.
»Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα». Κι αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει.
Εμφανίστηκε αργότερα
»Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν.
»Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου «μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε «ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021» και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για «πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό».
»Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο».
Δύο διαφορετικά πράγματα
Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στα «Παραπολιτικά» είχε τονίσει σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων:
«Να θυμίσω ότι τον Απρίλιο του 2020, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο, που είχε κάνει παρέμβαση για τη χρήση των πατεντών, ως παγκόσμιο αγαθό. Είχε διατυπωθεί αυτή η πρόταση σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine
Zeitung.
»Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα. Η τότε κριτική του Πρωθυπουργού αφορούσε την πρόταση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας να παράγονται
στην Ελλάδα τα εμβόλια, κάτι που σας θυμίζω ότι οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες είχαν πει ότι είναι αδύνατον.
»Η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια.
»Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα».
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου
- ΕΣΥ: Μια ιστορία ελπίδας σε μια εποχή ζόφου – Οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες
- Ίντερ – Κόμο 2-0: Πήρε το τρίποντο και παραμένει στο κυνήγι της Αταλάντα (vids)
- «Στο σφυρί» τα ερωτικά γράμματα του Αϊνστάιν
- Επιμένουν οι Μεξικανοί: «Τελειώνει η μεταγραφή του Πινέδα στην Τσίβας»