Αγγλία: Σοκάρει ο αριθμός των θανάτων λόγω αλκοόλ την περίοδο της καραντίνας
Στην Αγγλία και την Ουαλία, ο ετήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ εκτοξεύθηκε το 2020, αποκάλυψε σήμερα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, που διαπίστωσε μια πολύ μεγάλη αύξηση αυτού του αριθμού από την πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο.
- Οικογένεια Μπουτάρη: Μια διαδρομή 145 ετών - Από το πρώτο οινοποιείο έως τον «Κυρ - Γιάννη»
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Στην Αγγλία και την Ουαλία, ο ετήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ εκτοξεύθηκε το 2020, αποκάλυψε σήμερα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, που διαπίστωσε μια πολύ μεγάλη αύξηση αυτού του αριθμού από την πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο.
Το 2020, 7.423 άνθρωποι πέθαναν έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ήτοι μια αύξηση περίπου 20% σε σύγκριση με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, ανακοίνωσε το βρετανικό Γραφείο Στατιστικής. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ετήσιων θανάτων που έχει καταγραφεί από τότε που ο οργανισμός αυτό τους καταμετρά, δηλαδή από το 2001.
Το ποσοστό θνητότητας από το αλκοόλ, στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (Ιανουάριος έως Μάρτιος) ήταν «στατιστικά παρόμοιο με εκείνα των δύο προηγούμενων ετών», υπογραμμίζουν οι ειδικοί, «όμως τα ποσοστά του δεύτερου τριμήνου, του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2020 ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα όλων των υπόλοιπων ετών».
«Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής σημειώνει πως αυτή η αύξηση συμπίπτει με την αρχή της πανδημίας», εξήγησε η Σάντιε Μπονιφέις, η διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Μελετών Αλκοόλ, όπως και με τις τρεις καραντίνες, η πρώτη εκ των οποίων ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση στις 23 Μαρτίου του 2020.
Οι θάνατοι που κατέγραψε το Γραφείο συνδέονται, στην πλειονότητά τους, με μακροχρόνια προβλήματα εξάρτησης: το 80% οφειλόταν σε μια ηπατική νόσο που προκάλεσε το αλκοόλ, ενώ το 10% προκλήθηκε από συμπεριφορές ή επικίνδυνες ψυχικές καταστάσεις που συνδέονται με το αλκοόλ και το 6% σε δηλητηρίαση από αλκοόλ.
«Αυτό δείχνει ότι η αύξηση δεν εξηγείται από το γεγονός ότι τα άτομα που έπιναν κατά το παρελθόν σε λιγότερο επικίνδυνα επίπεδα αύξησαν την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τονίζει η Μπονιφέις.
Σύμφωνα με την ίδια, τα αίτια αυτής της «ανησυχητικής» διαπίστωσης πρέπει κυρίως να αναζητηθούν από την πλευρά της αύξησης της κατανάλωσης σε άτομα που ήδη έπιναν πολύ, αλλά και στην έλλειψη «πρόσβασης σε φροντίδα».
«Για παράδειγμα, οι ηπατικές νόσοι οδηγούν συχνά στα επείγοντα, όμως οι άνθρωποι μπορεί να φοβόντουσαν να πάνε στα επείγοντα λόγω του ιού», εξηγεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις