Εμβόλιο: «Ναι» στην άρση των πατεντών οι Ευρωπαίοι – Θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο, δήλωσε ο Σ. Μισέλ
Πρόθυμοι να συζητήσουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού είναι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει επί της ιδέας παραίτησης εμπορικών πνευματικών δικαιωμάτων σε πατέντες εμβολίων, με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών στον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά υποστηρίζει το λεγόμενο «τρίτο δρόμο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
EU is fully committed to tackling all barriers hindering the global fight against #COVID19. All countries must allow export & avoid disrupting supply chains. We must develop global production capacity with financial support from the EU for developing partners. 1/2#SocialRights
— Charles Michel (@eucopresident) May 6, 2021
#EUCO leaders will tackle this topic in Porto, including TRIPS waiver idea. EU has been supporting the «3d way» promoted by @WTO DG @NOIweala on how to bring vaccines to the global community. Multilateral cooperation is key: #PandemicTreaty with @WHO would be a powerful tool 2/2
— Charles Michel (@eucopresident) May 6, 2021
Μακρόν: «Ναι» στην πρόταση Μπάιντεν, αλλά προτεραιότητα η δωρεά εμβολίων στους φτωχούς
Μιλώντας κατά την επίσκεψή του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι υποστηρίζει «απολύτως» το άνοιγμα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά στα εμβόλια για τον κοροναϊό. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «προφανώς» πρέπει να καταστήσουμε τα εμβόλια ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.
Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η ΕΕ ηγείται της προσπάθειας για δωρεά εμβολίων και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να κάνουν το ίδιο.
Σημείωσε ότι «η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος σε όλο τον κόσμο», αφού έχει εξάγει 45 εκατομμύρια δόσεων και εξέφρασε την ελπίδα «οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και άλλοι να ακολουθήσουν». Πρόσθεσε τέλος ότι «βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μας επιτρέψει να εμβολιαστούμε».
«Ανοιχτό» σε συζήτηση για τις πατέντες δηλώνει και το Βερολίνο
Η Γερμανία είναι «ανοικτή σε μια συζήτηση» για το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, την οποία υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
«Είναι μία συζήτηση, στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι μία ερώτηση, την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας, γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, είπε πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι έτοιμες «να τα εξάγουν επίσης προς τις άλλες».
«Θα είμαστε ευτυχείς, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα επίσης έτοιμες», να το κάνουν, πρόσθεσε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται τους τελευταίους μήνες να εξάγουν δόσεις που παρήχθησαν στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις