Συνεχίζουν το ράλι ανατιμήσεων δημητριακά και ζάχαρη
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) σημειώνει και τον Απρίλιο για 11η φορά μια συνεχόμενη μηνιαία αύξηση.
Για 11 συνεχόμενους μήνες και τον Απρίλιο του 2021 συνεχίστηκε η αύξηση των διεθνών τιμών σε βασικά είδη διατροφής, με τη ζάχαρη να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση και τα δημητριακά να διατηρούν την ανοδική τους πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο δείκτης τιμών τροφίμων κατά μέσο όρο ήταν 120,9 μονάδες τον Απρίλιο, 1,7% υψηλότερος από τον Μάρτιο και 30,8% υψηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των ειδών διατροφής, που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2014 και σε ονομαστικούς όρους είναι 12% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2011.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 3,9% κατά τη διάρκεια του μήνα και έφτασε σε επίπεδα σχεδόν 60% υψηλότερα από ό, τι τον Απρίλιο του 2020. Παράλληλα, λόγω της αργής προόδου στη συγκομιδή στη Βραζιλία και τη ζημιά που υπέστη η καλλιέργεια από τον παγετό στη Γαλλία, αύξησε τις ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά ως προς τις προμήθειες.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 1,8% τον Απρίλιο, καθώς οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου σημείωσαν άνοδο, λόγω των προβλέψεων ότι η παραγωγή στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες θα ήταν μειωμένη από αυτή που αναμενόταν.
Οι τιμές του ελαίου σόγιας και του κραμβελαίου αυξήθηκαν επίσης, ενώ οι τιμές του ηλιελαίου παρουσίασαν μικρή μείωση.
Ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε 1,7% από αυτή του Μαρτίου, με τις τιμές βοοειδών, προβάτων και χοιρινού κρέατος να υποστηρίζονται από τη σταθερή ζήτηση από την Ανατολική Ασία.
Οι τιμές του κρέατος πουλερικών παρέμειναν σταθερές, αντανακλώντας γενικά την ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών αυξήθηκε 1,2% τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας μια βραχύβια πτώση τον Μάρτιο σε 26% πάνω από το επίπεδο του Απριλίου 2020.
Οι τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν 5,7% – για να φτάσουν σε επίπεδο 66,7% υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα – με γνώμονα τις μικρότερες από τις αναμενόμενες φυτεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και τις ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.
Οι διεθνείς τιμές σιταριού ήταν γενικά σταθερές, ενώ οι τιμές για το ρύζι, το κριθάρι και το σόργο μειώθηκαν.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε 1,2% από τον Μάρτιο, με τις τιμές για το βούτυρο, το τυρί και το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη να αυξάνονται λόγω της σταθερής ζήτησης εισαγωγών από την Ασία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις