Προσφυγικό: Οριστικό λουκέτο στο Καρά Τεπέ – Παραδόθηκε επίσημα στο Δήμο Μυτιλήνης
Στο δήμο Μυτιλήνης παραδόθηκε και επίσημα ο χώρος στο Καρά Τεπέ, ο οποίος ως πρόσφατα αποτέλεσε προσφυγικό καταυλισμό. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής της δομής από τον Νότη Μηταράκη, στο Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη πραγματοποιήθηκε σήμερα
Στο δήμο Μυτιλήνης παραδόθηκε και επίσημα ο χώρος στο Καρά Τεπέ, ο οποίος ως πρόσφατα αποτέλεσε προσφυγικό καταυλισμό.
Μόνο μία δομή φιλοξενίας στο νησί
Η τελετή παράδοσης – παραλαβής της δημοτικής δομής Καρά Τεπέ από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στο Δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Στρατή Κύτελη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 07 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ του (από 13.04.2021 έως και 29.04.2021), μεταφέρθηκαν 159 διαμένοντες στην ενδοχώρα, καθώς και συνολικά 538 διαμένοντες στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.
Όπως επισημαίνει, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υλοποιεί με συνέπεια το σχεδιασμό του για τη διατήρηση μόνο μίας (1) αναγνωρισμένης δομής φιλοξενίας στο νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει:
• Στον – από αρχές Νοεμβρίου – οριστικό τερματισμό λειτουργίας της άτυπης δομής φιλοξενίας στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ αποτελεί δημόσια έκταση που παρέμενε, τα τελευταία χρόνια, υπό κατάληψη, λειτουργώντας χωρίς έλεγχο.
Η μετακίνηση των έως τότε 74 διαμενόντων είχε ως αποτέλεσμα την απόδοση της έκτασης στο Δημόσιο, για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
• Στην δέσμευση ότι μέχρι 30 Νοεμβρίου2021 θα έχουν κλείσει και όλα τα διαμερίσματα που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και η Λέσβος θα έχει μόνο μία δομή. Αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, διαβιούν 695
αιτούντες άσυλο σε διαμερίσματα στο νησί.
• Στην διατηρήσιμη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το νησί. Το τελευταίο 12μηνο, οι αφίξεις στη Λέσβο μειώθηκαν κατά -93%. Από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020 έφτασαν στη Λέσβο 31.957 άτομα, ενώ από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα 2.215.
• Στην ουσιαστική αποσυμφόρηση του νησιού. Σήμερα στη Λέσβο διαμένουν 7.154 αιτούντες άσυλο, από 22.000 που διέμεναν πέρυσι τον Μάρτιο.
• Στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών, αλλά και στη συνέχιση των βελτιωτικών εργασιών στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.
Παράλληλα, το κέντρο στήριξης για παιδιά και οικογένειες προσφύγων «TAPUAT”, το οποίο φιλοξενούσε 48 οικογένειες (124 πρόσφυγες και μετανάστες), δεν είναι πλέον δομή φιλοξενίας. Λειτουργεί – από 04.04.2018 – υπό την ευθύνη της UNICEF και των οργανώσεων «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ» και «Together for Better Days».
Πλέον, οι δραστηριότητες του αφορούν την εκμάθηση γλωσσών, εκγύμναση και δημιουργική απασχόληση προσφύγων.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα στον περαιτέρω περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία της Λέσβου, θα αποτελέσει η δημιουργία της νέας, κλειστής / ελεγχόμενης δομής, που θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέσπασε πρόσφατα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 100% χρηματοδότησή της.
Η μελλοντική λειτουργία της θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες και ασφάλεια στην τοπική κοινωνία.
Και θα σημάνει το κλείσιμο του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, το οποίο δημιουργήθηκε σε έκτακτες συνθήκες και πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποσοβηθεί η ανθρωπιστική κρίση που απείλησε τη Λέσβο, μετά τον εμπρησμό της Μόριας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις