Η φιλοσοφία κατά τους Κλασικούς Χρόνους (Μέρος Γ’)
Δεν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίον ο Αρχέλαος διαμόρφωσε τη θεωρία του Αναξαγόρα, ούτε και γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας αν η ηθική περιλαμβανόταν στη διδασκαλία του
Εξ όσων γνωρίζουμε, το γραμμένο σε ιωνική διάλεκτο βιβλίο του Αναξαγόρα, που τιτλοφορήθηκε αργότερα Περί φύσεως, δεν περιελάμβανε επιθέσεις εναντίον της παραδεδομένης θρησκείας.
Παρά ταύτα, ο κλαζομένιος φιλόσοφος, που εξηγούσε τελείως ορθολογικά τα φυσικά φαινόμενα και θεωρούσε τον Ήλιο μια πυρωμένη πέτρινη μάζα με μέγεθος πολλαπλάσιο από εκείνο της Πελοποννήσου, δεν ενέπνεε καμία εμπιστοσύνη στους Αθηναίους.
Οι τελευταίοι απάντησαν στην απειλή εναντίον της παράδοσης με την προαναφερθείσα κατηγορία, από την οποία τον γλίτωσε ο Περικλής.
Μαθητής του Αναξαγόρα ήταν ο Αρχέλαος, ο οποίος κατά πάσαν πιθανότητα είχε γεννηθεί στη Μίλητο, αλλά έζησε ως επί το πλείστον στην Αθήνα, όπου ανέπτυξε σχέσεις με τον Κίμωνα και τον Σοφοκλή — σώζεται ένα πεντάμετρο από μιαν ελεγεία που είχε γράψει ο μεγάλος τραγικός ποιητής για το φιλόσοφο.
Όμως, ο Αρχέλαος ήταν προπάντων γνωστός στην αρχαιότητα ως δάσκαλος του Σωκράτη.
Αναφέρεται, μάλιστα, ότι οι δύο άνδρες είχαν ταξιδέψει μαζί στη Σάμο.
Δυστυχώς, τα διαθέσιμα στοιχεία δε μας επιτρέπουν να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίον ο Αρχέλαος διαμόρφωσε τη θεωρία του Αναξαγόρα, αλλά ούτε και να γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας αν η ηθική περιλαμβανόταν στη διδασκαλία του.
*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Αρχέλαος, μαθητής του Αναξαγόρα.
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
- Θεσσαλονίκη: 38χρονος διέρρηξε 14 οχήματα μέσα σε λίγες ώρες
- Πρώτη κρούση για τον Τσάμπι Αλόνσο: Τον θέλει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Αρνείται να εξετάσει τον Γκόλια η αντιπολίτευση – «Ευτελισμός της διαδικασίας»
- Αισιόδοξος Αμερικανός πρέσβης για Γροιλανδία – Βλέπει τη κρίση σαν ευκαιρία για ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)




















































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442