Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Σύνοδος Κορυφής: Μια πιο κοινωνική Ευρώπη σχεδιάζουν επί χάρτου οι «27»

Σύνοδος Κορυφής: Μια πιο κοινωνική Ευρώπη σχεδιάζουν επί χάρτου οι «27»

Mια πιο κοινωνική Ευρώπη, μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, θα προσπαθήσουν να οικοδομήσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στις 7 και 8 Μαΐου στο Πόρτο της Πορτογαλίας

Μεγαλεπήβολα σχέδια έχουν – αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ – οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν στο Πόρτο της Πορτογαλίας, για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η λεγόμενη «Κοινωνική» Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία στις 7 και 8 Μαΐου, εστιάζει στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στο Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση υλοποίησής του, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου.

Στόχος είναι να καθοριστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις, προκειμένου να μη βρεθεί κανείς στο περιθώριο.

Οι συζητήσεις των 27 ηγετών θα επικεντρωθούν στο πώς θα εξασφαλισθεί ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς, με την εκπαίδευση και τις δεξιότητες στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης της ΕΕ.

Οι ηγέτες θα εξετάσουν την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τόσο σε επίπεδο Ένωσης, όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζεται άλλωστε στο στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2021 παρέχει καθοδήγηση για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής προστασίας.

Το σχέδιο δράσης θέτει επίσης τρεις κύριους στόχους, που πρέπει να επιτευχθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030:

  • Ποσοστό απασχόλησης τουλάχιστον του 78% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Τουλάχιστον το 60% των ενηλίκων να παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης κάθε χρόνο.
  • Μείωση του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ή φτώχειας κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων τα 5 εκατομμύρια να είναι παιδιά.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται το Σάββατο, ωστόσο, πέρα από το να συμφωνήσουν και οι «27» στους φιλόδοξους στόχους αυτού του σχεδίου δράσης, είναι περισσότερο από προφανές ότι θα έχουμε για μία ακόμη φορά ευχολόγια και διατύπωση καλών προθέσεων, οι οποίες, στην πράξη, είναι σχεδόν ανέφικτο να υλοποιηθούν.

Και αυτό, γιατί ο στόχος τού να έχει εργασία τουλάχιστον το 78% των ενηλίκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030, είναι ένα πολύ ωραίο αλλά ανεδαφικό όραμα.

Τα κράτη δεν έχουν ξεμπερδέψει ακόμα με την πανδημία, αλλά οι άνθρωποι, ακόμα και όταν τελειώσει η πανδημία, δεν θα ξεμπερδέψουν με τις συνέπειές της!

Ανεργία, τηλεργασία με «άλλους», όχι και τόσο φιλεργατικούς όρους, λουκέτα στην αγορά, κάποια εν των οποίων μπήκαν για να… μείνουν και πολλά άλλα.

Έτσι κι αλλιώς, για να επιτευχθούν συγκεκριμένα επιτεύγματα απαιτείται υπομονή και επιμονή, αφού οι «27», κατ’ αρχήν, είναι διχασμένοι, κυρίως σε ό,τι αφορά τον στόχο για επιβολή μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή έστω για την εναρμόνισή τους.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στόχος οι καλές θέσεις εργασίας

«Πρέπει να φροντίσουμε, ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια, στο περιθώριο της Συνόδου, στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας», η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται «την καλύτερη στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών, που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση και, συγκεκριμένα, το Σχέδιο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως είπε.

Μακρόν: Αντίσταση και επιφυλακτικότητα συντελούν στην πρόοδο

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ, χωρίς να αποκρύψει τις υφιστάμενες δυσκολίες.

«Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα», είπε ο Μακρόν.

Να σημειωθεί ότι, στο θέμα των ελάχιστων μισθών, οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά δεν δείχνουν διατεθειμένες να παρεκκλίνουν από τα εθνικά τους μοντέλα, ενώ οι πρώην ανατολικές χώρες φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους και γι’ αυτό απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.

Μητσοτάκης: Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα

Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Καθώς προχωράμε προς τη μετά-πανδημική φάση, μίλησε κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή του κράτησε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο στόχος νέων θέσεων εργασίας δεν θα έρθει μόνο μέσω της κατανάλωσης, αλλά πρέπει να έρθει μέσω επενδύσεων. Και επεσήμανε ότι η Ελλάδα, από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διαθέσει τουλάχιστον 3 δισ. σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και απόκτηση δεξιοτήτων.

Σημείωσε επίσης ότι τα 19 δισ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις και ότι πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που αφορούν στο μέλλον, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, ενώ έφερε ως παράδειγμα το ειδικό σχέδιο μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία όπου, όπως είπε, η κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει σχεδόν 5 δισ. ευρώ, ώστε να κάνει τη μετάβαση ηπιότερη.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη νέα εργασιακή νομοθεσία που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, όπως τόνισε, «το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για τον εργοδότη του» και μια σειρά από άλλες σημαντικές πρόνοιες.

Οι θέσεις, που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στη Σύνοδο, σχετίζονται με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ουσιαστική κοινωνική προστασία, με σύγκλιση προς τα πάνω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του κατώτατου μέσου μισθού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την έναρξη διαβούλευσης για τον καθορισμό ενός ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών, με έμφαση στις αγροτικές περιοχές και τα νησιά, δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά και μέριμνα για την ανεργία της νέας γενιάς, την εκπαίδευση, το brain drain και το προσφυγικό.

Στους στόχους της Αθήνας, συγκαταλέγονται επίσης η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με αύξηση της ανθεκτικότητας και της επιδημιολογικής επαγρύπνησης του υγειονομικού τομέα, η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η διασύνδεση ευρωπαϊκών φαρμακευτικών, βιομηχανικών και περιβαλλοντικών στρατηγικών και η αναγνώριση του φαρμακευτικού τομέα ως στρατηγικής σημασίας.

Με πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες στο δείπνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρέμβαση για το πράσινο πιστοποιητικό, αλλά και το ζήτημα της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της ταχύτερης δυνατής εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν περιορισμοί κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά το επίκαιρο ζήτημα της πατέντας των εμβολίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στηρίζει την πρόταση για την απελευθέρωσή τους, υπενθυμίζοντας πως το είχε στηρίξει ήδη από τον Απρίλιο του 2020.

Κουρτς: Η βάση για το κράτος πρόνοιας είναι η νίκη επί της πανδημίας

«Η βάση για ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, για ασφαλείς θέσεις εργασίας και για ένα επιτυχημένο οικονομικό κόμβο είναι η νίκη επί της πανδημίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος εμφανίστηκε «εξαιρετικά αισιόδοξος» ότι περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν ξανά δουλειά στην Αυστρία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει «μέχρι μέσα σε ένα χρόνο να επιστρέψει στην απασχόληση πάνω από 500.000 ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Κουρτς, πάντως, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αφορά κυρίως το «πράσινο διαβατήριο», που μπορεί να είναι ένα «τούρμπο» για εργασία και απασχόληση στην Αυστρία και το οποίο θα εισαχθεί στις 19 Μαΐου ως κάρτα εισόδου για πρόσβαση σε διάφορους τομείς: «Και αυτό το διαβατήριο πρέπει επίσης να έρθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ελευθερία ταξιδιού».

Το γεγονός ότι, στις δηλώσεις του, ο Κουρτς εστίασε αποκλειστικά στο «πράσινο διαβατήριο» καθιστά σαφές ότι το θέμα της κοινωνικής συνοχής δεν είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

Εξάλλου, τόσο ο καγκελάριος, ο οποίος πάντως θεωρεί θετική την προγραμματιζόμενη δήλωση της ΕΕ για την Κοινωνική Ένωση προς την κατεύθυνση υψηλότερων κοινωνικών προτύπων σε ολόκληρη την Ευρώπη, όσο και ο υπουργός Εργασίας της Αυστρίας, Μάρτιν Κόχερ, συνεχίζουν να επικρίνουν την «αμφιλεγόμενη» οδηγία για τους ελάχιστους μισθούς της ΕΕ.

«Το καλοπροαίρετο δεν είναι πάντα καλό», δήλωσε άλλωστε ο Αυστριακός υπουργός Εργασίας…

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ-Ινδίας

Στο δείπνο εργασίας, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν κυρίως την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την πανδημία και προετοίμασαν τη σύνοδο – μέσω τηλεδιάσκεψης – που θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Σε αυτήν, αναμένεται να συζητηθεί η πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ινδία, λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού, καθώς και οι τρόποι στήριξης που μπορεί να της παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Ινδός πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού, καθώς η χώρα του έχει την επιθυμία αλλά και τη δυνατότητα να παράγει εμβόλια.

Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τη διακήρυξη του Πόρτο, στην οποία θα εκτίθεται το όραμά τους για την ψηφιακή, πράσινη και δίκαιη μετάβαση της Ευρώπης.

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024