ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή-έκκληση στην ΕΕ από 108 ευρωβουλευτές και 280 βουλευτές για άρση της πατέντας εμβολίων
Να επανεξετάσουν τη θέσης τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων και της Συμφωνίας για τα "TRIPS" ζητούν με επιστολή τους προς την ΕΕ και τους ευρωπαίους ηγέτες 108 ευρωβουλευτές και 280 βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων χωρών της Ευρώπης.
- Γερμανία: Ο πρόεδρος Στάινμαϊερ διέλυσε το κοινοβούλιο και άνοιξε τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές
- Νέες απειλές Μεντβέντεφ - «Η Ευρώπη πρέπει να τιμωρηθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα»
- SOS για τα λύματα που βγήκαν στην πλημμυρισμένη Ποσειδώνος – «Όσοι ήρθαν σε επαφή πρέπει να πλυθούν διεξοδικά»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα
Να επανεξετάσουν τη θέσης τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων και της Συμφωνίας για τα «TRIPS» ζητούν με επιστολή τους προς την ΕΕ και τους ευρωπαίους ηγέτες 108 ευρωβουλευτές και 280 βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων χωρών της Ευρώπης.
Η επιστολή, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας των Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη για την αντιμετώπιση των εμβολίων COVID-19 ως δημόσιων αγαθών που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων, καταδεικνύει ότι το θέμα της άρσης της πατέντας, παρά τις επίμονες αρνήσεις ορισμένων κύκλων της ευρωπαϊκής ηγεσίας, παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης, ως μία ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως, ιδίως μετά την υποστήριξη της πρότασης για άρση του καθεστώτος της προστασίας της πατέντας και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν.
«Σημαντική και θετική εξέλιξη στον αγώνα για την επιτάχυνση της παραγωγής και του εμβολιασμού κατά του COVID-19 η θετική στάση του Προέδρου των ΗΠΑ για άρση της πατέντας. Η ΕΕ οφείλει, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, να αλλάξει επιτέλους στάση και να θέσει το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία εκεί όπου ανήκει: στον πυρήνα των αποφάσεων και της πολιτικής της.
Η υγεία των πολλών, σε όλο τον πλανήτη, πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών. Τα εμβόλια κατά του COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο αγαθό. Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, όπως και για την αποτελεσματικότητα των συλλογικών και εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης» τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Φιλίπ Λαμπέρτς, Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της Ευρωομάδας των Ιταλών Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, πρώην Πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, και Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Στεκόμαστε δίπλα στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις πάνω από 100 εθνικές κυβερνήσεις, τις εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και συμμετέχουμε μαζί τους για να προτρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ να συζητήσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να υποστηρίξουν την προσωρινή άρση ορισμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (‘’TRIPS’’)» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές στην επιστολή τους, τονίζοντας πως μία τέτοια πρόταση «θα διευκόλυνε την κοινή χρήση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων και της τεχνογνωσίας.
Επιπλέον, θα άρει τα διεθνή φαρμακευτικά μονοπώλια, θα εξαλείψει τη νομική αβεβαιότητα και θα δώσει την ελευθερία έτσι ώστε να λειτουργήσει και να αυξηθεί η συνεργασία και να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτή τιμή σε εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες για τον COVID-19 παγκοσμίως». Και υπογραμμίζουν πως «τα νέα στελέχη του COVID-19 αποδεικνύουν ότι δεν θα νικήσουμε τον ιό έως ότου τον νικήσουμε παντού».
Σε αυτό το πλαίσιο κι «έναν χρόνο μετά το lokcdown και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, τεστ, φαρμάκων και προστατευτικών υλικών. Κι αυτό απαιτεί ευρύτερη κοινή χρήση της ιδιοκτησίας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, των δεδομένων και των πόρων, ιδιαίτερα με χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):
«Κοινή έκκληση Ευρωβουλευτών και Βουλευτών από εθνικά κοινοβούλια – Παρότρυνση προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη για υποστήριξη της άρσης της Συμφωνίας για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (‘’TRIPS’’)
»Νέα στελέχη του COVID-19 αποδεικνύουν ότι δεν θα νικήσουμε τον ιό έως ότου τον νικήσουμε παντού. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας από τις σοβαρότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου. Πάνω από 2,6 εκατομμύρια ζωές έχουν ήδη χαθεί παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια, εάν το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξηθεί γρήγορα παγκοσμίως. Τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης συχνά βρίσκονται στο όριο ή υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους, ολόκληρες οικονομίες έχουν γονατίσει και ο βιοπορισμός εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο.
»Έναν χρόνο μετά το λοκντάουν και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, τεστ, φαρμάκων και προστατευτικών υλικών. Κι αυτό απαιτεί ευρύτερη κοινή χρήση της ιδιοκτησίας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, των δεδομένων και των πόρων, ιδιαίτερα με χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
»Στεκόμαστε δίπλα στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις πάνω από 100 εθνικές κυβερνήσεις, τις εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και συμμετέχουμε μαζί τους για να προτρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ να συζητήσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να υποστηρίξουν την προσωρινή άρση ορισμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (‘’TRIPS’’).
»Η άρση που προτείνεται από τη Νότια Αφρική και την Ινδία θα διευκόλυνε την κοινή χρήση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων και της τεχνογνωσίας. Επιπλέον, θα άρει τα διεθνή φαρμακευτικά μονοπώλια, θα εξαλείψει τη νομική αβεβαιότητα και θα δώσει την ελευθερία έτσι ώστε να λειτουργήσει και να αυξηθεί η συνεργασία και να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτή τιμή σε εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες για τον COVID-19 παγκοσμίως.
»Οι κοινωνίες μας έχουν ήδη πληρώσει τεράστιο ανθρώπινο τίμημα στην πανδημία, κάτι που μόνο αυξάνεται με τη μέρα. Μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος βρίσκονται πίσω από την καινοτομία σε τεχνολογίες και προϊόντα υγείας για τον COVID-19. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θα αρθούν όλα τα εμπόδια.
»Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τη θέση τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της συμφωνίας για τα TRIPS και να προστατεύσουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων στη ζωή, την υγεία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις