Μακρόν: Αναγκαία μια σύγκλιση προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ
Δύσκολος ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης μετά την πανδημία και τις οικονομικές ζημιές.
- Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό - «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
Δύσκολος ο δρόμος για την οικοδόμηση μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης μετά την πανδημία και τις οικονομικές ζημιές, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στο Πόρτο της Πορτογαλίας εμφανίζονται διχασμένοι.
«Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας», η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται «την καλύτερη στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη. Υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση, και συγκεκριμένα το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Στον ελάχιστο μισθό εστιάζει ο Μακρόν
Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ.
Ο κ. Μακρόν δεν έκρυψε τις δυσκολίες «Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται θετικά προς αυτή την πρόταση. Την απορρίπτουν όμως οι χώρες του Βορρά, που είναι προσκολλημένες στα εθνικά τους μοντέλα αλλά και οι ανατολικές χώρες, που θεωρούν το χαμηλό μισθό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των οικονομιών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις