Σκέψεις από ένα νησί
Οι πολίτες του νησιού μας διαβάζουν, αλλά από... τάμπλετ ή κινητό.
Ορισμένες σκέψεις με αφορμή ένα ταξίδι-εξπρές σε ένα νησί των Κυκλάδων αυτές τις ημέρες.
1 Οι επιχειρηματίες θεωρούν πολύ θετικό το μέτρο της επιστρεπτέας και μάλιστα λένε πως για πρώτη φορά το κράτος βρίσκεται δίπλα τους. Περιμένουν ένα καλύτερο καλοκαίρι από το 2020 και μια σεζόν πιο μεγάλη, αναγνωρίζοντας πως η σεζόν 2019 θέλει τετραετία κανονικότητας για να επαναληφθεί.
2 Υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο εμβολιασμού και τη μη προτεραιοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού. Λογικό. Θα έχουν έλθει εμβολιασμένοι τουρίστες – πρώτες πτήσεις έχουμε στις 14 Μαΐου – και θα τους υποδέχονται ανεμβολίαστοι ιθαγενείς; Επίσης, μπορεί ένας άνθρωπος της πόλης να μην το βλέπει, αλλά είναι δύσκολο για έναν – για παράδειγμα – εργαζόμενο στη Μύκονο να ταξιδέψει στη Σύρο ή τη Νάξο ή το… Ηράκλειο Κρήτης για εμβόλιο λόγω δρομολογίων, άδειας από τη δουλειά του κ.λπ.
3 Υπάρχει μεγάλη πίστη στο δημόσιο ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας ή τα νησιωτικά νοσοκομεία. Κάποτε αυτά έστελναν κόσμο στους ιδιώτες γιατρούς, τώρα οι ιδιώτες στέλνουν περιστατικά σε αυτά. Η πείρα του 2020 είναι τεράστια και κάθε άλλη κουβέντα από δημόσιο και μόνον σύστημα υγείας είναι στα όρια του ανέκδοτου. Καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση να ενισχύσει τα νησιά αυτή την περίοδο ακόμη και με έκτακτες προσλήψεις.
4 Οι εκλογές ως σενάριο αιφνιδιαστικό δεν είναι ψηλά στην κουβέντα του νησιού που περιγράφω. Αν παλιότερα γινόταν συζήτηση για κάλπες εν μέσω θέρους, μπορεί να υπήρχε δυσθυμία λόγω διατάραξης της σεζόν. Τώρα, και μετά την εμπειρία χωρών όπως οι ΗΠΑ ή η Ισπανία που έκαναν εκλογές εν μέσω Covid-19, όχι. Οι νησιώτες βλέπουν τις κάλπες ως ένα απόγευμα από τη ζωή τους και άρα όχι ως ανασχετικό μιας δυναμικής για την εργασία τους.
5 Μετατόπιση ο κόσμος δεν δείχνει ιδιαίτερη πολιτικά. Η κυβέρνηση δεν είναι στον Νοέμβριο του 2019, αλλά δεν είναι και σε αμετάκλητη φθορά. Οι επιμέρους διαφωνίες ή γκρίνιες του κόσμου δεν τον οδηγούν προς το παρόν σε άλλη δύναμη ή σε αποχή. Βέβαια καθοριστικό θα είναι αν η κυβέρνηση καταφέρει να επιστρέψει την κοινωνία σε προ ιού φάση. Αν υπάρχει ένα θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως έχει εξασθενήσει σοβαρά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αν και προς το παρόν δεν πείθει ευρέως για το σχέδιό του. Προσθέστε πάντως το χαλαρό δέσιμο πια με τα κόμματα.
6 Ο κόσμος θέλει λύσεις. Απαντήσεις. Στελέχη πολιτικά με δεξιότητες. Οχι γενικόλογες θεωρίες. Στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, της Υγείας και της Οικονομίας θα κριθούν πολλά. Μεγάλο μέρος των πολιτών βλέπουν και θετικά μια διακομματική συνεννόηση για θέματα όπως η δημόσια διοίκηση. Το ψηφιακό άλμα φτιάχνει νέες συμπεριφορές, πιο απαιτητικό κοινό, μακριά από τις τηλεοπτικές κραυγές.
7 Οι πολίτες του νησιού μας διαβάζουν, αλλά από… τάμπλετ ή κινητό. Προχωρά και κερδίζει έδαφος μια demand λογική για τα ΜΜΕ και την ψυχαγωγία. Δεν περιμένει ο κόσμος απόγευμα το δελτίο. Ανατρέχει σε αυτό όταν θέλει και μπορεί. Δεν επηρεάζεται από τίτλο σε περίπτερο (εξάλλου όλο και λιγότερα περίπτερα κρεμάνε τίτλους). Επηρεάζεται από μια καλή ανάλυση από κάποιον που τον/την πείθει πως ξέρει το θέμα (οι δημοσιογράφοι δεν γίνεται να τα ξέρουν όλα, οφείλουν όμως να ξέρουν αυτούς που τα ξέρουν).
8 Η καχυποψία στα εμβόλια δεν λαμβάνει χαρακτηριστικά ρεύματος αντιεμβολιαστών. Εχει όμως ευθύνη η κυβέρνηση για το συχνά λάθος μήνυμα αλλά και την αργοπορία των εμβολιαστικών γραμμών σε νησιά προορισμούς για όλο τον κόσμο. Ας μην υποτιμά τις παραπάνω τάσεις και ας ξαναδεί κάποια πράγματα.
- Μέλπω Ζαρόκωστα: Τα Χριστούγεννα στο Γηροκομείο Αθηνών και τα συγκινητικά μηνύματα
- Κοινό κρυολόγημα: Όσα θα χρειαστείτε για να το ξεπεράσετε άμεσα
- Η Σερ δεν «έβλεπε μέλλον» με τον Γκρεγκ Όλμαν όταν ήταν έγκυος και τον παντρεύτηκε – Χώρισε σε 9 ημέρες
- Χαβάη: Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές για το πτώμα που βρέθηκε σε τροχό αεροπλάνου στο Μάουι
- Η απίθανη Boxing Day του 1963 που μνημονεύεται μέχρι σήμερα
- Ο Φώτης Ιωαννίδης και η Ελένη Βουλγαράκη απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα στη Βιέννη