Σε επιφυλακή η Ελλάδα για τον κινεζικό πύραυλο που πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη – Το κρίσιμο διάστημα
Η κινεζική υπηρεσία διαστήματος δεν ακολούθησε την συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία και δεν προγραμμάτισε τον πύραυλο έτσι ώστε να επιστρέψει και να πέσει σε κάποιο από τα συγκεκριμένα σημεία που έχουν επιλεχθεί στον πλανήτη για αυτές τις περιπτώσεις
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Αργά το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαΐου ή νωρίς το πρωί της Κυριακής 9 Μαΐου αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης ο μεγάλος κινεζικός πύραυλος που είχε εκτοξευτεί στις 29 Απριλίου από την Γη, μεταφέροντας το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού που κατασκευάζει η Κίνα. Μάλιστα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι αρχές στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.
Η κινεζική υπηρεσία διαστήματος δεν ακολούθησε την συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία και δεν προγραμμάτισε τον πύραυλο έτσι ώστε να επιστρέψει και να πέσει σε κάποιο από τα συγκεκριμένα σημεία που έχουν επιλεχθεί στον πλανήτη για αυτές τις περιπτώσεις.
Πρόκειται για απομονωμένες περιοχές στους ωκεανούς στις οποίες στέλνονται οι πύραυλοι που εκτοξεύουν διαστημικά φορτία και διαστημόπλοια καθώς και οι δορυφόροι που έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Η ελεγχόμενη πτώση σε αυτές τις περιοχές αποκλείει κάθε πιθανότητα κινδύνου από την πτώση αυτών των αντικειμένων.
NEW Our latest prediction for #LongMarch5B CZ-5B rocket body reentry is 🚀 09 MAY 2021 03:26 ± 2 hours along the ground track shown here. 1/ pic.twitter.com/Jn4A4IJQAD
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 8, 2021
Αυξημένη επιφυλακή
Η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ παρακολουθεί την πορεία του κινεζικού πυραύλου που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας αλλά αυτός κινείται με ταχύτητα 30 χιλιάδων χλμ./ώρα και έτσι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ακόμη το σημείο από το οποίο θα εισέλθει τελικά στην γήινη ατμόσφαιρα και αν απειλείται κάποια κατοικημένη περιοχή.
Το σημείο εισόδου αναμένεται να γίνει γνωστό λίγες ώρες πριν ο πύραυλος πραγματοποιήσει την τελική… βουτιά στον πλανήτη μας.
Μεγάλο μέρος του αναμένεται να καταστραφεί από την τριβή με την ατμόσφαιρα αλλά επειδή πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πύραυλο βάρους 22 τόνων είναι πιθανό κάποια κομμάτια του να καταφέρουν να περάσουν την «δοκιμασία» της τριβής και να πέσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η πιθανότητα συντρίμμια από τον πύραυλο να προσγειωθούν σε κατοικημένη περιοχή είναι χαμηλή, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.
Οι κινέζοι αξιωματούχοι κρατούσαν σιγή ιχθύος για το όλο θέμα τις προηγούμενες μέρες και μόλις την Παρασκευή μετά την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα εμφανίστηκαν για να πουν ότι ο πύραυλος έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο και υλικά ώστε να καταστραφεί στην ατμόσφαιρα ολοσχερώς και ότι σε κάθε περίπτωση η απειλή είναι από ανύπαρκτη ως απειροελάχιστη.
Νέα NOTAM στην Ελλάδα
Μάλιστα, νέα NOTAM εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινέζικο πύραυλο, τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, με την Ελλάδα να βρίσκεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας.
Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής είναι από σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου, με την Πολιτική Προστασία να θέτει σε επιφυλακή όλους τους αρμόδιους φορείς με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρησης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.
Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).
Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις