Lockdown: Δύσβατος ο δρόμος προς την κανονικότητα – Τα χρονικά ορόσημα και ο κίνδυνος πισωγυρίσματος
Το πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοιχτές τις οργανωμένες παραλίες είναι πλέον γεγονός και από το πρωί του Σαββάτου, με εκατοντάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα να σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν
Το πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοιχτές τις οργανωμένες παραλίες είναι πλέον γεγονός και από το πρωί του Σαββάτου, με εκατοντάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα να σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν.
Με τις καφετέριες και τα εστιατόρια ανοιχτά, τα μαγαζιά με ανεβασμένα ρολά και τη θερμοκρασία να θυμίζει… Ιούλιο οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία πάρουν μια «ανάσα» ελευθερίας, σε μια μέρα που θύμιζε έντονα τις προ κοροναϊού εποχές.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν «βαλβίδες αποσυμπίεσης» που η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους επιστήμονες της χώρας μας έχουν «ενεργοποιήσει» προκειμένου να δοθούν στους πολίτες οι απαραίτητες «ανάσες» στην τελική ευθεία πριν την άρση του lockdown, καθώς και με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.
Φυσικά «σύμμαχος» σε αυτά τα σχέδια είναι ο εμβολιασμός, αφού όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά έρχεται η «ελευθερία» και τόσο πιο εύκολα οι επιστήμονες της χώρας μας δίνουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα διάφορων δραστηριοτήτων. Μάλιστα, ήδη συζητούν -και αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα- δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με τον φονικό ιό και ότι πλέον μπορούμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας όπως στις προ κοροναϊού εποχές. Οι επιστήμονες με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έκρηξη κρουσμάτων, σε περίπτωση που δεν προσέξουμε. Όπως τονίζουν μάλιστα, η αύξηση των κρουσμάτων είναι σίγουρο ότι θα φέρει νέα lockdown, κάτι που η χώρα μας θέλει πάση θυσία να αποφύγει.
«Φοβάμαι έκρηξη κρουσμάτων και επιστροφή σε lockdown»
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ξεχάσουμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα όπως την ξέραμε.
Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την ανησυχία του για τη χαλάρωση των μέτρων τονίζοντας ότι η χαλαρότητα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων και επιστροφή σε lockdown.
«Δεν είμαστε εναντίον της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Η χαλαρότητα θα μας στοιχίσει, να ανοίξουμε με μεγάλη προσοχή» τόνισε ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1
«Συμφωνώ αλλά το άνοιγμα της κοινωνίας είναι μονόδρομος, είναι σημαντικό να τονιστεί η ανάγκη εφαρμογής των μέτρων», τόνισε από πλευράς του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Ο ιός είναι εδώ, ανοίγουμε την οικονομία αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, να κάνουμε τον εμβολιασμό και τα rapid test» πρόσθεσε.
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 170 ασθενείς με κοροναϊό, εκ των οποίων 45 είναι διασωληνωμένοι, ενώ η πληρότητα στη ΜΕΘ φθάνει το 98%.
«Έχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως έχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown.
Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 «ένα από τα βασικά που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το κλείσιμο υγειονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα non covid νοσήματα. Έχουμε μείνει πίσω σε αυτό. Επομένως, το να ανοίγει το σύστημα, το να απελευθερώνονται… πρέπει να απελευθερωθούν κλινικές που είχαν δοθεί στον covid. Είναι τα χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Είναι ένα στοίχημα, παράλληλα με όλα τα άλλα. Έχει μεγάλη σημασία να ανοίξουν οι υπόλοιπες κλινικές και γίνεται σιγά – σιγά».
«Υπάρχει μία ταχεία αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει συμμετοχή του κόσμου, υπάρχει το self testing το οποίο βοηθάει αρκετά. Με όλα αυτά, έχουμε μία αισιοδοξία ότι αυτό το μεγάλο άνοιγμα που ακολουθεί, θα μπορέσει να ελεγχθεί» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα κατά του κοροναϊού είπε πως «νομίζω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα lockdown, δεν έχουμε οριζόντιο lockdown πια. Θα έχουμε μία πολύ στενή επιτήρηση».
Ακόμα ανέφερε πως, «ειδικά στις περιοχές Μεσολόγγι, Αιτωλικό, υπάρχει μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου και των νοσηλειών στην περιοχή . Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, οι οποίοι θα βοηθήσουν να σταματήσει η διασπορά. Σε αυτή τη φάση του ανοίγματος, υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε τοπικούς περιορισμούς. Γι’ αυτό έχει τεράστια σημασία η πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση».
Έρχεται το «τέλος» για SMS και ραντεβού;
«Θεωρώ ότι ήδη έχει αποφασιστεί ότι από 14/5 θα σταματήσουν και τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, και ενδεχομένως και τα SMS. Δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμό με SMS για μετακινήσεις άρα αυτά θα σταματήσουν» δήλωσε, από την πλευρά του, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό θα το συζητήσουμε» επιβεβαιώνοντας πως όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι σίγουρα η ώρα απαγόρευσης θα πάει λίγο πιο αργά σταδιακά εκτιμώντας ωστόσο πως δεν θα καταργηθεί αυτόματα ή άμεσα.
Ταυτόχρονα, είπε πως θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο το να υπάρχει έλεγχος για self-test και εμβολιασμό όσων πολιτών ταξιδέψουν με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προετοιμασία των επόμενων βημάτων και των μέτρων που έρχονται τονίζοντας πως κάθε άνοιγμα δραστηριότητας είναι ένα ρίσκο.
«Φυσικά δεν είναι μετρήσιμο ακόμα και θέλουμε ανοίγοντας να διατηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα» εξήγησε. Παράλληλα, έκανε λόγο για πολλαπλά ανοίγματα μέτρων.
«Αποφασίσαμε κάποια ανοίγματα» είπε και υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχίσουμε την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
«Άρα τα υπόλοιπα μέτρα διατηρούνται και δεν πρέπει να υπάρξει μια γενική χαλάρωση επειδή ανοίξαμε κάποιες δραστηριότητες που έπρεπε να ανοίξουν», δήλωσε επιμένοντας πως δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως τελειώσαμε με τον κορωνοιό την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.
«Ευτυχώς υπάρχει μια σταθερή πτώση και στις διασωληνώσεις και στις νοσηλείες που είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας» επεσήμανε σε κάθε περίπτωση.
Αυξήθηκε πάλι το ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
Μάλιστα, τα πρώτα άσχημα μαντάτα ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, η οποία χτυπήθηκε έντονα από το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, μετά το τέλος του περσινού καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα, στα λύματα της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας παρουσιάστηκε αύξηση ιικού φορτίου του κοροναϊού.
Λύματα: Τι έδειξαν οι μετρήσεις:
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 05/05 και της Πέμπτης 06/05 είναι:
- Αυξημένη κατά 51% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Δευτέρας 03/05 και της Τρίτης 04/05
- Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 28/04 και Πέμπτης 29/04
«Δεν αποτελούν έκπληξη τέτοιες μετρήσεις. Για έναν μήνα υπήρξε σταθερή αποκλιμάκωση και πλέον, στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκεται το ιικό φορτίο, οι αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, δε διαφοροποιούν σημαντικά την επιδημιολογική εικόνα. Έχουμε πει επανειλημμένα πως είναι μία δυναμική κατάσταση η πανδημία και ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει απόσταση ακόμη από το πράσινο επίπεδο που θα επέτρεπε μία μεγαλύτερη χαλάρωση. Οι καθημερινές μετρήσεις μας επιτρέπουν να παρατηρούμε την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο, καθώς εξελίσσεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Τι οδήγησε στην αύξηση του ιικού φορτίου
Ερωτηθείς εάν η αύξηση αποδίδεται στην κινητικότητα που υπήρξε τις ημέρες πριν και μετά το Πάσχα ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Αυτό θα περιμένουμε να το δούμε και στις επόμενες μετρήσεις. Είναι βέβαιο πως οι συναθροίσεις σε σπίτια μπορεί να αύξησαν την ενδοοικογενειακή μετάδοση και να έφεραν μικρές εξάρσεις. Γι’ αυτό τονίζουμε και ότι είναι πολύ σημαντικό στην επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι κανόνες που έχουν τεθεί από την Πολιτεία».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
- Τότεναμ – Λίβερπουλ 3-6: Νέα παράσταση τίτλου από την ομάδα του Σλοτ
- Η μαγική σφυρίχτρα που… έβαλε φωτιά στην Τούμπα: Πως μια κίτρινη έγινε κόκκινη και άλλαξε το αφήγημα στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος
- Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος: Ένοχος ο οδηγός του αυτοκινήτου που παρέσυρε θανάσιμα το ιδρυτικό μέλος των Razastarr
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης