Ψαλτοπούλου: Αδύναμος κρίκος η Αθήνα – Υπάρχουν μεταλλάξεις στο κέντρο
«Αδύναμος κρίκος είναι η Αθήνα. Υπάρχουν μεταλλάξεις στο κέντρο. Ως πρωτεύουσα και με όλο τον συγχρωτισμό έχει μεγαλύτερο πρόβλημα» υπογράμμισε.
Σε μείωση βρίσκεται το τρίτο επιδημικό κύμα στην χώρα υπογράμμισε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμα δεν ήρθε η ύφεσή του.
«Πρέπει να προσέξουμε τον Μάιο, γιατί ίσως τον Ιούνιο έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς και συλλογική ανοσία» σημείωσε, εκτιμώντας ότι οι επιδημιολογικές επιπτώσεις της επαναλειτουργίας των δρατηριοτήτων και των μετακινήσεων του Πάσχα θα διαφανούν την προσεχή εβδομάδα.
«Αδύναμος κρίκος είναι η Αθήνα. Υπάρχουν μεταλλάξεις στο κέντρο. Ως πρωτεύουσα και με όλο τον συγχρωτισμό έχει μεγαλύτερο πρόβλημα» υπογράμμισε.
Ακόμα, τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι στις ηλικίες άνω των 60 «γιατί εκεί περιμένουμε την πιο βαριά νόηση», ενώ αναφορικά με τη χρήση μάσκας, είπε ότι «μέχρι να πετύχουμε μια καλή ανοσία σε επίπεδο Ισραήλ ή Μεγάλης Βρετανίας, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και πολύ λίγους θανάτους, θα τη χρησιμοποιούμε.
Συναγερμός για νέα μετάλλαξη στο κέντρο της Αθήνας
Σημειώνεται πως η νέα μετάλλαξη ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και την οποία συναντάμε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετάδωσε το STAR, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 815 άτομα με την εν λόγω μετάλλαξη.
«Δεν γνωρίζουμε αν είναι επιθετική»
Μάλιστα, σε αυτή αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις μεταλλάξεις ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως «το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή».
«Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10% που, από ό,τι είδα, αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων» συμπλήρωσε και συνέχισε πως «δεν είναι ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται».
«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και η αφρικάνικη, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί» υπογράμμισε.
«Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος, το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» κατέληξε.
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία