Φορολογικές δηλώσεις: Οι κόφτες στα μέτρα για τεκμήρια και αποδείξεις
Η απαλλαγή από τα τεκμήρια και την υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων που έχουν προκύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές θα εφαρμοστεί με αυστηρούς κόφτες.
Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι, το οποίο προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της εφορία.
Η απαλλαγή από τα τεκμήρια και την υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων που έχουν προκύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές θα εφαρμοστεί με αυστηρούς κόφτες.
Έτσι, από πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων προκύπτουν τα εξής:
-Εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται οι απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τα ποσά που έλαβαν οι πολίτες έως έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές στο πλαίσιο των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19.
Για όλους τους υπόλοιπους πολίτες το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 20.000 ευρώ.
-Σε περίπτωση που το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι υψηλότερο του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία αλλά δεν ξεπερνάει το 30%, ο φόρος που προκύπτει υπολογίζεται με συντελεστή 11% στη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών.
-Αν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, ο πρόσθετος φόρος θα είναι το 22% της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος.
-Για το ποσό των αποδείξεων που αφορούν το 20% έως 30% του εισοδήματος και δεν έχουν συγκεντρωθεί ο πρόσθετος φόρος θα είναι 11%.
-Το πέναλτι φόρου 22% γλιτώνουν σε κάθε περίπτωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι και θα δηλώσουν εφέτος οι εξής κατηγορίες πολιτών:
-Οι ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που χαρακτηρίσθηκε ως πληττόμενη ή ανεστάλη η λειτουργία της μέσα στο 2020
-Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας ή σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
-Ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID – 19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ
-Φορολογούμενοι που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31.12.2019.
Οι κόφτες απαλλαγής από τα τεκμήρια
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην απαλλαγή από τα τεκμήρια μερίδας φορολογουμένων αλλά με αυστηρούς κόφτες. Συγκεκριμένα για να απαλλαγεί κάποιος από τη φορολόγηση με τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός του θα πρέπει σε ένα από τα 2 προηγούμενα έτη να μην είχε πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να μην έχει προσαύξηση περιουσίας που να οδηγεί σε φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια. Επίσης, βασική προϋπόθεση για να εξαιρεθεί κάποιος από τα τεκμήρια είναι αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει χαρακτηριστεί ως πληττόμενη η επιχείρησης ή να έχει ανασταλεί η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.
Στην περίπτωση μισθωτών του ιδιωτικού τομέα να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή να εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, για να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια θα πρέπει να έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.
Mέτρα στήριξης
Την Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια επιπλέον «ανάσα» για τι επιχειρήσεις του πολύπαθου αυτού κλάδου συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ.
Με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης περίπου 34.000 από τις 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου θα ωφεληθούν.
Το μέτρο αφορά ακόμη και francise επιχειρήσεις που έχουν παρουσιάσει πτώση του τζίρου τους κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, θα λάβουν την επιδότηση με σκοπό τη χρήση της ως κεφάλαιο κίνησης για τα έξοδα των πρώτων μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και πάντως όχι πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο.
Πρόκειται για το πλαίσιο ενίσχυσης της εστίασης που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό περί τα 330 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας να δώσει κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις, για τους 2 με 3 πρώτους μήνες λειτουργίας τους.
Αιτήσεις
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.
Τα κριτήρια ένταξης
α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
γ) Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- Μαχμούντ Αμπάς: Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ετοιμάζει τη διαδοχή του αποκλείοντας τη Χαμάς
- Μεξικό: Η πρόεδρος Σέινμπαουμ είχε «εξαίρετη» συζήτηση με τον Τραμπ στη σκιά των απειλών για επιβολή δασμών
- Βρετανία: Θα συμμορφωθούμε με το αίτημα του ΔΠΔ για σύλληψη του Νετανιάχου
- Περού: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα εξαιτίας της εγκληματικότητας
- Γάζα: 9 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό καταφυγίου εκτοπισμένων σε σχολείο
- Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε και αιχμαλώτισε μαχητές της Χεζμπολάχ παρά την κατάπαυση του πυρός