Επίθεση ΝΔ στην Αχτσιόγλου: Την κατηγορεί για κυνική ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία
Ανακοίνωση «για την κυνική ομολογία Αχτσιόγλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία» εξέδωσε η ΝΔ, σχετικά με τα όσα είπε η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε τι λέει η ΝΔ, αλλά και τα όσα είπε η Έφη Αχτσιόγλου στην εκδήλωση
Ανακοίνωση «για την κυνική ομολογία Αχτσιόγλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία» εξέδωσε η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ «εξήγησε, μιλώντας σε κομματική διαδικτυακή εκδήλωση, με απόλυτα κυνικό τρόπο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά και συντονισμένα υπονομεύει την εθνική προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία».
Η Πειραιώς αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε πως «η πανδημία είναι «πολύ μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη» για τον ΣΥΡΙΖΑ «ως πρώτο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη», και πρέπει να δράσει, ώστε «οι ρωγμές που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας να μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη, ουσιαστικότερη πολιτική αλλαγή….»».
Προσθέτει, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Ενώ, για να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι μπορεί και να μην εννοούσε ακριβώς αυτό που καταλάβαμε, ξεκαθαρίζει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της ότι «είναι πραγματικά μια ευκαιρία αυτή, στην πραγματικότητα, η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά»».
Η ΝΔ επισημαίνει πως αυτό που για όλο τον κόσμο είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, «για τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι μια πρωτόγνωρη ευκαιρία». Και συμπληρώνει ότι «χθες, ο κ. Κόκκαλης έλεγε ότι «δεν είναι σοβαρό να καλούμε τους τουρίστες να έλθουν στην Ελλάδα», σήμερα η κ. Αχτσιόγλου θεωρεί την πανδημία ευκαιρία».
Για να καταλήξει ότι «οι πολίτες, αντιθέτως, επιθυμούν την επιστροφή στην κανονικότητα», υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα διασωθεί πολιτικά ποντάροντας στον πόνο και στην καταστροφή. Γι’ αυτό χαίρεται με κάθε αρνητική είδηση και λυπάται σε κάθε θετική».
Τι είπε η Έφη Αχτσιόγλου
Ακούγοντας πιο προσεκτικά την τοποθέτηση της κυρίας Αχτσιόγλου, πάντως, διαπιστώνει κανείς ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τις προ πανδημίας συντηρητικές πολιτικές της Ευρώπης, οι οποίες μετατοπίστηκαν προς το θετικότερο, όπως είπε, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Η κυρία Αχτσιόγλου δηλώνει ότι, ακριβώς αυτή τη μετατόπιση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, οφείλει να εκμεταλλευτεί η Αριστερά γενικότερα και δη ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μπορέσει να εισάγει μια προοδευτική κοινωνική ατζέντα για τους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μία διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορυδαλλού, την Παρασκευή 7 Μαΐου, με θέμα «Η Ευρώπη μετά την πανδημία – Κοινωνία – Εργασία – Δικαιώματα», καθώς και τις λύσεις που προτείνονται στο σχέδιο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν την καταπολέμηση της ανεργίας, την προστασία της εργασίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, καθώς και η βουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις και αφού αναγνώρισε ότι η Ευρώπη κινήθηκε διαφορετικά, δηλαδή θετικά, ως προς την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κοροναιού, αντίθετα από όσα έκανε με τη δημοσιονομική κρίση του 2008, είπε τα εξής:
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ήδη πριν τον κοροναϊό βρισκόταν σε μια υπαρξιακή κρίση, δηλαδή η διαρκής υποβάθμιση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων έναντι δημοσιονομικών στόχων αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και πιεστικών μέτρων λιτότητας που επέβαλαν στα κράτη, διαρκώς οδηγούσε και στην ευρωπαϊκή ιδέα να απονομιμοποιείται. Όλο και περισσότερος κόσμος, όλο και περισσότεροι πολίτες δεν έβλεπαν γιατί η Ευρώπη, με οποιοδήποτε τρόπο, τελικά βοηθά τις ζωές τους ή κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Είχε αρχίσει να χάνει πάρα πολύ (σ.σ. η Ευρώπη) από την κοινωνική νομιμοποίηση.
Νομίζω ότι τώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αν θα επιλέξει να ξαναγυρίσει στις σκληρές δημοσιονομικές ασφυκτικές πολιτικές, αφήνοντας τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα απλά να παραπαίουν, ή αν θα επιλέξει να κάνει πια ένα βήμα διαφορετικό.(…) Το δεύτερο ζήτημα είναι αν σε αυτό τοι πλαίσιο, οι δυνάμεις της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι.
Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία και ταυτόχρονα πολύ μεγάλη ευθύνη, που έχουμε ως πρώτο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, να δράσουμε ώστε αυτές οι μετατοπίσεις, αυτές οι ρωγμές που υπήρξαν στην Ευρώπη λόγω πανδημίας, να μπορέσουν να οδηγήσουν σε μία μεγαλύτερη, ουσιαστικότερη πολιτική αλλαγή. Είναι μία ευκαιρία που η αριστερά οφείλει να εκμεταλλευθεί.
Δημιουργείται δηλαδή τώρα ένα πεδίο δυνατοτήτων για την Αριστερά, γιατί τα αυτιά του κόσμου έχουν ανοίξει πολύ περισσότερο, είναι πολύ πιο έτοιμες οι κοινωνίες να ακούσουν αυτή την ατζέντα, την οποία πριν την κρίση του κοροναϊού πιο δύσκολα άκουγαν ή τη θεωρούσαν ίσως λίγο πιο θεωρητική. Γιατί οι ίδιες οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, από το φόβο της κατάρρευσης των δικών τους οικονομιών, είναι πιο δεκτικές σε τέτοιου είδους συζητήσεις, διότι υπάρχει η επιρροή της πολιτικής του Μπάιντεν αυτή τη στιγμή και διότι, σε όλη τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπήρχαν και πολύ ενδιαφέρουσες μετατοπίσεις και πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ των χωρών, που μέχρι χθες θεωρούταν ότι αποτελούν ενιαίο μπλοκ. Για παράδειγμα, στο Ταμείο Ανάκαμψης φτιάχθηκε ένα γαλλογερμανικό μέτωπο, που υποστήριξε τις χώρες του νότου. Άρα, έσπασε το κλασικό μπλοκ, που θεωρούσαμε ότι όλες οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις – Αυστρία, Ολλανδία – είναι μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ή τώρα βλέπουμε ότι, με αφορμή το ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων, διαφορετική θέση παίρνει η Γερμανία και διαφορετική η Γαλλία. Δημιουργούνται δηλαδή κάποιες πολιτικές συγκρούσεις και μετατοπίσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σε μία κατάσταση που μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι είναι ακούνητη και ότι είναι «unblock». Άρα, εδώ νομίζω ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς και δη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτές τις ρωγμές και αυτές τις μετατοπίσεις, για να μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση και να πιέσουν για τις αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση, που σας ανέφερα.
Να κλείσω λέγοντας το εξής, γιατί θεωρώ ότι είναι πραγματικά μια ευκαιρία αυτή: Η κανονικότητα, στην πραγματικότητα, δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Η κανονικότητα οδηγεί στον ατομικισμό. Και αν δείτε, ο ατομικισμός – γι’ αυτό και η κυβέρνηση επενδύει πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη όλο αυτό τον καιρό, είναι πολύ οργανωμένη αυτή η προσέγγιση που κάνει – η ατομικότητα περισσότερα βοηθά την αντι-πολιτική και βοηθά τελικά, ουσιαστικά, την άκρα Δεξιά στο αφήγημά της.
Είναι ευθύνη της Αριστεράς, αυτές τις μετατοπίσεις που συμβαίνουν σήμερα και τις ρωγμές, να τις μεταφράσει σε συλλογικά πολιτικά αιτήματα μιας ευρύτερης αλλαγής και όχι να τις αντιμετωπίσει ως παρενθέσεις, οι οποίες θα κλείσουν και άρα εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε αυτά που λέγαμε και πριν. Όταν το σύστημα δείχνει τα όριά του, τότε είναι και η ευκαιρία, για να μπορέσεις ακόμη πιο επιθετικά να εισάγεις αυτή την κοινωνική ατζέντα, που τόσο καιρό προσπαθούμε να εισάγουμε και στην Ευρώπη».
Ακούστε τι είπε η Έφη Αχτσιόγλου, από το 29ο λεπτό μέχρι το 36ο:
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Τον ρόλο του 49χρονου φιλόλογου ερευνά η Αντιτρομοκρατική – «Συντηρητής» ή «ενδιάμεσος»;
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Αντισυστημισμός, ο νέος κίνδυνος
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε