Guardian: Σκηνή από τον Μεσαίωνα – Νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε περικυκλωμένος από ποντίκια
«Μία σκηνή από τον Μεσαίωνα: Νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε περικυκλωμένος από τρωκτικά» είναι ο τίτλος του άρθρου.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ως «σκηνή από τον Μεσαίωνα» περιγράφει ο βρετανικός Guardian το φρικιαστικό περιστατικό που σημειώθηκε στη ΒΙΑΛ της Χίου, όπου νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε να τον κατασπαράζουν ποντίκια.
«Μία σκηνή από τον Μεσαίωνα: Νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε περικυκλωμένος από ποντίκια» είναι ο τίτλος του άρθρου.
«Τους φιλοξενούμε και τους ταΐζουμε επειδή είναι άνθρωποι, δεν μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», δήλωσε ο διοικητής του στρατοπέδου, Παναγιώτης Κιμουρτζής.
«Είναι λογικό να εμφανίζονται τρωκτικά όταν κάποιος έχει πεθάνει για τόσες ώρες. Το κέντρο χτίστηκε πολύ γρήγορα το 2016. Είναι στη φύση, περιτριγυρισμένο από χωράφια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε».
Το άρθρο αναφέρεται στο περιστατικό και την επιβεβαίωση αυτού από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πως «αν και είναι καταχωρημένος πρόσφυγας, ο Σομαλός έπρεπε να παραμείνει στο κέντρο κράτησης στην της Χίου λόγω των περιορισμών του COVID-19. Τα νησιωτικά κέντρα κράτησης έχουν υποστεί δρακόντεια μέτρα περιορισμού από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι».
Μάλιστα, το άρθρο γράφει την επιβεβαίωση του περιστατικού από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και πως «αν και είναι καταχωρημένος πρόσφυγας, ο Σομαλός έπρεπε να παραμείνει στο κέντρο κράτησης στην της Χίου λόγω των περιορισμών του COVID-19. Τα νησιωτικά κέντρα κράτησης έχουν υποστεί δρακόντεια μέτρα περιορισμού από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι».
Εκτεθειμένοι σε σκουπίδια και βία
«Υπάρχει μόνο μία αλήθεια και αυτό είναι ότι τα ελληνικά νησιωτικά στρατόπεδα είναι συνώνυμα με τον υπερπληθυσμό και τις απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε ο Δρ Απόστολος Βεϊζής, εκτελεστικός διευθυντής στην Ελλάδα του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Intersos. «Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αρουραίους, σκουπίδια και βία. Σε κλινικές των νησιών τα παιδιά γίνονται δεκτά συχνά με σημάδια δαγκωμάτων αρουραίων. Είναι επαίσχυντο και τρομακτικό που πρέπει να ζουν σε τέτοιες επαίσχυντες συνθήκες, όταν πραγματικά δεν χρειάζεται».
Οι αφίξεις αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη μειώθηκαν δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Εκτιμάται ότι 11.472 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι τώρα εγγεγραμμένοι στα φυλάκια του Αιγαίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας των Πολιτών της Ελλάδας.
H ΒΙΑΛ, που φιλοξενούσε 5.000 άτομα τον Δεκέμβριο του 2019, φιλοξενεί περίπου το ένα πέμπτο αυτού του αριθμού, ως αποτέλεσμα σκληρών πολιτικών μετανάστευσης που περιλαμβάνουν «αποσυμφόρηση» των νησιών, αναφέρει ο Guardian.
Η Αθήνα έλαβε περίπου 3 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης μεταξύ του 2015 και του 2020, αλλά επικριτές ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να δει κανείς ότι οι δαπάνες δεν μπορούν να γίνουν επιτόπου, όπου οι συνθήκες έχουν αποδοκιμαστεί από έναν από τους κορυφαίους φορείς της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αντιμετωπίζονται ως αριθμοί
«Αν είχαν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν θα μιλούσαμε τόσα χρόνια αργότερα για μια σκηνή από τον μεσαίωνα όπου ένας νεκρός δέχεται επίθεση από αρουραίους», δήλωσε ο Βεϊζής, ο οποίος έχει εργαστεί στα νησιά για περισσότερο από μια δεκαετία.
«Όλα τα στρατόπεδα είναι φρικτά. Κάθε μέρα οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, ψυχικά και σωματικά. Πρέπει να αναρωτιέστε αν η μεταχείρισή τους έτσι, όχι ως άνθρωποι αλλά ως αριθμοί, είναι μια σκόπιμη επιλογή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην έρθουν περισσότεροι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις