Covid-19: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η θεραπεία;
Διότι πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από έναν ιό με μοναδικό «μολυσματικό προφίλ», όπως δείχνει μια νέα ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Μεγάλη ανασκόπηση όλων των γνωστών μέχρι σήμερα στοιχείων σχετικά με την COVID-19 και τον τρόπο «δράσης» της εντός του ανθρώπινου οργανισμού δείχνει ότι ο νέος κορωνοϊός που την προκαλεί έχει ένα μοναδικό «μολυσματικό προφίλ», που όμοιό του δεν έχουν ξαναδεί οι ειδικοί. Αυτό εξηγεί γιατί σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο δύσκολο να θεραπευθεί η νόσος καθώς και γιατί ορισμένα άτομα εμφανίζουν μακρά COVID, παλεύοντας με προβλήματα υγείας επί μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, αναφέρουν στην ανασκόπηση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet» ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ομάδας για την Ανοσολογία της Σηψαιμίας (EGIS) οι οποίοι τη διεξήγαγαν.
«Διπλό χτύπημα»
Ο SARS-CoV-2, όπως δείχνουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία, μολύνει τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα – σε αντίθεση με άλλους κορωνοϊούς χαμηλής παθογονικότητας που πλήττουν τους ανθρώπους και οι οποίοι «εγκαθίστανται» μόνο στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας συμπτώματα κρυολογήματος ή σε σχέση με άλλους κορωνοϊούς υψηλής παθογονικότητας όπως ο ιός του SARS που χτυπούν μόνο το κατώτερο αναπνευστικό.
Μοναδικό «σετ χαρακτηριστικών»
Επιπλέον, ο νέος κορωνοϊός επιδρά σε πολλά όργανα ταυτοχρόνως, προκαλεί θρομβώσεις καθώς και μια ασυνήθιστη ανοσο-φλεγμονώδη αντίδραση η οποία δεν σχετίζεται με άλλους παρόμοιους ιούς, γεγονός που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει αναπτύξει ένα μοναδικό «δύσκολο» σετ χαρακτηριστικών.
Παρότι ζωικά και πειραματικά μοντέλα μαρτυρούν ότι ο παράγοντας-«κλειδί» που οδηγεί σε βαριά COVID-19 είναι μια άκρως ισχυρή ανοσο-φλεγμονώδης απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στον SARS-CoV-2, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά στους ανθρώπους: παρότι η φλεγμονή αποτελεί πράγματι παράγοντα σοβαρής νόσησης, τελικώς μια μοναδική απορρύθμιση της ανοσοαπόκρισης στον ιό είναι εκείνη που κάνει το ανθρώπινο σώμα να μην καταφέρνει να τον πολεμήσει καλά. Αυτό μπορεί να δώσει μια εξήγηση και στο γιατί ορισμένα άτομα παρουσιάζουν μακρά COVID με πλήθος μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων, όπως οι σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες.
«Νέα οντότητα» η COVID-19
Ο Ιγκνάθιο Μαρτίν- Λοέτσες, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Κολεγίου Trinity στο Δουβλίνο και επικεφαλής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο St James, o οποίος είναι εκ των κύριων συγγραφέων της νέας ανασκόπησης στο «Lancet» και από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας EGIS ανέφερε ότι «ο ιός SARS–CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 έχει οδηγήσει σε μια υγειονομική κρίση που παρόμοια δεν έχουμε ξαναδεί από την πανδημία γρίπης του 1918. Είναι τραγικό ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτού του ιού. Παρότι το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στον συγκεκριμένο ιό, μόλις αρχίζουμε να κατανοούμε την πολυπλοκότητά του. Με βάση ολοένα και περισσότερα στοιχεία προτείνουμε η COVID-19 να θεωρείται ως μια νέα ‘oντότητα’ με ένα άγνωστο ως σήμερα μολυσματικό προφίλ. Εχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και διακριτή παθοφυσιολογία, κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν πρέπει να θεραπεύσουμε τους ασθενείς».
Σύνθεση όλων των κομματιών του παζλ για καλύτερη θεραπεία
Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουμε τις υπάρχουσες θεραπείες που βασίζονται στη γνώση μας σχετικά με άλλους κορωνοϊούς και οι οποίες δείχνουν να είναι αποτελεσματικές και ενάντια στον νέο κορωνοϊό. «Χρειάζεται όμως να συνθέσουμε σταδιακά όλα τα κομμάτια-κλειδιά που αφορούν συγκεκριμένα την COVID-10 σε διαφορετικές ομάδες ασθενών – με βάση το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, τα υποκείμενα νοσήματα – ώστε τελικώς να προσφέρουμε την επαρκέστερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις