Το Σίτι του Λονδίνου μετατρέπεται σε οικιστική γειτονιά – Σχέδιο ανοικοδόμησης 1.500 κατοικιών
Μετά το πλήγμα του brexit, η Covid απειλεί το Σίτι του Λονδίνου – Το κάποτε μεγαλύτερο τραπεζικό και οικονομικό κέντρο της ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά του.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Το Brexit αποδυναμώνει το Σίτι του Λονδίνου, αλλά η COVID-19 απειλεί να το μεταμορφώσει πλήρως. Ολα ξεκίνησαν με τη φυγή πολλών τραπεζικών και άλλων δραστηριοτήτων σε ανταγωνίστριες πόλεις της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπως το Παρίσι και η Φρανκφούρτη. Τώρα όμως το κάποτε μεγαλύτερο τραπεζικό και οικονομικό κέντρο της ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά του. Αιτία, η ερήμωση των γραφείων λόγω τηλεργασίας των στελεχών χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και η εκτεταμένη ψηφιοποίηση που έφερε η πανδημική κρίση.
Την περασμένη Τρίτη η μεγαλύτερη σε ενεργητικό τράπεζα της Βρετανίας (και της ηπειρωτικής Ευρώπης εξάλλου) HSBC ανακοίνωσε ότι μειώνει εντός του τρέχοντος έτους κατά 20% τους εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνταν (πριν από την πανδημία) πολλοί από τους εργαζομένους της. Η τράπεζα είχε εδώ και μήνες προαναγγείλει την πρόθεσή της να μειώσει κατά 40% σε βάθος χρόνου τους εργασιακούς χώρους που διαθέτει. Αλλά επισπεύδει τη διαδικασία.
Επανεξέταση
«Επιθυμούμε να μεταβούμε το συντομότερο δυνατόν σε ένα υβριδικό εργασιακό περιβάλλον» εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο οικονομικός διευθυντής της HSBC Γιούεν Στίβενσον. Την ίδια ημέρα η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής και Δυναμικού της City of London Corporation Κάθριν Μακ Γκίνες ανακοίνωνε τα σχέδια ανοικοδόμησης τουλάχιστον 1.500 κατοικιών στην περιοχή την επόμενη δεκαετία.
Η Μακ Γκίνες σημείωσε την ανάγκη να επανεξεταστούν οι χρήσεις γης στο οικονομικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ ήδη η Επιτροπή της οποίας προεδρεύει έχει αναθεωρήσει τα παλαιότερα σχέδιά της για την ανάπτυξη χώρων συνολικής έκτασης 122.500 τ.μ. για την ανέγερση εμπορικού κέντρου. «Το Λονδίνο θα εξακολουθήσει να είναι μείζον χρηματοοικονομικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, αλλά για να το πετύχει πρέπει όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί» τόνισε η Μακ Γκίνες.
Ξενοικιάζουν γραφεία
Τους τελευταίους μήνες πολλές τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες αδειάζουν και ξενοικιάζουν χώρους γραφείων στις διάσημες για την υπερσυγκέντρωση των επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου των χρηματοοικοομικών γειτονιές Σκουέρ Μάιλ και Κάναρι Γουάρφ. Η επιφάνεια των κενών επαγγελματικών χώρων που παλαιότερα στέγαζαν γραφεία αυξήθηκε κατά 70% το 12μηνο της πανδημίας και έφθασε τα 12 εκατ. τετραγωνικά πόδια (1,115 εκατ. τ.μ.), σύμφωνα με την εταιρεία μεσιτείας ακινήτων Savills Plc.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του Σίτι εκτιμάται ότι φθάνουν τις 8.000, ενώ οι εργαζόμενοι στα γραφεία των ομίλων του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου αλλά και στα καταστήματα, στα μουσεία και σε άλλες εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που κατακλύζουν την περιοχή από Δευτέρα έως Παρασκευή έφθαναν πριν από την πανδημία το μισό εκατομμύριο. Η συντριπτική αυτή αναλογία είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις