Έρχονται «μπόνους» στους εμβολιασμένους – Τα «αγκάθια» για τη χώρα μας και τα μοντέλα σε Κύπρο και Γερμανία
«Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν όλες οι ηλικιακές ομάδες», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Πελώνη.
«Φουντώνει» η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ελευθερίες, εν είδει «μπόνους» σε όσους κάνουν εμβολιασμούς, την ίδια στιγμή που έχει δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων στη χώρα μας που είχαν μπει στο πάγο λόγω της πανδημίας.
Το θέμα αυτό δεν έχει «σύνορα» καθώς τη στιγμή που ναι μεν οι εργασίες για τη λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο χρειάζεται ακόμη χρόνος, όλο και περισσότερες χώρες θεσπίζουν νόμους ώστε οι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερες ελευθερίες. Ως προς τη μετακίνησή τους, την παρουσία τους σε εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ.
Η συζήτηση βέβαια για το αν τα «μπόνους» αυτά αποτελούν ένα διαβατήριο για την ελευθερία ή μία διάκριση εναντίον εκείνων που δεν έκαναν ακόμη το εμβόλιο είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο με πολλά «ανοιχτά παραθυράκια».
Διάκριση ή διαβατήριο ελευθερίας;
Για τον λόγο αυτό άλλωστε τόσο η ελληνική πλευρά όσο και άλλες χώρες δεν το βλέπουν ως διάκριση, αλλά ως μία ευκαιρία προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες. Ουσιαστικά ως ένα ακόμη μέσο για να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων και στη χώρα μας.
Ερωτήματα του στιλ: «Θα είχε ουσία να μπει σε καραντίνα ένας εμβολιασμένος πολίτης μετά το ταξίδι του ή να υποβάλλεται σε rapid /self test για κάθε δραστηριότητά του;» απασχολούν τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία όπως αποδεικνύεται και από τους νόμους που εγκρίνουν (πχ. η Γερμανία) δεν έχουν σκοπό να περιορίσουν τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν ότι ακριβώς έκαναν, αλλά να διευκολύνουν τη ζωή των εμβολιασμένων, οι οποίοι και «χτίζουν» το τείχος ανοσίας της κάθε χώρας.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Εν προκειμένω το ερώτημα σχετικά με την Ελλάδα το οποίο απασχολεί περισσότερο απ΄όλα είναι το αν είναι σωστό να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους πολίτες τη στιγμή που κάποιοι άλλοι δεν έχουν πάρει καν σειρά για το «τσίμπημα στον ώμο».
Με λίγα λόγια ακόμη δεν υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής από όλες τις ηλικιακές ομάδες ως προς τον εμβολιασμό, οπότε θα ήταν συνετό να υπάρχει και μία τέτοια παραπάνω ελευθερία;
Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση εξετάζουν μία σειρά προνομίων για τους εμβολιασμένους τις τελευταίες ημέρες.
Η συζήτηση αυτή δεν αποτελεί κοινό μυστικό για την επιστημονική κοινότητα.
Άλλωστε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έχει αναφέρει πως τόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όσο και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων Υγείας έχουν ξεκινήσει μία «συνεργασία» προκειμένου στο μέλλον να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από την πλευρά των επιστημόνων.
Οι σκέψεις της Επιτροπής των Εμπειρογνώμονων του υπουργείου Υγείας για τις ελευθερίες των εμβολιασθέντων
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, η Επιτροπή των «33» του υπουργείου Υγείας δεν έχει θέσει το θέμα σε προτεραιότητα. Κάτι που επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα παρά μόνο αν ανοίξουν όλες οι ηλικιακές ομάδες», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Πελώνη.
Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικίες.
Μερίδα των ειδικών θεωρεί δηλαδή πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβεί αφού όλοι οι πολίτες θα έχουν την επιλογή και την δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί έχουν εκφράσει μερικές σκέψεις για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι ελευθερίες για τους εμβολιασμένους κατά τη διάρκεια των συσκέψεων τους, χωρίς ωστόσο να έχει γραφτεί κάτι στα… πρακτικά.
Η συζήτηση ξεκίνησε για τα καλά από την κυβέρνηση
Οι ειδικοί αποφεύγουν να ανοίξουν ακόμη τη συζήτηση για τις ελευθερίες που θα μπορούσαν να έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, σε αντίθετη με την κυβέρνηση που ήδη έχει δώσει μία γεύση για το τι θα μπορούσαν να κάνουν παραπάνω οι εμβολιασμένοι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
H συζήτηση πάντως είχε πρωτοξεκινήσει στα τέλη Απριλίου όταν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είχε τονίσει στον Ant1 πως εντός Μαΐου θα εφαρμοστούν οι πρώτες ελευθερίες για τους ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ.
Δέκα ημέρες μετά λοιπόν από τη πρώτη αναφορά από επίσημες πηγές, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε την πρώτη δραστηριότητα στην οποία θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Τα γυμναστήρια.
Ο υπουργός αρχικά δήλωσε σύμφωνος με το να έχουν περισσότερα δικαιώματα οι εμβολιασμένοι, ενώ σε δηλώσεις του σχετικά με τα γυμναστήρια στα τηλεοπτικά δίκτυα ανέφερε πως το βασικότερο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να γυμναστούν πρώτα οι εμβολιασμένοι και συγκεκριμένα εκείνοι που έχουν κάνει ακόμη και την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Σημειώνεται βέβαια πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσει πρώτα και από την Επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσουν το πράσινο φως για όσους έχουν κάνει τη μία δόση.
Τα σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου
Εκτός από τα γυμναστήρια, η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι της ένα προσχέδιο σχετικά με τις ελευθερίες που θα μπορούσαν να φορούν τους πλήρως εμβολιασμένους.
Αυτές είναι:
- Είσοδο σε κατάστημα χωρίς μάσκα.
- Είσοδο σε παράσταση ή σε κάποιο κλειστό χώρο, χωρίς ο εμβολιασμένος να χρειάζεται να τηρήσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για τους υπόλοιπους πολίτες.
- Μετακινήσεις χωρίς τα πρωτόκολλα που ισχύουν τώρα, για παράδειγμα να μην χρειάζεται self test πριν από κάποιο ταξίδι.
Το μοντέλο «Κύπρου»
Ήδη πάντως τόσο στην Κύπρο όσο και στην Γερμανία έχουν ανακοινωθεί και εγκριθεί αντίστοιχα μία σειρά από «μπόνους» στους εμβολιασμένους.
Ενδεικτικά, στην Κύπρο που τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν παρόμοια οφέλη για τους εμβολιασμένους, η πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις επιτρέπεται σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της.
Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση, και αφού παρέλθουν τρεις εβδομάδες από τη χορήγησή της, εξαιρούνται της υποχρέωσης για εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test.
Ελευθερίες και στους εμβολιασμένους Γερμανούς
Από την άλλη στη Γερμανία εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ νόμος σχετικά με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων.
Σύμφωνα με την Deutche Welle, o γενικός κανόνας είναι ότι όποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αντιμετωπίζεται πλέον όπως εκείνος που μόλις έκανε αρνητικό τεστ για τον κοροναίό.
Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασθέντες μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα, πλέον, τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, ενώ θα μπορούν να συναντούν άλλους εμβολιασμένους χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς. Για την εστίαση ο νέος νόμος δεν περιέχει συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Πολλοί εικάζουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν αναιρείται, προς το παρόν τουλάχιστον.
Άρση της καραντίνας για όσους κάνουν διακοπές
Μία επιπλέον διευκόλυνση είναι ότι καταργείται η υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών, που αποτελεί σήμερα κανόνα για όσους επισκέπτονται τη Γερμανία ή επιστρέφουν από διακοπές (με εξαίρεση κάποιες επί μέρους ρυθμίσεις σε συγκεκριμένα κρατίδια). Αυτό σημαίνει ότι ένας Γερμανός που κάνει διακοπές στην Ελλάδα δεν θα χρειάζεται πλέον να περάσει από καραντίνα, επιστρέφοντας στην πατρίδα του.
Αλλά και ένας Έλληνας που έχει κάνει το εμβόλιο και επισκέπτεται τη Γερμανία, για παράδειγμα για διακοπές ή για μία επαγγελματική υποχρέωση, απαλλάσσεται από την υποχρέωση της καραντίνας. Άρση των περιορισμών προβλέπεται και για τις αθλητικές δραστηριότητες. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να επιδίδονται σε ομαδικά αθλήματα με σωματική επαφή, χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς.
- Λονδίνο: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για τσάι (βίντεο)
- Προεδρία της Δημοκρατίας: Η ονοματολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε φαύλο κύκλο – Εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για Σαμαρα, ΝΔ
- Τροχαίο: Εκτροπή οχήματος στην Εγνατία Οδό – Εγκλωβισμένα δύο άτομα
- Νέα σενάρια από τις ΗΠΑ: «Υποψήφιος για προπονητής του Μέσι ο Αλμέιδα»
- Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το μοιραίο λούνα παρκ
- Σπαρτιάτες: Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη – Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας