Θεοδωρίδου: Τι θα ισχύσει για τη δεύτερη δόση του AstraZeneca
Όλες οι εξελίξεις για το AstraZeneca και οι μελέτες για τους εμβολιασμούς στα παιδιά.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας, κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό.
Ανέφερε ότι: «Ακούσαμε ότι αναθεωρήθηκαν οι συστάσεις εμβολιασμού σε Μ. Βρετανία και Γερμανία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε ηλικίες από 40 ετών αντί 30 που ήταν μέχρι τώρα και στη Γερμανία σε όλες τις ηλικίες από 18 ετών.
Αυτές οι αναθεωρήσεις στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας ειδικότερα. Στην Βρετανία πχ που οι εμβολιασμοί έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του πληθυσμού οι νέοι δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι ώστε να χρειαστεί να εμβολιαστούν.
Ένα από τα ερωτήματα είναι η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση. Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει καταγεγραμμένα, τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Η. Β. Η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται με όσους έχουν εμβολιαστεί με το την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Όλες οι μεταβολές στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και στην επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας.
Τι θα γίνει με την δεύτερη δόση;
Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα δεδομένα για τη δεύτερη δόση είναι η Βρετανία.
Οι αναταράξεις με την Astra Zeneca, οδήγησαν σε αναζήτηση μίας εναλλακτικής δεύτερης δόσης.
Το συμπέρασμα είναι ότι η 2η δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων με τη σοβαρή επιπλοκή των θρομβώσεων.
Γενικότερα, το θέμα της εναλλακτικής δεύτερης δόσης είναι υπό μελέτη και αναμένονται αποτελέσματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιθανότατα να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα χορήγησης άλλου εμβολίου ως εναλλακτικού, όμως μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, συστήνεται η 1η και η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.
Εμβολιασμός των παιδιών
Ανέφερε ότι όλες οι εταιρίες έχουν ξεκινήσει μελέτες. Από την Pfizer γίνονται μελέτες για άτομα από 16 ετών και θα συνεχιστούν για άτομα από 12 έως 15 ετών.
«Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ο κίνδυνος για τα παιδιά από τον κοροναϊό είναι μικρός, επομένως το εμβόλιο για τα παιδιά έχει ως στόχο πρώτον τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού και δεύτερον θα μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα, έτσι θα μπορέσουν να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία κλπ.» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι «Στον Καναδά αρχίζει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 με 15 ετών».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αποδοχή και εφαρμογή εμβολιασμού στα παιδιά πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων που είναι πιο κρίσιμο να καλυφθούν, και πρόωρο να συζητάμε για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Αιμοδοσία
Ο κοροναϊός δεν μεταβιβάζεται με το αίμα, ενώ οι ανάγκες για αίμα είναι μία συνεχής ανάγκη. Δεν συνιστάται έλεγχος για κοροναϊό στους αιμοδότες. Μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 μέρες μετά την ανάρρωση, ενώ αν έχουν εμβολιαστεί μπορούν αμέσως μετά.
Η αιμοδοσία είναι μία πράξη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας και απαραίτητη στην εποχή της πανδημίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις