Νεάντερταλ κοντά στη Ρώμη «κατασπαράχθηκαν από ύαινες»
Κανένας σκελετός δεν βρέθηκε ολόκληρος και τα περισσότερα ανθρώπινα οστά έφεραν ίχνη από δόντια
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
Η περιοχή της σημερινής ιταλικής πρωτεύουσα ήταν κάποτε επικίνδυνη όσο η αφρικανική σαβάνα: οστά εννέα ανθρώπων του Νεάντερταλ που βρέθηκαν σε σπηλιά κοντά στη Ρώμη φέρουν χαρακιές που πιθανότατα προέρχονται από δόντια ύαινας, ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι που υπογράφουν τη σημαντική ανακάλυψη.
Τα ευρήματα στο δίκτυο σπηλαίων του Γκρότα Γκουατάρι, κοντά στην πόλη του Σαν Φελίτσε Τσερτσέο στην περιοχή του Λάτσιο, «θα γίνουν θέμα σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοινώνοντας την ανακάλυψη.
Τα θραύσματα οστών που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια νέων ανασκαφών στο διάσημο σπήλαιο καλύπτουν μεγάλο χρονικό εύρος: οι οκτώ από τους εννέα Νεάντερταλ χρονολογούνται στα 50 με 68 χιλιάδες χρόνια πριν, ο ένατος στα 90 με 100 χιλιάδες χρόνια πριν, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν απολιθωμένα οστά μιας ποικιλίας προϊστορικών ζώων, όπως ελέφαντες, ρινόκεροι και γιγάντια ελάφια, τα οποία προσφέρουν μια ακριβή εικόνα του κλίματος και της πανίδας της περιοχής πριν από περίπου 60 χιλιάδες χρόνια.
Περίπου τότε ήταν που κατέρρευσε η οροφή της σπηλιάς, πιθανώς λόγω σεισμού, και διατήρησε αναλλοίωτα τα ευρήματα μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Μάριο Ρόλφο του Πανεπιστημίου Τορ Βεργκάτα της Ρώμης, μέλος της ανασκαφικής ομάδας.
Κανένας σκελετός δεν βρέθηκε ολόκληρος και τα περισσότερα ανθρώπινα οστά έφεραν ίχνη από δόντια, διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Νεάντερταλ μεταφέρθηκαν νεκροί στη σπηλιά από ύαινες.
«Οι Νεάντερταλ αποτελούσαν θηράματα για αυτά τα ζώα» είπε ο Ράλφο. «Οι ύαινες τους κυνηγούσαν, ειδικά τους πιο ευάλωτους όπως οι άρρωστοι και οι ηλικιωμένοι» σχολίασε.
Το δίκτυο σπηλαίων του του Γκρότα Γκουατάρι έγινε διάσημο μεταξύ των παλαιοντολόγων το 1939, όταν ανακαλύφθηκε εκεί ένα κρανίο Νεάντερταλ.
Στενός συγγενής του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo neanderthalensis έζησε στην Ευρασία από τα 400 μέχρι τα 40 χιλιάδες χρόνια πριν. Η εξαφάνισή τους παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της παλαιοανθρωπολογίας, θεωρείται όμως πιθανό ότι χάθηκαν λόγω κλιματικών μεταβολών αλλά και του ανταγωνισμού από τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις