Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ξεκίνησε στο Στρασβούργο η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση πολιτών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μιας πιο ευέλικτης Ευρωπαϊκής Ενωσης, που να αποφασίζει «γρηγορότερα και ισχυρότερα», με την ευκαιρία της έναρξης την Κυριακή στο Στρασβούργο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια μεγάλη διαβούλευση πολιτών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
Πλεονέκτημα για τις γαλλικές εκλογές
Με πρωτοβουλία του Μακρόν, αυτή η Διάσκεψη αναμένεται να οδηγήσει σε συμπεράσματα την άνοιξη του 2022, όταν η Γαλλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Ενα χρονοδιάγραμμα βολικό για τον γάλλο πρόεδρο που προτίθεται η προεδρία του στην ΕΕ να αποτελέσει πλεονέκτημα για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2022.
«Απέναντι στον αυταρχισμό, η μόνη απάντηση που αξίζει είναι η αρχή της δημοκρατίας», η οποία «κερδίζεται μόνο με την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα», είπε από το ημικύκλιο της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το οποίο μεταμορφώθηκε για την περίσταση σε ένα είδος τηλεοπτικού πλατό.
Υπέρ του Στρασβούργου
Ο γάλλος πρόεδρος επωφελήθηκε επίσης από την παρουσία του στο Στρασβούργο για να υπογραμμίσει στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων το «ζωντανό σύμβολο» που αντιπροσωπεύει αυτή η πόλη στην ιστορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.
«Εδώ χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», δήλωσε, ενώ η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει ερημώσει από ευρωβουλευτές από τον Φεβρουάριο του 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης, προς όφελος των Βρυξελλών και προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Γαλλίας.
Ο ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι δήλωσε: «Μην αμφιβάλλετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να επιστρέψει πολύ σύντομα στο Στρασβούργο», χωρίς όμως να αναφέρει ημερομηνία, και ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε η σύνοδος της ολομέλειας του Ιουνίου να σηματοδοτήσει την επιστροφή του στην αλσατική πρωτεύουσα.
Ζητώντας την «επάνοδο των μεγάλων έργων», ο γάλλος πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της Διάσκεψης, πιστεύοντας ότι αυτή αντιπροσωπεύει «μια πρωτόγνωρη άσκηση» για να «σκεφτούμε το μέλλον μας» τα επόμενα 10 χρόνια.
Αυτή η δημοκρατική διαβούλευση, με διαδικτυακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να μοιράζονται το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης και να συμπληρώνεται στη Γαλλία με τις «διαβουλεύσεις πολιτών», θα διαρκέσει ένα έτος.
Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμικών οργάνων που έχουν προκαλέσει αμφιβολία σχετικά με την επιθυμία της ΕΕ να αντλήσει πραγματική πολιτική καθοδήγηση από όλη αυτήν τη διαδικασία, ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς και οι ηγέτες της ΕΕ διαβεβαίωσαν την Κυριακή ότι θα λάβουν υπόψη τις προτάσεις των πολιτών.
Ποια συμμετοχή;
«Η διάσκεψη αυτή δεν πρέπει να παραμείνει μια άσκηση επικεντρωμένη στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έχει ήδη προτείνει διάφορες μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις, ζητώντας την ενίσχυση του ρόλου του θεσμικού του οργάνου με δικαίωμα πρωτοβουλίας σε νομοθετικά θέματα, όπως αυτή των εθνικών κοινοβουλίων, και πιστεύοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να ψηφίζουν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αμφισβήτησε επίσης τον κανόνα της ομοφωνίας στο Συμβούλιο, όπου εδρεύουν τα κράτη μέλη, εκτιμώντας ότι εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και επιτρέπει σε «εξωτερικούς γεωπολιτικούς παράγοντες» να «επωφελούνται από τις διαιρέσεις» μεταξύ των Είκοσι Επτά.
Οι νέοι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη Διάσκεψη.
«Να διατυπώσουν τις ιδέες τους»
«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τους νέους, έτσι ώστε να μπορούν να διατυπώσουν τις ιδέες τους», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ομως, ο κύριος άγνωστος παραμένει ακριβώς η συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση, μετά την προηγούμενη διαβούλευση το 2018 που χάθηκε εντελώς και παρόμοια πρωτοβουλία το 2002 που γέννησε το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο καταστράφηκε από το «όχι» στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις