Κλιματική αλλαγή: Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι στη Μαδαγασκάρη κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα
Η χρόνια ξηρασία έχει εκμηδενίσει την αγροτική παραγωγή και έχει σπρώξει τους κατοίκους του νότου στην απελπισία
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η χειρότερη ξηρασία που έχει βιώσει η Μαδαγασκάρη εδώ και 40 χρόνια, έχει οδηγήσει περισσότερα από ένα εκατ. άτομα αντιμέτωπα με ένα έτος τεράστιων ελλείψεων τροφίμων, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο νότος του νησιού πρόκειται να παράγει λιγότερη από τη μισή αναμενόμενη σοδειά στους ερχόμενους μήνες εξαιτίας των χαμηλών βροχοπτώσεων, γεγονός που θα επιτείνει τον λιμό που ήδη μαστίζει τον μισό πληθυσμό της περιοχής Γκραντ Σουντ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Οι βροχοπτώσεις στα νότια της χώρας ήταν μειωμένες κατά 50% κατά τη διάρκεια της περιόδου σποράς του Οκτωβρίου, στην τέταρτη συναπτή χρονιά ξηρασίας.
Η Ζουλί Ρεβερσέ, συντονίστρια έκτακτων αναγκών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μαδαγασκάρη, δήλωσε στον Guardian: «Χωρίς βροχή, οι άνθρωποι δεν θα καταφέρουν να γυρίσουν στα χωράφια τους και να θρέψουν τις οικογένειές τους. Και κάποιοι δεν διστάζουν να πουν ότι τους περιμένει μόνο ο θάνατος, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν και δεν έρθουν βροχές».
Σύμφωνα με το Σύστημα Έγκαιρης Ενημέρωσης Λιμού οι περισσότερες φτωχές οικογένειες είναι αναγκασμένες να στηρίζονται στην συλλογή άγριων τροφίμων και φύλλων που είναι δύσκολο να φαγωθούν, ενώ μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για τα παιδιά και τις εγκύους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε τερμίτες ή αναμειγνύουν πηλό με ταμάρινδο.
Η Ρεβερσέ σημειώνει ότι οι βίαιες αμμοθύελλες του Δεκεμβρίου επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση, καλύπτοντας καλλιεργήσιμη γη και τρόφιμα όπως τα φρούτα των κάκτων, στα οποία αναγκάζονται συχνά να στηριχτούν οι κάτοικοι της περιοχής κατά τη διάρκεια των «ισχνών» περιόδων.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στα νότια της Μαδαγασκάρης, ουσιαστικά στηρίζονται στη σοδειά τους και για την τροφή και για το εισόδημά τους. Εξαιτίας της ξηρασίας και της απουσίας βροχοπτώσεων, οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα τρόφιμα που συνήθως τρώνε ή πουλούν στις αγορές», τόνισε η Ρεβερσέ στον Guardian.
Ο Ζαν-Λουί Τοβοσόα, ένας 52χρονος πατέρας 15 παιδιών που ζει στα προάστια του Αμποβονόμπε στο Αντρόι, την πιο νότια επαρχία της Μαδαγασκάρης, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η ζωή του έχει γίνει πολύ δύσκολη. «Φέτος δεν έχουμε τίποτα να φάμε. Στηριζόμαστε στο έλεος του Θεού για την επιβίωσή μας. Επίσης, ζητάμε από το κράτος να μας βοηθήσει. Αλλιώς θα πεθάνουμε», προειδοποιεί.
«Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, οι αμμοθύελλες γίνονται όλο και συχνότερες. Δεν έχουμε καθόλου βροχή εδώ και τρία χρόνια. Εξαιτίας της διαρκούς ξηρασίας, οι βίαιοι άνεμοι έχουν παρασύρει όλο το εύφορο έδαφος για τις καλλιέργειες. Έχουν σκοτώσει όλους του κάκτους, που είναι ζωτικοί για εμάς σε περιόδους λιμού. Επίσης έχουν καταστρέψει τις σοδειές και έχουν σκοτώσει ζώα όπως τα zebu [σ.σ. βοοειδή], τα πρόβατα και τις κατσίκες».
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο οξύς υποσιτισμός σε παιδιά κάτω των πέντε ετών έχει σχεδόν διπλασιαστεί στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών στις περισσότερες περιοχές του νότου. Το Αμποβόμπε είναι στη χειρότερη κατάσταση από όλες.
Την Παρασκευή, Η Ενιαία Ταξινόμηση Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), ένα σώμα στο οποίο συμμετέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και το οποίο επιτηρεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, εξέδωσε προειδοποίηση για «παρατεταμένη επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας στον Μεγάλο Νότο της Μαδαγασκάρης από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2021».
Όπως σημείωσε: «Περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια εξαιτίας των ανεπαρκών βροχοπτώσεων, των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και των αμμοθυέλλων. Η ισχνή περίοδος αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το συνηθισμένο για τη φετινή χρονιά, καθώς τα νοικοκυριά εξαντλούν τις ήδη περιορισμένες προμήθειες τροφίμων τους εξαιτίας της μηδαμινής παραγωγής».
Ο Βοριάντρο Τιαντρένι, ένας 42χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από την επαρχία Τολιάρα ΙΙ, στη δυτική ακτή του νησιού, ανέφερε στον Guardian ότι η ξηρασία δεν επιτρέπει σε πολλούς αγρότες την καλλιέργεια νησιού. «Παλιά απολαμβάναμε ένα υγρό κλίμα. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, γίνεται όλο και πιο ξηρό. Οι αγρότες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ρυζιού», τόνισε. Πολλοί άνθρωποι στη χώρα πλέον επιβιώνουν με ένα γεύμα την ημέρα.
«Οι γονείς επιπλέον δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα σχολικά δίδακτρα των παιδιών τους. Επιπλέον, μια νέα ασθένεια έχει πλήξει τα zebu. Ποτέ δεν την έχουν ξαναδεί αυτή την ασθένεια. Έχει σκοτώσει το 10% έως 20% των κοπαδιών».
Ανταποκρινόμενοι στην κρίση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να λειτουργούν φορητή κλινική στα τέλη Μαρτίου, η οποία μέχρι στιγμής έχει περιθάλψει περισσότερα από 800 παιδιά που υπέφεραν από υποσιτισμό, το ένα τρίτο εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση.
Η Ρεβερσέ υπογραμμίζει στον Guardian ότι το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρατηρεί και άλλες ασθένειες στις περιοχές που δραστηριοποιείται, όπως είναι η βιλαρζίωση, μια ασθένεια που προκαλείται από το παρασιτικό σκουλήκι του γένους σχιστοσώματος, αλλά και διάρροιες, ελονοσία και ασθένειες του αναπνευστικού. Όπως αναφέρουν, οι ασθένειες προκαλούνται από τον υποσιτισμό, αλλά και από την έλλειψη πόσιμου νερού.
Σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που μαστίζονται από την πείνα αυξήθηκε κατά 85% στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, εξαιτίας των σωρευτικών επιπτώσεων της χρόνιας ξηρασίας, και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι της περιοχής αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα κοπάδια τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
Οι κάτοικοι του νότου στρέφονται στην εσωτερική μετανάστευση προς τις πόλεις σε αναζήτηση εργασίας, χωρίς όμως να βρίσκουν λύση, αφού η πανδημία του κοροναϊού έχει βάλει λουκέτο στις μικρές επιχειρήσεις και έχει εξαφανίσει τις εποχιακές εργασίες που δημιουργούσε η πολύτιμη για τη χώρα βιομηχανία του τουρισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις