Πώς μια επιχείρηση της CIA μείωσε τους εμβολιασμούς παιδιών στο Πακιστάν
Μια δεκαετία μετά την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι συνέπειες είναι ακόμα ορατές
Ακριβώς μια δεκαετία μετά την εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, μια νέα μελέτη έρχεται να υπενθυμίσει πώς η επιχείρηση της CIA για τον εντοπισμό του τρομοκράτη στο Πακιστάν δημιούργησε δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια με καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά της χώρας.
Αναζητώντας ίχνη του εξαφανισμένου μέχρι τότε Μπιν Λάντεν, η CIA στρατολόγησε έναν Πακιστανό γιατρό για τη χορήγηση του εμβολίου της ηπατίτιδας Β σε παιδιά του Αμποταμπάντ.
Εν αγνοία των γονιών και των πακιστανικών αρχών, ο γιατρός συνέλεγε δείγματα DNA των παιδιών αναζητώντας τυχόν συγγενείς του Μπιν Λάντεν, των οποίων η παρουσία μπορεί να υπεδείκνυε ότι ο τρομοκράτης κρυβόταν στην ίδια περιοχή.
Η επιχείρηση της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας αποκαλύφθηκε από τον Guardian λίγο αφότου οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάτ στις 2 Μαΐου 2011.
Ακόμα και πριν την ανάμιξη της CIA, θρησκευτικοί ηγέτες στο Πακιστάν απέρριπταν τη Δυτική ιατρική και τα εμβόλια, υπενθυμίζει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the European Economic Association, μια έκδοση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την επιχείρηση της CIA, η οποία έδειχνε να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των θρησκόληπτων Πακιστανών για το ρόλο των γιατρών και τον εμβολίων.
Στον απόηχο της αποκάλυψης του Guardian, οι Ταλιμπάν που δραστηριοποιούνταν στο Πακιστάν και το γειτονικό Αφγανιστάν εξέδωσαν θρησκευτικά διατάγματα με τα οποία συνέδεαν τις εκστρατείες εμβολιασμού με κατασκοπευτικές δραστηριότητες ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Ξεκίνησαν επίσης ένοπλες επιθέσεις εναντίον γιατρών και νοσοκόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι εμβολιαστικών κέντρων είχαν δολοφονηθεί στο Πακιστάν μέχρι το 2019 και η προσπάθεια για οριστική εξόντωση του ιού της πολιομυελίτιδας πήγαν χρόνια πίσω.
Στη νέα μελέτη, δύο οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Ουόργουικ στη Βρετανία και του Κέντρου Νομισματικών και Οικονομικών Μελετών της Βαρκελώνης υπολογίζουν τις συνέπειες της αμερικανικής μυστικής επιχείρησης στον εμβολιασμό των παιδιών του Πακιστάν.
Αναλύοντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο μελέτης σε παιδιά που γεννήθηκαν το διάστημα 2010-2012, το ερευνητικό δίδυμο υπολογίζει ότι η εμβολιαστική κάλυψη έναντι βασικών παιδικών ασθενειών (πολιομυελίτιδα, κοκκύτης, διφθερίτιδα, τέτανος, ιλαρά) μειώθηκε κατά 23 έως 39 τοις εκατό σε επαρχίες του Πακιστάν όπου ανθεί ο πολιτικός εξτρεμισμός, συγκριτικά με τις πιο μετριοπαθείς επαρχίες. Επιπλέον, η εμβολιαστική κάλυψη μειώθηκε περισσότερο στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.
«Τα εμπειρικά στοιχεία δείχνουν ότι τα γεγονότα που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα του υγειονομικού προσωπικού και των εμβολίων μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες όσον αφορά την αποδοχή προϊόντων υγείας όπως τα εμβόλια» σχολίασε ο Άντρεας Στέγκμαν του Πανεπιστημίου του Ουόργουικ.
«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, καθώς η αποδοχή των εμβολίων Covid-19 από το κοινό έχει κρίσιμη σημασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
- Πιρόλα: «Τίτλο με τον Ολυμπιακό και την Κ21 της Ιταλίας»
- Αλκίνοος Ιωαννίδης: Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή – Πέθανε η μητέρα του
- Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο
- Κρήτη: Ο Άγιος Βασίλης καταδύθηκε στον βυθό για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία
- Σκόραρε ο Παυλίδης, στην κορυφή η Μπενφίκα (3-0, vid)
- Η Κάρα Ντελεβίν μεταμφιέζεται σε Έλτον Τζον για το remake του «Step Into Christmas»