Κοροναϊός: Εμβόλιο και φάρμακο made in Greece; – Εξελίξεις σε δύο μήνες
Με ποιες εταιρείες έχει προχωρήσει σε προκαταρκτικές συζητήσεις η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας n Ποια είναι τα «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεραστούν
Του Γιώργου Μανέττα
Παράλληλα με τις προσπάθειες για την παραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα, στο «τραπέζι» μπαίνει και το ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid-19 που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», υπάρχει ενδιαφέρον από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αναλάβει την παραγωγή του εν λόγω σκευάσματος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και θα αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Πηγές που γνωρίζουν επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα ζήτημα που παρακολουθεί στενά η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός πως επιλέχθηκε η Ελλάδα απ’ όλες τις χώρες για να πραγματοποιηθεί η κλινική μελέτη. Αν και δεν υφίσταται κάποια σχετική δέσμευση από την πλευρά των Ισραηλινών για την παραχώρηση της πατέντας του φαρμάκου, εντούτοις γίνονται σκέψεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας για την παραγωγή του σε ελληνικό έδαφος.
Εκτιμάται πως όλα θα φανούν έπειτα από δύο μήνες, οπότε θα υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του. Πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές σε περίπου 90 ασθενείς σε ελληνικά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το «Σωτηρία», με την ελπίδα να εξελιχθούν ομαλά. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εμπλοκή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε ένα τέτοιο project θεωρούνται εξαιρετικά χρήσιμες καθώς θα συμβάλουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, το οποίο διακρίνεται για την υψηλή επιστημονική του κατάρτιση.
Η μάχη της πατέντας
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραγάγει το εμβόλιο κατά τoυ κορωνοϊού, με αφορμή την ιδέα που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για άρση της πατέντας, προκειμένου να παραχθούν γρηγορότερα οι αναγκαίες ποσότητες για τον ταχύτερο εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές συζητήσεις με γνωστές φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού, προκειμένου να εξακριβωθούν οι πιθανότητες συνεργασίας για την παραγωγή του εμβολίου στη χώρα μας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα εμβόλια της Moderna και της ρωσικής εταιρείας που φτιάχνει το Sputnik V, για τα οποία διαφαίνονταν περισσότερες πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας, με δεδομένο πως οι υπόλοιποι κολοσσοί της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας, όπως η Pfizer, που ανακάλυψαν εμβόλιο κατά της Covid-19 έχουν διάσπαρτες μονάδες σε όλο τον κόσμο. Χωρίς τίποτα να έχει κριθεί, οι ελπίδες για την απόκτηση της πατέντας και την παραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα εναποτίθενται τώρα σε κάποια διακρατική συμφωνία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η διάχυση της πατέντας, η οποία χαρακτηρίζεται «ιερό δισκοπότηρο» για μια φαρμακευτική εταιρεία. Πόσω μάλλον για τη συγκεκριμένη, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία άλλων σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Συμμαχία και κεφάλαια
Εκτός από τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, για να εμπλακεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο εγχείρημα της παραγωγής του εμβολίου χρειάζεται να πληρούνται τρεις ακόμη προϋποθέσεις: η ύπαρξη αγοραστή, η σύσταση κοινοπραξίας και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα για την παραγωγή εμβολίων. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συναφθούν συμβόλαια προαγοράς, ώστε να είναι διασφαλισμένη η απορρόφηση των προϊόντων που θα παραχθούν. Ενας ρόλος, τον οποίο, όπως λένε, πρέπει να παίξει το ελληνικό κράτος. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του σχήματος που θα αναλάβει το εγχείρημα, αυτή εκτιμάται πως θα μπορούσε να προέλθει υπό τη μορφή επενδυτικών κινήτρων, αφού η δημιουργία ενός τέτοιου εργοστασίου απαιτεί κάποιες εκατοντάδες κεφάλαια (υπολογίζονται μεταξύ 100 εκατ. και 200 εκατ. ευρώ) αλλά και περίπου 12 με 18 μήνες για να κατασκευαστεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται να συσταθεί μια κοινοπραξία εταιρειών, ώστε να μοιραστεί το βάρος και να αυξηθούν οι πιθανότητες βιωσιμότητας και κερδοφορίας.
Τείχος ανοσίας
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει μεγάλο ζητούμενο η παρασκευή περισσότερων δόσεων του εμβολίου με πιο γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά για τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ξεκάθαρη επιτάχυνση των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, κάτι που φέρνει το τείχος ανοσίας ακόμη πιο κοντά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» μέχρι και την περασμένη Παρασκευή έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 3,5 εκατ. εμβολιασμοί (συνολικά 1η και 2η δόση), ενώ τα επιβεβαιωμένα ραντεβού από το Σάββατο 8 Μαΐου μέχρι τον Ιούλιο ανήλθαν σε περίπου 4,5 εκατ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Κικίλιας: «Προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή – Ο μηχανισμός στη Ρόδο λειτούργησε αποτελεσματικά»
- Γιώργος Παπανδρέου: Μεγάλη η προσφορά του Κώστα Σημίτη στην πατρίδα
- 72 χρόνια «Περιμένοντας τον Γκοντό» – Ειδική προσφορά για 72 ώρες στο Θέατρο Πόρτα
- ΚΚΕ: Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά γεγονότα
- «Μονομαχία» Παρί-Μονακό στην Ντόχα για τον πρώτο τίτλο της σεζόν
- Συρία: Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ