H European Super League να γκρεμίστηκε σαν χάρτινος πύργος μετά από τις έντονες αντιδράσεις των οπαδών των ομάδων. Ωστόσο, το Τσάμπιονς Λιγκ που ετοιμάζεται να λανσάρει η UEFA με σκοπό να γίνει πραγματικότητα από το 2024 έρχεται για να μείνει. Δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη διοργάνωση των ομίλων με 32 ομάδες που έχουμε συνηθίσει. Αυτό το καλοκαίρι, το Euro 2021 κλέβει την παράσταση. Αλλά υπάρχει ζωή και μετά από αυτό, με πρωταγωνιστές τους συλλόγους!

Η κίνηση των 12 μάλιστα που έμεινε στα σχέδια, έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό που ετοίμασε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία με τις 32 ομάδες να γίνονται 36, με κάθε μία να δίνει τουλάχιστον 10 παιχνίδια, όπερ σημαίνει τέσσερα περισσότερα από το σημερινό φορμάτ. Τα 10 παιχνίδια είναι με 10 διαφορετικούς αντιπάλους, με το ελβετικό μοντέλο να κυριαρχεί.

Πιο αναλυτικά οι 36 ομάδες θα είναι χωρισμένες σε 4 γκρουπ δυναμικότητας. Κάθε μία θα κοντράρεται με δύο ομάδες από το πρώτο, τρεις από το δεύτερο, τρεις από το τρίτο και δύο από το τέταρτο γκρουπ (2+3+3+2). Και οι 36 θα βρίσκονται σε ενιαία κατάταξη από την 1η έως την 36η θέση.

 

Νωρίτερα τα πλέι οφ

 Μόλις τελειώσει ο πρώτος γύρος, οι πρώτοι 8 της βαθμολογίας εξασφαλίζουν απευθείας εισιτήριο για τη φάση των 16. Οι υπόλοιποι 8 θα προκύψουν με ενδιάμεση φάση πλέι οφ, με τις ομάδες από την 9η έως την 24η θέση. Οι ομάδες 9-16 είναι οι ισχυροί και διασταυρώνονται με τις ομάδες 17-24, έχοντας το πλεονέκτημα του δεύτερου αγώνα εντός έδρας. Οι ομάδες από 25-26 μένουν εκτός διοργάνωσης. Συνολικά 100 περισσότερα ματς από το σημερινό φορμάτ, με περισσότερες εμβόλιμες και αρκετά πιο σφιχτό καλεντάρι για να βγει η χρονιά. Δεν υπάρχουν πάντως ομάδες που θα μετακομίζουν από το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιουρόπα, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος με αυτές που τερμάτιζαν στην 3η θέση των ομίλων.

Τέσσερα περισσότερα εισιτήρια

Από εκεί και πέρα υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για τα 4 επιπλέον εισιτήρια, ώστε οι ομάδες από 32 να γίνουν 36. Το πρώτο έξτρα εισιτήριο δίνεται στη λίγκα που βρίσκεται στην 5η θέση του coefficient ranking της UEFA. Για παράδειγμα, τη σεζόν 2020-21 είναι η Γαλλία.

Το δεύτερο εισιτήριο θα το παίρνει ο πρωταθλητής της χώρας με την υψηλότερη θέση στο ranking από εκείνες που δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση μέσω των πρωταθλημάτων τους. Θα αφορά, για παράδειγμα, χώρες όπως η Ελλάδα που θα ξεκινάει την προσπάθειά του ο πρωταθλητής από τη διαδικασία των προκριματικών.

Το τρίτο και το τέταρτο εισιτήριο θα δίνεται στις ομάδες με την υψηλότερη θέση στο club coefficient της τελευταίας πενταετίας, που δεν έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους από το πρωτάθλημα, αλλά έχουν καταφέρει τουλάχιστον να κερδίσουν θέση στο Γιουρόπα Λιγκ ή το Κόνφερενς Λιγκ. Ομάδες που θα έχουν μείνει εκτός Ευρώπης από τις εγχώριες διοργανώσεις δεν θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δύο εισιτήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: Για τη σεζόν 2020/21, η Άρσεναλ και η Τότεναμ ήταν οι δύο ομάδες με την υψηλότερη θέση στο ranking, που είχαν μείνει όμως εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Και οι δύο κέρδισαν τη συμμετοχή τους στο Γιουρόπα, η Άρσεναλ μέσω κυπέλλου και η Τότεναμ από τον δεύτερο προκριματικό. Ωστόσο, αν η Άρσεναλ δεν κατακτούσε το Κύπελλο, η 8η θέση στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ τη σεζόν 2019/20 δεν θα της έδινε τη δυνατότητα να πάρει το έξτρα εισιτήριο.

 

Οι ισχυροί που βγαίνουν ευνοημένοι

Για τις 12 ομάδες που προσπάθησαν να κάνουν τη δική τους «επανάσταση» και να φτιάξουν τη Super League με τους κορυφαίους συλλόγους, υπάρχει σημαντική προστασία όσον αφορά τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Βασική προϋπόθεση για να μην χάσουν το εισιτήριο είναι να τερματίσουν π.χ. τουλάχιστον στην 7η θέση στην αγγλική Πρέμιερ και τουλάχιστον στην 6η θέση στην Ισπανία και τις υπόλοιπες χώρες με τα κορυφαία πρωταθλήματα. Τα δύο έξτρα εισιτήρια μέσω ranking πενταετίας τους δίνουν σταθερά τις περισσότερες πιθανότητες για να βρίσκονται μέσα στις 36 ομάδες ακόμη και μετά από μια κακή χρονιά.