Η σχέση Ελλάδας και Ισραήλ – Γιατί παραμένει στον πάγο η απόφαση της Βουλής υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης
Το Δεκέμβριο του 2015 η ελληνική Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το θέμα αυτό επανέφεραν μόνο δύο πολτικοί αρχηγοί με αφορμή τις ισραηλινές επιδρομές
Το Δεκέμβριο του 2015 η ελληνική Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Στρατιωτική, γεωπολιτική και ενεργειακή συνεργασία
Θεωρητικά όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης με βάση αυτά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ωστόσο οι γεωπολιτικές σκοπιμότητες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την εφαρμογή των αποφάσεων της Ελληνικής Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση της Βουλής αναφέρεται στην σταθερή προσήλωση στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, στη βάση του ψηφίσματος της 29ης Νοεμβρίου του 2012 του ΟΗΕ, με το οποίο αναγνωρίζεται η Παλαιστίνη με καθεστώς μη μέλους, και ενεκρίθη από πολλά κοινοβούλια της ΕΕ.
Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ έχουν ενισχυθεί και αναβαθμιστεί και μάλιστα σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερα πυκνές είναι οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και στενή η συνεργασία τους. Τα ζητήματα του τουρισμού, της πανδημίας, του εμβολιασμού και των φαρμάκων για τον κοροναϊό έκαναν ακόμα στενότερη τη συνεργασία των δύο χωρών.
Καταψήφισε στον ΟΗΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες είχε καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα για το Τμήμα Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Στην Ανατολική Μεσόγειο άλλωστε η συνεργασία με το Ισραήλ μέσα από τριμερή και άλλα σχήματα έχει διευρυνθεί ελέω Τουρκίας. Μάλιστα σε αντίστοιχη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ έχει προχωρήσει και η Κύπρος.
Οι ισραηλινές επιδρομές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τα τελευταία 24ωρα ξαναέφεραν στην επικαιρότητα το ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ και της στάσης της χώρας μας έναντι του παλαιστινιακού ζητήματος.
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι από πλευράς μεγάρου Μαξίμου αλλά και ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση, ενώ το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια μάλλον τυπική ανακοίνωση εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για τα «βίαια επεισόδια» στην Ιερουσαλήμ και επηύθυνε «έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν αυτοί που επέκριναν την στάση της κυβέρνησης ότι εξισώνει το θύτη με το θύμα και κρατάει ίσες αποστάσεις στο παλαιστινιακό τη στιγμή που το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη.
Ενεργοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής
Το θέμα της ενεργοποίησης της ομόφωνης απόφασης της Βουλής των Ελλήνων για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους έθεσαν με παρεμβάσεις τους τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μάλιστα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
Ο γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνησηνα προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους υπογραμμίζοντας:
«Εδώ και τώρα καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την επικίνδυνη πολιτική “αναβάθμισης” της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά» ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική δίνει άλλοθι στα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος ενός ολόκληρου λαού.
Συνεργοί στο έγκλημα
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αφού κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις αναβαθμίζοντας τη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.
«Την ώρα που ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το παραμύθι της ενίσχυσης της χώρας μέσω συμμαχίας με Ισραήλ, το Ισραήλ χτίζει Απάρτχαιντ και εγκληματεί. Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει Μητσοτάκη-Τσίπρα ως συνεργούς του εγκλήματος» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Εξωτερική πολιτική αρχών
Το Παλαιστινιακό ζήτημα και η στάση της Ελλάδας εθίγησαν και κατά την συνάντηση που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους των κομμάτων όπου τους ενημέρωσε για θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Ο τομέαρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, στην Παλαιστίνη, δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ και αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Γιώργος Μαρίνος καταδίκασε «τη σφαγή του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό που ζούμε αυτές τις μέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας» ενώ επέρριψε «εγκληματικές ευθύνες» σε ΗΠΑ και ΕΕ, στηλιτεύοντας και τη στάση των ελληνικών κυβέρνησης για την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Υπονομεύει τη ρητορική για τήρηση του διεθνούς δικαίου
Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το Ισραήλ για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας τονίζοντας σε ανάρτησή του στο twitter ότι «το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τις εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών και τη βία ενάντια στους διαδηλωτές στο Τέμενος Al-Aqsa, πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ξεκινήσουν άμεσα αξιόπιστες συνομιλίες για λύση δύο κρατών».
Επί της ουσίας η εξ’ αριστερών κριτική για την άνευ όρων σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ και ο στρουθοκαμηλισμός για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εκτός από θέση αρχής συνίσταται και στο ότι όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αντίθετα υπονομεύει την ελληνική ρητορική για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, καθώς όπως το Ισραήλ στην Παλαιστίνη έτσι και η Τουρκία είναι επίσης κατοχική δύναμη στην Κύπρο.
- Χιρόνα – Βαγιαδολίδ 3-0: Επέστρεψαν στις νίκες οι Καταλανοί
- Βερόνα – Μίλαν 0-1: Ο Ρέιντερς έδωσε το τρίποντο στους Ροσονέρι (vid)
- ΟΗΕ: «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο» λένε διπλωματικές πηγές για την ψηφοφορία για τη Γάζα
- Σάκης Αρναούτογλου: Χριστούγεννα με χιόνια ακόμη και στα 400μ. – Δείτε σε ποιες περιοχές
- Ουκρανία: Κατονομάζει Ρώσο αξιωματικό ως υπεύθυνο για το θάνατηφόρο πλήγμα με θύμα εργαζόμενο του Reuters
- Μαγδεμβούργο: Τι έχει γίνει γνωστό για τον οδηγό του οχήματος