Τουρκικό σχέδιο επιστροφής στην Αραβία
Ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί τις Βρυξέλλες, στρέφει τα βέλη του σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία και επιτίθεται ξανά στην Ιερουσαλήμ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με χώρες του αραβικού κόσμου, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, δείχνει να συνειδητοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Αγκυρα να οργανώνει επαφές με στόχο την επαναπροσέγγιση. Μετά την επίσκεψη διπλωματικής αντιπροσωπείας, υπό τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, στο Κάιρο για διερευνητικές πολιτικές διαβουλεύσεις, βαλίτσες για το Ριάντ ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες (Reuters, Bloomberg) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να έχει αύριο συνάντηση με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν.
Η επίσκεψη φέρεται να συμφωνήθηκε κατά τη συνομιλία Ερντογάν με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ την περασμένη εβδομάδα με ατζέντα τις διμερείς σχέσεις Αγκυρας – Ριάντ. Σχέσεις οι οποίες επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018 και τις κατηγορίες της Αγκυρας στο Ριάντ ότι είχε εμπλοκή. Για την τουρκική πλευρά η σχεδιαζόμενη επίσκεψη χαρακτηρίζεται ευκαιρία για επανεκκίνηση στις σχέσεις με το Ριάντ, με τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα να είναι το εμπόριο, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τη Λιβύη, όπου η Αγκυρα θέλει να διατηρήσει την επιρροή της.
Η προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας της Αγκυρας με χώρες με τις οποίες επί σειρά ετών διατηρούσε σχέσεις είναι πλέον σαφής, και μάλιστα σε μια περίοδο που τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία ενισχύουν τους δεσμούς τους με τα συγκεκριμένα κράτη του αραβικού κόσμου, ωστόσο χαρακτηρίζεται μάλλον δύσκολος στόχος.
«Κράτος τύραννος»
Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά είχε επίσης επιχειρήσει να αφήσει να διαρρεύσουν φήμες περί προσπάθειάς της για εξομάλυνση των σχέσεων και με το Τελ Αβίβ, κάτι που ο Ερντογάν δυναμίτισε με νέες δηλώσεις του στις οποίες χαρακτηρίζει το Ισραήλ «κράτος τύραννο και τρομοκράτη», με αφορμή τις τελευταίες συγκρούσεις ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Η «Jerusalem Post» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της Αγκυρας περί συμφιλίωσης με το Ισραήλ προσπάθεια να πληγούν οι σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πλέον η Τουρκία επέστρεψε στη γνωστή ρητορική της και «χρησιμοποιεί τη θρησκεία αναμεμειγμένη με φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα, όπως το καθεστώς του Ιράν, για να προκαλέσει εντάσεις».
Συστάσεις στην ΕΕ
Την ίδια στιγμή και ενώ η Τουρκία δέχεται κριτική για την περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και της πολιτικής της στην Ανατολική Μεσόγειο, από την ΕΕ, με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», ο Ερντογάν έστειλε τα δικά του μηνύματα στις Βρυξέλλες, και εμμέσως σε Αθήνα και Λευκωσία. Υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην ενταξιακή της πορεία, λέγοντας ωστόσο πως «είναι προφανές ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει σθεναρά, χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της χώρας μας». Καταγγέλλει την ΕΕ για μη τήρηση των υποσχέσεων της στην Τουρκία, καθώς «η διαδικασία ένταξής μας ανέκαθεν παρεμποδιζόταν». Και στρέφει τα βέλη του σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι «ορισμένα κράτη-μέλη μετέφεραν τα διμερή τους προβλήματα με την Τουρκία στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, οι ευρωτουρκικές σχέσεις «κατέστησαν αιχμάλωτες», με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί και η Ευρώπη στον αγώνα της κατά των παγκόσμιων προκλήσεων». Για τον Ερντογάν η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Τουρκία «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης» με στρατηγική και κοινή λογική.
Το δικό του μήνυμα για τη Μέρα της Ευρώπης έστειλε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «η πορεία προς μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη θα χρειαστεί καιρό», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να λείψει η πολιτική βούληση γιατί «τα μεγάλα ιστορικά εγχειρήματα χτίζονται στο βάθος του χρόνου». Ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με ατζέντα τα Δυτικά Βαλκάνια και τις διατλαντικές σχέσεις, ενώ αύριο αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις. Μεταξύ των θεμάτων θα είναι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία αλλά και η πενταμερής για το Κυπριακό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις