Οι 3 προϋποθέσεις ανάκαμψης της χώρας
Για να μπορέσει η Ελλάδα πραγματικά να ανακάμψει απαιτούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις με σχέδιο και συνεργασία όλων των φορέων της χώρας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει προκαλέσει τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα, μια νέα οικονομική κρίση μετά την προηγούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και την ολοκλήρωση τριών Μνημονίων.
Η μείωση τόσο του ΑΕΠ, όσο και του διαθέσιμου εισοδήματος ξεπέρασε το 25%, ενώ και σήμερα βλέπουμε μία αντίστοιχη μείωση ρευστότητας αλλά και παραγωγής, μετά το πάγωμα του συνόλου σχεδόν των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Παρόλα αυτά είναι θετικό, ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει ένα σημαντικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων των κρατών μελών μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στις χρηματοδοτήσεις και στις επενδύσεις στην χώρα.
Όμως για να μπορέσει η Ελλάδα πραγματικά να ανακάμψει απαιτούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις με σχέδιο και συνεργασία όλων των φορέων της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι απολύτως απαραίτητη, μέσα από ένα συνεκτικό και συγκεκριμένο σχέδιο όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν με εύκολο και αξιόπιστο τρόπο να υποβάλουν επιχειρηματικά πλάνα και μέσα από ταχεία αξιολόγηση, να μπορούν να χρηματοδοτούνται για νέες δράσεις πράσινης ανάπτυξης, που θα δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας.
Επιπλέον, η μείωση του ενεργειακού κόστους και οι σχετικές φοροαπαλλαγές που θα πρέπει να συνοδεύουν την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα δώσουν σημαντική ώθηση στα εταιρικά κέρδη αλλά και στα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Τέλος, η συνεργασία και σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) κυρίως στα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας, μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, καθώς η παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα αλλά και η ρευστότητα του κράτους μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα με τρόπο αποτελεσματικό και διατηρήσιμο σε ετήσια βάση.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, πώς οι παραπάνω προϋποθέσεις, χωρίς να σημαίνει ότι είναι οι μοναδικές, αποτελούν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα, για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία με ασφάλεια, μέσα από ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον, τον πολίτη, τον καταναλωτή και τις ανάγκες του, σε ένα νέο παγκόσμιο τοπίο που διαμορφώνεται.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις