Κεράσι: Μικρές οι ποσότητες στην αγορά, αυξημένες οι τιμές παραγωγού
Οι τιμές παραγωγού αυτό το διάστημα κυμαίνονται -ως επί το πλείστον- από 7 ευρώ/κιλό έως και 9 ευρώ/κιλό.
Μπορεί οι απόψεις των παραγωγών να διίστανται σε ό,τι αφορά τη φετινή παραγωγή κερασιού σε σχέση με πέρυσι, αφού κάποιοι μιλούν για μείωση και άλλοι «βλέπουν» αύξηση, ωστόσο κοινή θέση της πλειοψηφίας αποτελεί ότι όσο πιο ορεινά καλλιεργείται το φρούτο, τόσο μικρότερη είναι η ζημιά λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από δηλώσεις κερασοπαραγωγών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ότι η τοποθεσία του χωραφιού που κάποιος καλλιεργεί το φρούτο διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ακραίες …διαθέσεις του καιρού, που ολοένα και εντείνονται λόγω κλιματικής αλλαγής.
Διπλάσια «βλέπει» τη φετινή παραγωγή κερασιών σε σχέση με πέρυσι ο παραγωγός, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πιπεριάς» στον δήμο Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, Δημήτρης Αβραμίδης. «Με τις υπερπρώιμες ποικιλίες υπάρχει πρόβλημα μεν, αλλά στις περισσότερες ποικιλίες η χρονιά εξελίσσεται θετικά, παρά τις όποιες ζημιές εντοπίζονται λόγω των καιρικών φαινομένων το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πιπεριά», οι κερασοπαραγωγοί ανέρχονται σε 100 και καλλιεργούν 1.100 στρέμματα, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται από 600 κιλά και πάνω ανά στρέμμα.
«Αν κάποιος κερασοπαραγωγός έβγαλε πέρυσι 20 τόνους κεράσι, φέτος θα βγάλει δύο τόνους», αναφέρει, στον αντίποδα, ο παραγωγός από το χωριό Άγρας, κοντά στην Έδεσσα, Τρύφωνας Πεύκος. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολλά χωράφια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», επισημαίνει.
«Όσο πιο ορεινά καλλιεργεί κάποιος χωράφι, τόσο μικρότερη έως και απούσα είναι η ζημιά στα χωράφια του, συνεπεία των ακραίων καιρικών συνθηκών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο», υποστηρίζει, από την πλευρά του, ο παραγωγός Γιάννης Μπέλλιος από την Αριδαία.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι ο ίδιος καλλιεργεί κεράσι σε τρία διαφορετικά χωριά του νομού, σε Πολυκάρπη, Σαρακινούς και Κορυφή σημειώνοντας πως «στο χωράφι μου στην Πολυκάρπη, η ζημιά λόγω καιρικών συνθηκών ξεπερνά το 90%, ενώ στα άλλα δύο μου χωράφια όλα κυλούν ομαλά». Και μπορεί να εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή κερασιού στο νομό Πέλλας αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό από 20% έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο σημειώνει ότι «μπορεί σήμερα να εντοπίζονται προβλήματα επάρκειας, αλλά μετά τις 10 Ιουνίου το κεράσι θα υπάρχει σε επάρκεια, έστω και οριακά, στην ελληνική αγορά».
Στον κάμπο των Γιαννιτσών, όπου η συγκομιδή πρώιμων κερασιών βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον γεωπόνο και ιδιοκτήτη καταστήματος γεωργικών εφοδίων, Σάββα Παστόπουλο, υπάρχουν χωράφια που έχουν πληγεί σημαντικά έως και ολοσχερώς λόγω του παγετού και της χαλαζόπτωσης τους προηγούμενους δύο μήνες, ενώ άλλα έχουν καρπό.
«Πάμε καλά και χωρίς προβλήματα με τη φετινή παραγωγή κερασιού», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδοχωρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Ραφαήλ Πουλτίδης, σύμφωνα με τον οποίο οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές δεν κατέγραψαν σημαντικά προβλήματα από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Μάλιστα, όπως λέει, «αρχές Ιουνίου οπότε και θα βγει πληθώρα κερασιών, πιστεύω ότι όποιο πρόβλημα εντοπίζεται σήμερα θα λυθεί».
Σύμφωνα με τους καλλιεργητές κερασιού, οι τιμές παραγωγού αυτό το διάστημα κυμαίνονται -ως επί το πλείστον- από 7 ευρώ/κιλό έως και 9 ευρώ/κιλό. Στη δε Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιάννη Χαραλαμπίδη οι ποσότητες κερασιών προς διάθεση αυτή την εποχή είναι πολύ μικρές.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις