Σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη Βουλγαρία
Με τη σύζευξη αυτή, είναι διαθέσιμα πάνω από 1.000 MW μεταφορικής ικανότητας με τις ευρωπαϊκές χώρες
Μετά τη σύζευξη της Αγοράς Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας και της Ιταλίας, τον Δεκέμβριο του 2020, η ελληνική αγορά ενισχύει ακόμη περισσότερο τον βαθμό της σύγκλισής με τις γειτονικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Την Τρίτη 11 Μαΐου 2021, η Αγορά Επόμενης Ημέρας της Βουλγαρίας συνδέθηκε, μέσω της Ελλάδας, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Με τη σύζευξη αυτή, είναι διαθέσιμα πάνω από 1.000 MW μεταφορικής ικανότητας με τις ευρωπαϊκές χώρες, συντελώντας στην οικονομική και αποδοτική λειτουργία της ευρωπαϊκής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα οφέλη της συζευγμένης λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας είναι πολυδιάστατα. Με τον διπλασιασμό της συνολικής συζευγμένης δυναμικότητας κατά μέσο όρο στα 1.000 MW, πέραν των υφιστάμενων 500 MW στο σύνορο Ελλάδας – Ιταλίας, ενισχύεται ο ανταγωνισμός με τη μείωση φαινομένων συγκέντρωσης δεδομένου ότι ενδυναμώνονται τα προγράμματα συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Στις αγορές που λειτουργούν υπό σύζευξη, οι εντολές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας των συμμετεχόντων οδηγούνται σε κοινά βιβλία εντολών. Οι αγορές λειτουργούν με κοινές διαδικασίες, μέσω κοινού αλγορίθμου (EUPHEMIA) με αποτέλεσμα την επίτευξη βέλτιστων ροών μεταξύ γειτονικών αγορών και την αποτελεσματική αξιοποίηση των διασυνδέσεων.
Σε επίπεδο διαμόρφωσης τιμών, η χρήση του κοινού αλγορίθμου και προϊόντων/τύπων εντολών σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση της διαθέσιμης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας δυναμικότητας συμβάλλει στη σύγκλιση των τιμών και στη μεγέθυνση του οικονομικού πλεονάσματος προς όφελος των τελικών καταναλωτών.
Η σύζευξη με τη Βουλγαρία, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ενισχύει την ομοιογένεια σε τεχνικό επίπεδο της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς με τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών περιφερειακά και ευρωπαϊκά.
Έως το τέλος Μαΐου, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να δημοπρατήσει το έργο για την κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (Νέα Σάντα – Μαρίτσα). Το έργο, με προϋπολογισμό 8,25 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.
Επόμενος στόχος είναι η σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσιας Αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Σλοβενίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στο πλαίσιο των συμπληρωματικών περιφερειακών, ενδοημερήσιων δημοπρασιών (Complementary Intraday Regional Auctions – CRIDAs). Θα ακολουθήσει η σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσιας Αγοράς με την πανευρωπαϊκή αγορά συνεχούς διαπραγμάτευσης (XBID) στο σύνορο της Ιταλίας αλλά και της Βουλγαρίας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Μετά την απόλυτα επιτυχημένη σύζευξη της Αγοράς Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας με της Ιταλίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, η χώρα μας ξεκίνησε ουσιαστικά την ενσωμάτωσή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, με την έναρξη της σύζευξης της ελληνικής αγοράς με τη γειτονική Βουλγαρία υλοποιούμε το δεύτερο βήμα ευρωπαϊκής ενοποίησης των εγχώριων χονδρεμπορικών αγορών, το οποίο θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Συνεχίζουμε με τη σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσιας Αγοράς με την Ιταλία και τη Σλοβενία, καθώς και με την πανευρωπαϊκή αγορά συνεχούς διαπραγμάτευσης στο σύνορο της Ιταλίας, αλλά και της Βουλγαρίας. Με αυτόν τον τρόπο προχωράμε δυναμικά στη νέα εποχή για την ελληνική αγορά ενέργειας, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την εφαρμογή και από τη χώρα μας του Target Model, προκειμένου να καταστεί αποδοτικότερη και πιο ανταγωνιστική η λειτουργία της και με γνώμονα πάντα τα σημαντικά οφέλη που θα αποφέρει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Η σύζευξη των αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σύγκλιση της εγχώριας με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Επιπλέον, με την κατασκευή της νέας διασύνδεσης Νέα Σάντα-Μαρίτσα, που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022, η διασυνδετική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών θα διπλασιαστεί συντελώντας στην οικονομική και αποδοτική λειτουργία της ευρωπαϊκής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου, δήλωσε: «Νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε η σύζευξη της ελληνικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο σύνορο Ελλάδας-Βουλγαρίας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι από αύριο οι ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών θα γίνονται με βέλτιστο τρόπο, χρησιμοποιώντας τον κοινό αλγόριθμο Euphemia και ενιαίους τύπους εντολών διαπραγμάτευσης. Τούτο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, στη συνέχεια της σύζευξης στο σύνορο Ελλάδας-Ιταλίας. Σε επίπεδο ανταγωνισμού και χρήσης των διασυνδέσεων, η συζευγμένη αγορά συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός μεγεθυμένου και ενιαίου χώρου διαπραγμάτευσης, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί στη μείωση φαινομένων συγκέντρωσης, στη βέλτιστη και ισότιμη χρήση των διασυνδέσεων και στη σύνθεση των σωστών οικονομικών σημάτων για την ορθολογική χρήση της διασυνοριακής δυναμικότητας. Σε επίπεδο διαμόρφωσης τιμών, διευκολύνεται η σύγκλισή τους μεταξύ των επιμέρους αγορών, αποφεύγονται φαινόμενα αντίθετων ροών και μεγιστοποιείται το οικονομικό πλεόνασμα προς όφελος όλων των συμμετεχόντων».
- Ιταλία: Χρήση βίντεο από την αστυνομία για να ταυτοποιήσει πολίτες που χαιρετούσαν φασιστικά
- Λος Αντζελες: Εσπευσμένες απομακρύνσεις κατοίκων εξαιτίας πυρκαγιάς που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα
- Κατεχόμενα: Διαψεύδει ο Ακιντζί δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς του στις «προεδρικές»
- Γερμανία: «Σκλάβοι» σε «αποικία» των ΗΠΑ οι Γερμανοί, δηλώνει η Βάιντελ της AfD και πυροδοτεί αντιδράσεις
- Γάζα: Τη φρίκη σκόρπισε πάλι το Ισραήλ σκοτώνοντας παιδιά σε σκηνές εκτοπισμένων (φρικτές εικόνες)
- Λίβανος: Ο ΟΗΕ ζητά 370 εκατ. δολάρια επιπλέον για να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπιστικής βοήθειας