Σταϊκούρας προς Ρέγκλινγκ: Τα στοιχήματα κερδίζονται με ευρωπαϊκές λύσεις και αλληλεγγύη
Τις προσπάθειες της χώρας μας να οικοδομήσει σταδιακά τη μετά-κοροναϊό εποχή, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
Τις προσπάθειες της χώρας μας να οικοδομήσει σταδιακά τη μετά-κοροναϊό εποχή, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισκέπτεται το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για τέταρτη φορά σε διάστημα περίπου 1,5 έτους.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα «έχει αντιμετωπίσει τις οξείες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο», ενώ περιέγραψε διεξοδικά τις κινήσεις της κυβέρνηγσης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Αξιοποιούμε τη δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όμως το πράττουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Εφαρμόζουμε δημοσιονομική πολιτική με ορθολογισμό, προς την κατεύθυνση της στοχευμένης μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Πολιτική, η οποία περιλαμβάνει, σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από το 2019:
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
- Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα.
- Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.
- Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Και πρόσθετες μειώσεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται σε σημερινές διατάξεις στη Βουλή:
- Η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.
- Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
Αντλούμε επιτυχώς, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, πόρους από τις αγορές, και διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές επίπεδο.
Τελευταία, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου, με νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο έκδοσης, ανεξαρτήτως διάρκειας».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε, επίσης, το γεγονός ότι η χώρα μας αποπλήρωσε, πρόωρα, το μεγαλύτερο τμήμα του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μιλώντας για το ελληνικό χρέος, επεσήμανε ότι «θεσμοί, οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, αγορές και επενδυτές αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους που, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, διακρατείται από τον επίσημο τομέα, έχει μεγάλη μέση ωρίμανση, χαμηλά – ως επί το πλείστον, σταθερά – επιτόκια και χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης».
Επιπλέον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκτελεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και υλοποιεί «διαρθρωτικές αλλαγές, όπως επιβεβαιώνει και η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κομβικής σημασίας τομείς, όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση κ.ά.».
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόνισε ότι μειώνονται «με το επιτυχημένο πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’, το οποίο και επεκτείνουμε, καθώς και με την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας».
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις μεθοδικές προσπάθειες της κυβέρνησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, οι σημαντικοί πόροι του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών του προγραμμάτων, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Τα τρία αυτά εργαλεία», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, «μπορούν να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη».
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών κρατών-μελών, που υπέβαλαν το οριστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ‘’Ελλάδα 2.0’’, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα σχέδιο «συνεκτικό, ώριμο, φιλόδοξο και καινοτόμο», όπως το χαρακτήρισε.
Προσέθεσε ότι όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη πρόσφατων θετικών εξελίξεων, όπως είναι: «Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας, η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος».
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση, ούτε πανηγυρίζει, ούτε παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολλές και μεγάλες, αλλά «εργάζεται συστηματικά», προκειμένου η χώρα να υπερβεί τις δυσκολίες και να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ως βασικούς στόχους της κυβέρνησης να υπερβεί η χώρα την υγειονομική κρίση και τον οικονομικό της αντίκτυπο, να επιτύχει «την επιστροφή των οικονομικών μας στα προ κρίσης επίπεδα, το ταχύτερο δυνατόν», να αξιοποιήσει, «με σύνεση, όμως», όπως τόνισε, «τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας», να διατηρήσει όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, μέχρι την ουσιαστική εδραίωση βιώσιμης ανάκαμψης, η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και «να επανεξετάσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να επιτύχει τόσο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους»
Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε ότι αυτά «τα στοιχήματα μπορούν να κερδηθούν με ευρύτερες λύσεις, με ευρωπαϊκές λύσεις», που προϋποθέτουν «έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις