Επιχείρηση Ελευθερία : Στα… backstage της μεγαλύτερης επιχείρησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο – Τα πολύωρα σεμινάρια, οι ιστορίες υγειονομικών
Αν υπάρχει κάτι που σου μένει, μετά την έξοδό σου από το εμβολιαστικό κέντρο, -εκτός από το τσίμπημα στον ώμο- είναι η συμπεριφορά των υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών. Αν υπάρχει κάτι που μένει σε αυτούς είναι τα χαμόγελα, τα αστεία και οι ιστορίες των εμβολιασμένων.
- Έτσι θα λήξει το θρίλερ με τον θάνατο του Παναγιωτάκη - «Θα ανάψει το φως για ό,τι έχει συμβεί»
- Νεκρός γνωστός YouTuber – Έσβησε στην άσφαλτο
- «Στεγνώνει» η Αράχωβα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας
- Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση του Ιράκ να μειώσει την «ηλικία γάμου» για τα κορίτσια στα 9 έτη
«Η ημέρα που έκανα το εμβόλιο».
Αν όλοι κρατούσαμε ημερολόγιο, δεν θα υπήρχε περίπτωση να μην γράφαμε γι΄αυτή την ημέρα.
Όταν γίνουμε παππούδες και γιαγιάδες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην μιλήσουμε στα εγγόνια μας για αυτό το γεγονός που θα μείνει στην ιστορία.
Άλλωστε ποιος εμβολιασμένος δεν μίλησε για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία;
Ποιος δεν έβγαλε selfie με το σήμα της νίκης και το σηκωμένο μανίκι από το εμβολιαστικό κέντρο;
Ποιος δεν έγραψε την εμπειρία του στα social media;
Είναι πλέον δεδομένο πως η διαδικασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα αποδεικνύεται μία εμπειρία ζωής.
Από το εχθρικό δημόσιο, στην πρωτόγνωρη εμπειρία του εμβολιασμού
Και λέμε διαδικασία, γιατί στη χώρα μας, η Επιχείρηση Ελευθερία δεν είναι τα 5 δευτερόλεπτα της βελόνας και τα 15 λεπτά της αναμονής.
Είναι η πρωτοφανής για τα δεδομένα του Δημοσίου, διαχείριση των πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, τον εμβολιασμό.
Αν υπάρχει κάτι που σου μένει, μετά την έξοδό σου από το εμβολιαστικό κέντρο, -εκτός από το τσίμπημα στον ώμο- είναι η συμπεριφορά των υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.
Μια συμπεριφορά που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει ως απότοκο της επαφής μας το Δημόσιο.
Το «ξένο», «ξύλινο» και «εχθρικό» δημόσιο μεταμορφώθηκε ξάφνου σε «φιλικό», «ανθρώπινο», «εξυπηρετικό».
Μπορεί για τους πολίτες η μετάβαση να ήταν ξαφνική, αλλά μία τέτοια αλλαγή αφενός δεν έγινε εν μία νυκτί, αφετέρου χρειάστηκαν πολλές ώρες προετοιμασίας, συντονισμού και εκπαίδευσης.
Πως έγινε αυτή η μεταμόρφωση;
Πρώτον με σεμιναριακού τύπου τηλεκπαίδευση.
Όταν ο Κικίλιας έγινε…coach – Τα σεμινάρια και το rebranding των Κέντρων Υγείας
Από τον Δεκέμβριο, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέλαβε ο ίδιος τον συντονισμό του training Διοικητών ΥΠΕ, Διοικήσεων Νοσοκομείων Διευθυντών Υπηρεσιών, αναφορικά με το πως πρέπει να γίνει το citizens’ service vaccination.
Το training συνδύαζε την τεχνοκρατική αντίληψη για τις ανάγκες ενός πολύ ψηλού επιπέδου project, με την ανθρώπινη προσέγγιση που αρμόζει σε τέτοιες ιδιαίτερες και κρίσιμες στιγμές.
Δεύτερον, με την οργάνωση και το rebranding των κέντρων υγείας.
Άλλωστε οι υγειονομικοί χώροι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελούν το κύτταρο σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο.
Μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή εικόνα που αντικρύζουν όσοι έχουν ραντεβού για το εμβόλιο έγιναν οι εξής αλλαγές: χωροταξικές, όπως η διαμόρφωση ειδικών χώρων, λειτουργικές, όπως η τοποθέτηση σημάνσεων και βέβαια η παράλληλη διατήρησή τους ως Κέντρα Υγείας για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Υγειονομικοί: H καρδιά του εγχειρήματος
Ο χωροταξικός σχεδιασμός βέβαια δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν υπήρχαν οι περίπου 4.000 υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι υγειονομικοί αυτοί αποτελούν την «καρδιά» του εγχειρήματος.
Καθημερινά είναι δίπλα στον πολίτη, αγωνιούν ώστε η διαδικασία για τον καθέναν να γίνει όπως πρέπει και φυσικά γεμίζουν και αδειάζουν ακούραστα τα… φιαλίδια της ελευθερίας.
Φυσικά τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους νοσηλευτές, η αρχή ήταν δύσκολη και η αλήθεια είναι πως δεν κρύβουν τα συναισθήματά τους.
Η δύσκολη αρχή
Όπως αναφέρει στο in.gr η Έλενα Γαμβρέλη-Μεταξά, Ρευματολόγος και Διευθύντρια ΕΣΥ στο Κέντρο Υγείας Δράμας, «ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού αρχικά και πριν την έναρξη, μας δημιούργησε ένα μερικό άγχος ή τουλάχιστον, αμηχανία. Τόσοι άνθρωποι ταυτόχρονα και καθημερινά σε μια πρωτόγνωρη, αλλά και τόσο οργανωμένη διαδικασία».
Όπως τονίζει η γιατρός χρειάστηκαν πολλές εκπαιδεύσεις, πολλές οδηγίες, role play προκειμένου να ξεκινήσουν.
Στα μάτια μας η προσφορά της ελπίδας – Στα δικά τους ευγνωμοσύνη
«Από την πρώτη μέρα, το ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα διαδέχονταν το επόμενο. Στα μάτια τα δικά μας, η προσφορά της ελπίδας. Στα μάτια των συμπολιτών μας, μια απέραντη ευγνωμοσύνη. Όλοι μας μέρος μιας πανελλαδικής συστράτευσης για έναν κοινό σκοπό: Την έξοδο στην ελευθερία!».
Παρά το άγχος της πρώτη φοράς και βλέποντας την πορεία των εμβολιασμών σήμερα, η κα Γαμβρέλη-Μεταξά δηλώνει τυχερή ως γιατρός και περήφανη ως πολίτης γιατί είναι μέρος αυτού του στοιχήματος.
«Τα καθημερινά εκατοντάδες «ευχαριστώ» που εισπράττουμε όλοι στην ομάδα, αναδεικνύουν πραγματικά την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι αυτό που κάνουμε είναι όντως λειτούργημα και αυτή η απόλυτη ικανοποίηση των πολιτών είναι για εμάς και η καλύτερη αξιολόγηση», καταλήγει η γιατρός.
Οι εμβολιασμένοι φέρνουν γλυκά – Ντύνονται λες και πάνε σε γιορτή
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Θεούλης, Νοσηλευτής Επιτήρησης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» όχι μόνο έχει ξεχάσει το άγχος που είχε αρχικά, αλλά πλέον έχει να διηγείται και όμορφες ιστορίες από εμβολιασμένους που πήγαν να τσιμπηθούν και δεν έκρυψαν ούτε λεπτό τη χαρά τους.
«Η ανακοίνωση ότι τα εμβόλια έρχονται μετά από επιτυχείς κλινικές δοκιμές αναπτέρωσε το ηθικό μας. Ως επαγγελματίας υγείας η ανακούφιση ήταν μεγάλη καθώς ο εμβολιασμός, η πρόληψη απέναντι στην ασθένεια, είναι η μόνη λύση για μένα. Χωρίς δεύτερη σκέψη θέλησα να συμμετάσχω ενεργά στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού», αναφέρει ο ίδιος στο in.gr.
Όπως τονίζει σε λιγότερο από ένα μήνα, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, το νοσοκομείο κατάφερε να δημιουργήσει έναν χώρο λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου, να τον εξοπλίσει με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να εκπαιδεύσει το προσωπικό.
«Η αγωνία για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας μεγάλη, όπως και η αίσθηση της ευθύνης να περάσουμε το μήνυμα ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη οδός προς τη σωτηρία. Η παραλαβή των φιαλιδίων, ο έλεγχος της ακεραιότητας τους, της σύστασης τους, η σωστή συντήρηση τους στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία, η ανασύσταση τους πριν τη χορήγηση, η ακριβής δοσολογία, η ορθή χορήγηση τους, είναι καθήκοντα που δεν επιδέχονται λάθη. Η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της προσέλευσης τους την ακριβή ώρα και μέρα χάρη στη χρήση μιας απόλυτα λειτουργικής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η επίλυση όποιας απορίας και διάλυσης του φόβου τους για πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο, η αντιμετώπιση της όποιας φαρμακευτικής παρενέργειας αν προκύψει, σπάνια μέχρι τώρα, η υπενθύμιση για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος και με τις δυο δόσεις, η συνέχιση λήψης των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής, η μετάδοση της γνώσης για επίτευξη ανοσίας είναι καθημερινές πράξεις που έχουν έναν και μόνο σκοπό: Να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται με ασφάλεια και καμία δόση να μην πάει χαμένη», επισημαίνει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία του κ. Θεούλη από τη διαδικασία του εμβολιασμού και τους 5 αυτούς μήνες μέχρι σήμερα μόνο ευχάριστη είναι.
Σ΄ ευχαριστώ Θεέ μου που με αξίωσες να το ζήσω και αυτό, τι άλλο θα ζήσω μετά από 2 πολέμους;
«Η χαρά και η προσμονή ειδικά των πιο ηλικιωμένων είναι μεγάλη, όπως και η συγκίνηση τους. Φέρνουν γλυκά κι έρχονται ντυμένοι λες και πάνε σε γιορτή. Το ζουν πραγματικά. Θα αναφέρω μερικές από τις εκφράσεις τους στα πλαίσια της επικοινωνίας μας όπως τις βιώνω καθημερινά που δημιουργούν ένα κλίμα ευθυμίας και γέλιου: «Σε ευχαριστώ Θεέ μου που με αξίωσες να το ζήσω και αυτό, τι άλλο θα ζήσω μετά από 2 πολέμους, εγώ δεν φοβάμαι έζησα και στην Κατοχή».
Όσο για τις ευχές που μας δίνουν μέσα από την ψυχής τους, χιλιάδες», αναφέρει ενώ θυμάται τα πιο ωραία αστεία που άκουσε την ώρα που έκανε το εμβόλιο σε συμπολίτες του.
Θα μας κάνετε το εμβόλιο της… Κάιζερ;
«Τυγχάνει στο νοσοκομείο μας να κάνουμε το εμβόλιο της Pfizer και το ερώτημα τους είναι αν θα κάνουν το εμβόλιο της Κάιζερ (γνωστή μπύρα). Ο εμβολιασμός είναι το μόνο μας όπλο ενάντια στον κορονοϊό, να βάλουμε ένα τέρμα στην άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών. Να ξαναζήσουμε ελεύθεροι.
Ανάγκη επιτακτική όλων των επαγγελματιών υγείας είναι η ανάκτηση των χαμένων σωματικών και ψυχικών μας δυνάμεων, η πίστη όλων στην προσφορά και το έργο μας. Παράκληση προς όλους τους συνανθρώπους μας, να εμβολιαστούν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις