Προσφυγικό: Ανυψώνονται τείχη σε προσφυγικές δομές – «Μας διαχωρίζουν από την υπόλοιπη κοινωνια»
To ύψος του τσιμεντένιου φράκτη εκτιμάται πως αγγίζει τα 3 μέτρα με τους πρόσφυγες να αναφέρουν πως η απόφαση τους προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα γιατί νιώθουν ότι αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο.
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Τσιμεντένια περίφραξη κατασκευάζεται γύρω από την προσφυγική δομή την Ριτσώνας, κάνοντας την δομή να θυμίζει φυλακή.
To ύψος του τσιμεντένιου φράκτη εκτιμάται πως αγγίζει τα 3 μέτρα με τους πρόσφυγες να αναφέρουν πως η απόφαση τους προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα γιατί νιώθουν ότι αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι νέοι φράχτες πρόκειται να εντείνουν ακόμα περισσότερο τον αποκλεισμό των προσφύγων από την κοινωνία, κάτι το οποίο γίνεται εμφανές στους πρόσφυγες που διαβιούν στις δομές.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς το κλείσιμο των προσφυγικών δομών και την μετατροπή τους σε «κλειστές», με πρόσχημα την πανδημία.
Από την αρχή της πανδημίας σε δεκάδες χιλιάδες άτομα απαγορεύτηκε να κινούνται έξω από τις δομές, με τους πρόσφυγες να έχουν το αίσθημα πως τιμωρούνται για κάτι, παρά το αίσθημα της ασφάλειας.
Αυτό, σε συνδυασμό με τον ουσιαστικό αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων από την εκπαίδευση αλλά και το πάγωμα κάθε άλλης ενταξιακής διαδικασίας, έχει προκαλέσει μια συνθήκη ασφυκτική σε όλες τις δομές.
«Αυτοί οι τοίχοι που θέλουν να φτιάξουνε, δημιουργούν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προσφύγων και του υπόλοιπου κόσμου. Κι αυτό γίνεται σε μια στιγμή που θέλουμε να επικοινωνούμε τους περισσότερους ανθρώπους και τώρα βάζουν τους τοίχους για να μας εγκλωβίσουν. Το βλέπουμε ως διάκριση. Νιώθουμε πως οι άνθρωποι μας βλέπουν ως μια »διαφορετική ομάδα», θέλοντας μας να μας διαχωρίσουν από την κοινωνία» ανέφερε η Parwana Amiri, που ζει στη δομή.
Φράχτης στο καμπ στα Διαβατά
Ένας νέος ψηλός φράκτης κατασκευάζεται εδώ και λίγες μέρες πέριξ του καμπ προσφύγων στα Διαβατά προκαλώντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα ύπαρξής του αλλά και ανησυχία στους διαμένοντες πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπεύθυνος κατασκευής του φράχτη είναι ο ΔΟΜ.
Ήδη τα μηχανήματα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τοποθετώντας ειδικούς στύλους με σκοπό η κατασκευή του επιπλέον φράχτη (πέραν της υπάρχουσας περίφραξης) να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη δυσφορία στους πρόσφυγες που ζουν σε καθεστώς απομόνωσης εδώ και χρόνια έξω από τον αστικό ιστό.
Η ύπαρξη του φράχτη θα δημιουργήσει αναπόφευκτα την εικόνα μιας φυλακής και όχι ενός χώρου φιλοξενίας καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο καμπ θα εγκατασταθεί και σύστημα ασφάλειας εισόδου και εξόδου των προσφύγων και παράλληλα θα ενταθούν οι περιπολίες της αστυνομίας γύρω από το καμπ.
Να σημειωθεί ότι ανοιχτή πρόσκληση για την ανέγερση φράχτη στα καμπ των Διαβατών, της Ριτσώνας, του Πολυκάστρου και της Μαλακάσας έχει δημοσιευθεί ήδη από τον Ιανουάριο στην επίσημη σελίδα του ΔΟΜ.
Η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων φαίνεται ότι προχωρά παράλληλα με την επίσπευση των διαδικασιών για κέντρα κλειστού τύπου στα νησιά, αλλά και με τη χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων για το Λιμενικό με σκοπό την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων και την ταχύτερη διαδικασία απελάσεων που έχουν συναποφασίσει κυβέρνηση και Ε.Ε.
Άδειες σε όσους… εμείς χρειαζόμαστε
Είμαστε ξεκάθαροι πλέον, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πως δίνουμε άσυλο μόνο εκεί που επιβάλλεται από τη διεθνή νομοθεσία και θέλουμε να απελάσουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Το τελευταίο 12μηνο σύμφωνα με τον υπουργό έχουν φύγει από τη χώρα μας με απελάσεις και εθελοντικές επιστροφές ή μετεγκαταστάσεις, περισσότεροι από όσοι έρχονται.
Σχετικά με όσους έχουν αναγνωριστεί με το καθεστώς πρόσφυγα και επιθυμούν να μετακινηθούν εκτός Ελλάδας, ο υπουργός ανέφερε πως δυστυχώς ο Κανονισμός του Δουβλίνου που ισχύει, περιορίζει την ευθύνη των χωρών πρώτης υποδοχής σαν την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης για ένα νέο σύμφωνο που θα έχει πολύ ουσιαστική στήριξη αλληλεγγύης για τα κράτη πρώτης υποδοχής.
«Χρειαζόμαστε χέρια. Κάθε χρόνο δίνουμε 10-15.000 άδειες για εργάτες γης. Αρά δεν είναι μια χώρα η Ελλάδα η οποία δεν χρειάζεται εργατικό δυναμικό, αλλά δεν θέλουμε την παράτυπη μετανάστευση. Δεν θέλουμε αυτούς που έρχονται με τα κυκλώματα και τις βάρκες. Θέλουμε να μπορούμε να ελέγχουμε τη δικιά μας μεταναστευτική πολιτική και να δίνουμε άδειες εκεί που εμείς χρειαζόμαστε και έχουμε πραγματικές ανάγκες» κατέληξε ο υπουργός.
Η πολιτικών των έξι σημείων της κυβέρνησης
Στην πολιτική των έξι σημείων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εστίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αναλύοντας την πολιτική των έξι σημείων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής:
- Προστασία των συνόρων σε στεριά και θάλασσα, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές η θάλασσα έχει σύνορα,
- άμεσος διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών,
- επιστροφή αυτών που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, κλειστές και ελεγχόμενες δομές,
- διαφάνεια στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος,
- δικαιοσύνη στις παροχές προς όσους παραμένουν στη χώρα αλλά και
- μία συγκροτημένη πολιτική ένταξης για όσους έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας καθώς έχουν γίνει δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις