Παχυσαρκία: Ελπίδα για θεραπεία και εξάλειψη του στίγματος φέρνουν νέα φάρμακα
Ελπίδα πως οι νέες θεραπείες θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αντιληφθούν την παχυσαρκία ως χρόνια ασθένεια, παρόμοια με την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τον διαβήτη.
Η παχυσαρκία καταδίωκε την 58χρονη Marleen Greenleaf όλη της τη ζωή. Όπως τα περισσότερα άτομα με παχυσαρκία, δοκίμαζε δίαιτες και δίαιτες αλλά το βάρος επέστρεφε πάντα.
Εκτός απ’ αυτό είχε να αντιμετωπίσει την περιφρόνηση και το στίγμα. Άγνωστοι δεν δίσταζαν να σχολιάσουν και να χλευάσουν το σώμα της ακόμα και στη μέση του δρόμου.
Το 2018, η Greenleaf συμμετείχε σε μια κλινική δοκιμή για τη σεμαγλουτίδη, έναν νέο τύπο φαρμάκου για την παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια της μελέτης που κράτησε 68 εβδομάδες, έχασε σταδιακά περίπου 18 κιλά. Μέχρι τότε πίστευε ότι θα μπορούσε να ελέγξει το βάρος της αν προσπαθούσε πραγματικά.
«Νόμιζα ότι απλά χρειαζόμουν περισσότερα κίνητρα», είπε. Αλλά όταν πήρε σεμαγλουτίδη ανέφερε πως «αμέσως, η επιθυμία να φάει απλώς εξαφανίστηκε».
Ο συγκεκριμένος τύπος φαρμάκου φαίνεται να προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους στους περισσότερους ασθενείς- αρκετή ώστε να κάνει διαφορά σε ιατρικό αλλά και αισθητικό επίπεδο. Ωστόσο οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα νέα φάρμακα θα πετύχουν κάτι ακόμα: να αλλάξουν το πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με παχυσαρκία αλλά και πώς τα άτομα με παχυσαρκία αισθάνονται για τον εαυτό τους.
Εάν αυτά τα νέα φάρμακα επιτρέψουν η παχυσαρκία να αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια ασθένεια – με φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται για μια ζωή – η ελπιδα είναι ότι γιατροί, ασθενείς και κοινό ίσως καταλάβουν ότι η παχυσαρκία είναι πραγματικά μια παθολογική κατάσταση.
«Όλοι πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη θεραπεία της παχυσαρκίας», δήλωσε η Δρ. Caroline Apovian.
Τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να μην προτιμηθούν για θέσεις εργασίας, να αμειφθούν λιγότερο από άλλα άτομα με τις ίδιες ικανότητες και εκπαίδευση και να αντιμετωπισθούν ανεπαρκώς από γιατρούς, οι οποίοι τους αφιερώνουν λιγότερο χρόνο και προσφέρουν λιγότερες υπηρεσίες πρόληψης.
Μέχρι σήμερα τα άτομα με παχυσαρκία δεν είχαν που να απευθυνθούν. Τα φάρμακα που προτείνονταν μέχρι τώρα για την παχυσαρκία οδηγούν σε μέση απώλεια βάρους της τάξης μόνο του 5% έως 10%. Και επειδή ορισμένα από αυτά τα φάρμακα έχουν εγκριθεί μόνο για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, τα χαμένα κιλά σχεδόν πάντα επιστρέφουν όταν σταματήσει η αγωγή.
Σύμφωνα με τις νέες μελέτες, η σεμαγλουτίδη φαίνεται να είναι διαφορετική. Σε αντίθεση με άλλα φάρμακα απώλειας βάρους, είναι συνθετική εκδοχή μιας φυσικής ορμόνης που δρα στα κέντρα της όρεξης στον εγκέφαλο και στο έντερο, παράγοντας το αίσθημα του κορεσμού.
Τα φάρμακα δεν θα εξαλείψουν την παχυσαρκία ούτε θα κάνουν τους ανθρώπους αδύνατους, αλλά τα άτομα που τα λαμβάνουν φαίνεται πως θα μπορούν να δουν σημαντική διαφορά στην εμφάνισή τους και στον τρόπο που αισθάνονται.
«Εάν τα νέα φάρμακα περάσουν τη διαδικασία έγκρισης, θα βοηθήσουν τους γιατρούς να πειστούν πως η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια και ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο Δρ Robert F. Kushner, ερευνητής παχυσαρκίας στο Northwestern University. «Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί γιατροί δεν βοηθούν τους ασθενείς με παχυσαρκία είναι επειδή δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», είπε ο Δρ Kushner. «Οι δίαιτες και η άσκηση που προτείνονται συνήθως, παρέχουν σχεδόν πάντα βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, και αυτό στην καλύτερη περίπτωση».
«Τους λέω ότι (η παχυσαρκία) είναι ένα χρόνιο ιατρικό πρόβλημα, ακριβώς όπως ο διαβήτης», λέει ο ίδιος.
Με πληροφορίες από: New York Times
- Καζακστάν: Σοκ προκαλεί ο διάλογος του πιλότου με τον πύργο ελέγχου – «Δεν μπορώ να εκτελέσω περιστροφή»
- Κακοκαιρία: Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
- Ποιος είναι ο Σαμ Κώνστας, το μεγαλύτερο ταλέντο στον αθλητισμό της Αυστραλίας
- Η παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται καθώς οι πλούσιοι κόβουν τη βοήθεια
- Είκοσι χρόνια μετά το τσουνάμι της Ινδονησίας, ελπίζει μια μέρα να δει ξανά τον γιο της
- Γιάννης Κεφαλογιάννης: Εντός του 2026 έτοιμος ο ελληνικός «Σιδερένιος Θόλος» – Οι δυνατότητές του