ΗΠΑ – πανδημία: Όπου φύγει-φύγει από τα αστικά κέντρα
Σε μια χρονιά που η πανδημία καθήλωσε τον κόσμο στο σπίτι και καθιέρωσε την τηλεργασία, εκατομμύρια Αμερικανοί επέλεξαν το δρόμο της φυγής από ακριβές μεγαλουπόλεις. Αναλυτές μιλούν για πιθανές διαρθρωτικές αλλαγές στη μακροοικονομία πόλεων και μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών
Πολλές μεγαλουπόλεις «φυλλορρόησαν» μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Εκατομμύρια κάτοικοί τους μετεγκαταστάθηκαν σε πιο απόμακρα και φθηνότερα προάστια, σε περιοχές αρκετά εκτός ορίων των μητροπολιτικών κέντρων ή ακόμη πιο μακριά, σε άλλες πολιτείες.
Άλλοι, οι μεγαλύτεροι, επίσπευσαν τα σχέδια συνταξιοδότησής τους και άλλαξαν, μαζί τον τόπο διαμονής, κεφάλαιο στη ζωή τους.
Όπως και να έχει, η πανδημία επέτεινε και επιτάχυνε την τάση φυγής των Αμερικανών από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα κίνητρα, ποικίλουν.
Για πολλούς -όπως καταδεικνύουν έρευνες– οι λόγοι ήταν πρωτίστως οικονομικοί, είτε λόγω απώλειας των θέσεων εργασίας, είτε εξαιτίας της συρρίκνωσης του εισοδήματος, εν μέσω υγειονομικής κρίσης.
Για μια σημαντικά μεγάλη κατηγορία, ειδικά των νέων, αφορμή ήταν η δυνατότητα για εξ αποστάσεως εργασία.
Για άλλους, αιτία ήταν ο φόβος της πανδημίας, κυρίως σε εστίες έξαρσης του κοροναϊού.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία εν εξελίξει δημογραφική μετατόπιση, που μένει τώρα να φανεί εάν και πόσο θα αντιστραφεί, μετριαστεί ή παγιωθεί, επηρεάζοντας τις τοπικές οικονομίες.
«Συρρίκνωση» σε μεγάλες πόλεις
Τις περισσότερες απώλειες από όλες τις μεγάλες αμερικανικές μητροπολιτικές περιοχές φαίνεται πως μετρούν η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο και δη οι ακριβότερες συνοικίες τους.
Στο Μανχάταν τα στοιχεία δείχνουν αναλογία 3 προς 1 μεταξύ των νοικοκυριών που το εγκατέλειψαν και εκείνων που μετακόμισαν εκεί, εν μέσω πανδημίας.
Συνολικά, την πολιτεία της Νέας Υόρκης υπολογίζεται ότι εγκατέλειψαν πάνω από 150.000 νοικοκυριά μέσα στον τελευταίο χρόνο: αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και μακράν ο μεγαλύτερος σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι μετακόμισαν στη γειτονική πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ. Δεύτερη επιλογή των Νεοϋορκέζων που μετακόμισαν αναδείχθηκε η ειδυλλιακή Φλόριντα. Αρκετοί προτίμησαν τις δυτικές ακτές, κυρίως το Λος Άντζελες.
Όχι όμως ότι η Καλιφόρνια δεν μετρά κι αυτή «πληγές». Οι περιοχές γύρω από τον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Χοσέ -από τις ακριβότερες στην δυτική πολιτεία- τα επίπεδα μόνιμης φυγής κατοίκων, κυρίως νέων, κυμάνθηκαν στο 23% και 17% αντιστοίχως.
Τα προάστια και ο νότος
Αύξηση 43% σημείωσε, αντίστροφα, ο αριθμός νέων νοικοκυριών που μέσα στον τελευταίο χρόνο εγκαταστάθηκαν σε μακρινά προάστια μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών.
Σαφώς ενισχυμένη ήταν και η τάση φυγής προς τον αμερικανικό νότο, κυρίως προς τη Φλόριντα, αλλά και το Τέξας, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη μετεγκατάσταση νοικοκυριών, από διάφορα σημεία της αμερικανικές επικράτειας.
Στη μητροπολιτική περιοχή Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, μάλιστα, κατασκευαστικές και κτηματομεσιτικές εταιρείες άνοιξαν μέχρι και λίστα αναμονής, λόγω αυξημένης πελατείας.
Οικονομικές προκλήσεις
Για τις περιοχές που είδαν να αυξάνεται ο πληθυσμός τους από τις δημογραφικές αυτές μετατοπίσεις, η αλλαγή συνιστά ταυτόχρονα μια πρόκληση και μια τεράστια ευκαιρία.
Πολλές έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται και να στοχεύουν στην προσέλκυση νέων εργαζομένων, περισσότερων εταιρειών-εργοδοτών και επενδυτικών κεφαλαίων, σε μόνιμη βάση.
Το επεδίωξαν ακόμη και περιοχές που δεν ανήκουν στους τοπ προορισμούς, όπως η Τάλσα στην Οκλαχόμα, που οι αρχές έσπευσαν να εγκρίνουν πρόγραμμα εφάπαξ πριμοδότησης των νέων κατοίκων της με 10.000 δολάρια, υπό την προϋπόθεση ότι θα διέμεναν το λιγότερο ένα χρόνο στην πόλη.
Σε όσες περιοχές ανήκαν ούτως ή άλλως στις πρώτες επιλογές των υπό μετακίνηση Αμερικανών, οι τοπικές οικονομίες πατούν πλέον «γκάζι» για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.
Κατασκευαστές εστιάζουν στη δημιουργία διαμερισμάτων και χώρων που θα εξυπηρετούν τους απασχολούμενους με τηλεργασία.Ενισχύονται και αυξάνονται οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, σε πάμπολους τομείς.
Ο προβληματισμός των τοπικών αρχών, ωστόσο, περισσεύει για τις αυξημένες πιέσεις στις υφιστάμενες ζωτικές υποδομές και για το πιθανό κόστος μίας αναγκαίας επέκτασης και αναβάθμισής τους.
Στον αντίποδα, στις μητροπολιτικές περιοχές, επίσημες αρχές και επιχειρηματίες προσπαθούν να αποτιμήσουν την επόμενη ημέρα.
Τα στοιχεία δείχνουν μείωση των ενοικίων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στις ακριβές περιοχές.
Στο Μανχάταν, για παράδειγμα, η πτώση υπολογίζεται στο 21% τον Μάρτιο.
Οι αρχές της Νέας Υόρκης εκφράζουν τώρα φόβους για γερό «ψαλίδισμα» των εσόδων τους από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, με προβλέψεις για μείωση ακόμη και κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, τη μεγαλύτερη από το 1996.
Στις ακριβές συνοικίες του Σαν Φρανσίσκο, αντίστοιχα, η αξία των ακινήτων έχει σημειώσει πτώση περίπου 20%.
Μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, ωστόσο, αναμένεται με το πέρασμα του χρόνου.
Μέχρι να αποσαφηνιστεί, δηλαδή, όχι πόσοι έφυγαν από κάποιο μέρος, αλλά πόσοι θα επιστρέψουν και πόσοι θα παραμείνουν στον νέο διαμονής, καθώς σταδιακά θα διαμορφώνεται η νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις