Ξημερώνει το τέλος του lockdown, με τουρισμό, ελεύθερες μετακινήσεις και χωρίς SMS – Οι φόβοι των ειδικών
Η πρώτη μέρα χωρίς lockdown ξημερώνει αύριο, αφού παράλληλα με την πρεμιέρα του τουρισμού, καταργούνται τα SMS, επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται για τις 00:30. Τι φοβούνται οι ειδικοί από το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας
Η πρώτη μέρα χωρίς lockdown ξημερώνει αύριο, Παρασκευή, αφού παράλληλα με την πρεμιέρα του τουρισμού, καταργούνται τα SMS, επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται για τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα.
Παρά την ανησυχητική ακόμη επιδημιολογική εικόνα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στην κανονικότητα, σταθμίζοντας μια σειρά παραγόντων, οικονομικών και κοινωνικών. Έτσι παρά τις έντονες επιφυλάξεις μερίδας γιατρών η Παρασκευή 14 Μαΐου αποφασίστηκε να είναι η ημέρα του άλματος για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Βασικά όπλα ενάντια στο ιικό φορτίο που επιμένει σε υψηλά επίπεδα, οι αυξανόμενοι εμβολιασμοί που φέρνουν πιο κοντά την ανοσία του πληθυσμού, αλλά και τα τεστ, όπλα που πέρυσι δεν υπήρχαν.
Τι θα ισχύσει από την Παρασκευή
Από το πρωί της Παρασκευής:
- Καταργούνται τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις μας και στο 13032 για τις αγορές μας.
- Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.
- Το ωράριο ελεύθερης κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 00:30. Αντίστοιχα, θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των χώρων της εστίασης, οι οποίοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν από το απαγορευτικό.
Πώς θα λειτουργεί το λιανεμπόριο
Καταργούνται επίσης το click inside και το click away και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας.
Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων λιανεμπορίου θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος:
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
- Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Με Green pass η μετακίνηση στα νησιά
Μία από τις σημαντικότερες απαγορεύσεις που αίρονται είναι αυτή των μετακινήσεων εκτός νομού. Ο περιορισμός αυτός καταργείται από την Παρασκευή, με κάποιες προϋποθέσεις, που θα ισχύουν για τα ταξίδια σε νησιά, για τα οποία θα εφαρμοστεί η ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού».
Το Green Pass, λοιπόν, μπαίνει στη ζωή μας και πιθανώς θα μείνει για καιρό.
Όσοι θελήσουν να φτάσουν σε κάποιο νησιωτικό προορισμό οφείλουν να διαθέτουν ένα από τα εξής:
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση.
- Αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, ή rapid test, ή self test 24 ωρών.
- Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.
Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν και οι αεροπορικές και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υποχρεούνται όλοι οι ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω, να έχουν κάτι από τα παραπάνω.
Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα εξακολουθήσει να ισχύει για εισερχόμενους τουρίστες.
Αξίζει να σημειωθεί πως ευκολότερες θα είναι και οι χερσαίες μετακινήσεις, καθώς θα γίνονται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.
Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του τουρισμού
Σήμερα, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, με το μήνυμα «Ανοίγουμε Πανιά».
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, «ανοίγουμε την Παρασκευή με ένα σχέδιο προστασίας της υγειονομικής ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, ολοκληρωμένο, τεχνολογικά προηγμένο και δοκιμασμένο: Υψώνουμε τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει εκτενώς αλλά και βελτιώνουμε, σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς.
Μάλιστα, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τους μεγάλους tour operator δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει 33% των ταξιδιών σε σχέση με το 2019 – το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε αυτό, συνεισέφερε και το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» για τους οριζόντιους και καθολικούς εμβολιασμούς στα νησιά, κάτι που αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες χώρες, με πρώτη την Ιταλία.
Οι φόβοι των ειδικών
Αναμφίβολα, η απόφαση να ανοίξει ο τουρισμός, όπως και άλλες δραστηριότητες – κυρίως, το λιανεμπόριο και η εστίαση – αποτελούσε μείζονα ανάγκη για να δοθούν κάποιες ανάσες στην ελληνική οικονομία.
Τόσο οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, όσο και στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης, που είχαν «γονατίσει» οικονομικά από το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown, όσο όμως και οι πολίτες, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις, απαιτούσαν εδώ και καιρό να πάμε σε ένα προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Εξάλλου, το ίδιο συμβαίνει αυτή την περίοδο και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
Παρ’ όλα αυτά, τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, με τη χώρα να μετρά καθημερινά 2.000 κρούσματα, κατά μέσο όρο, και με τους διασωληνωμένους ασθενείς κοροναϊού να παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες μέρες, χωρίς ωστόσο η εικόνα αυτή να επιτρέπει εφησυχασμό.
Η κυβέρνηση, βέβαια, επιμένει ότι το άνοιγμα της οικονομίας γίνεται με προσεκτικά βήματα, ενώ θέτει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, με συστάσεις στους πολίτες για συνέχιση της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.
Ωστόσο, πολλοί είναι οι ειδικοί που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων με την ταυτόχρονη άρση σχεδόν όλων των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, την έντονη ανησυχία τους για την άρση των μέτρων, εξέφρασαν μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ.
«Από τη Δευτέρα του Πάσχα είμαστε σε πορεία αύξησης και, μάλιστα, ταχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε τα 2.600 κρούσματα, ως κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, για να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση τον Ιούνιο», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Σαρηγιάννης.
Και διευκρίνισε ότι η αύξηση οφείλεται στα ανοίγματα που κάνουμε, αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί δεν φορούν μάσκες.
Δεν θα έπρεπε να έχουμε τα ανοίγματα
«Στην κατάσταση που είμαστε, δεν θα έπρεπε να έχουμε καν τα ανοίγματα», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο λόγος που δικαιολογεί υγειονομικά να γίνουν, είναι τα self-tests και ο εμβολιασμός, ο οποίος, πάντως, θα δείξει τα ουσιαστικά του αποτελέσματα από τον Ιούνιο και μετά. «Η κάμψη από 1-2 Ιουνίου και έπειτα, θα οφείλεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.
Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα… χθες
«Λέγονται πολλά για το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε, και ανοίξαμε. Το Πάσχα έγινε όπως έγινε, ενώ υπήρχε καλύτερη συνταγή, αυτή του περασμένου Πάσχα. Τώρα δεν έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων. Αν γίνουν λάθη αυτή την περίοδο, θα το πληρώσουμε, ο ιός δε συγχωρεί», υπογράμμισε ο Γιώργος Παυλάκης.
Απαντώντας στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, ο ίδιος τόνισε ότι «ενώ η Ελλάδα είχε φοβερά αβαντάζ πέρυσι σε σχέση με άλλες χώρες, σήμερα τα έχει χάσει».
Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακούω για την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε. Το μόνο που δεν ακούω είναι το νούμερο ένα καθήκον μας, να πέσουν τα κρούσματα, χθες! Αντί να ελαττώνονται, αυξάνονται τα κρούσματα. Και αυτό γίνεται γιατί άνοιξαν απότομα όλα. Περισσότερες επαφές, σημαίνει περισσότερες μολύνσεις».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.