Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αντιπαράθεση γύρω από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με την κυβέρνηση να επιμένει στη ρητορική ότι πρόκειται για μια προοδευτική μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων και την αντιπολίτευση να αντιτείνει ότι το υπουργείο Εργασίας δίνει επιπλέον όπλα στους εργοδότες να κηρύξουν πόλεμο στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ρυθμίζει τις στρεβλώσεις της αγοράς εργασίας

Ο πολέμος δηλώσεων, ανακοινώσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ των κυβέρνησης από τη μια μεριά και των κομμάτων και συνδικάτων από την άλλη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η κυβέρνηση εστιάζει σε ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου για να υποστηρίξει το αφήγημά της ενώ ότι αφορά την κριτική για τη μείωση των μισθών μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις και αύξηση του απλήρωτου ορίου των υπερωριών απαντά ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να ρυθμίσει και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, που αφορούν και αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες».

Το νομοσχέδιο «λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας, στις νέες μορφές, την τηλεργασία, τις ψηφιακές, τις συνεργατικές πλατφόρμες» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ υποστήριξε ότι «το οκτάωρο προστατεύεται, θωρακίζεται και με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο, όπως και το πενθήμερο και το σαραντάωρο την εβδομάδα».

Η Αριστοτελία Πελώνη επέλεξε να επιτεθεί εκ νέου στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αφήγημα με fake news σε ότι αφορά την κατάργηση του 8ωρου και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, ωστόσο απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά σε ότι αφορά τις αντιδράσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να ακούσει εποικοδομητικές προτάσεις και να διορθώσει όπου κρίνει ότι πρέπει να διορθώσει. Επιδιώκει πάντα τη σύνθεση απόψεων».

Βγάζει από τη ναφθαλίνη το Ρήγκαν και τη Θάτσερ

«Τη στιγμή που ο κόσμος αλλάζει, ο κ. Μητσοτάκης εδώ έρχεται να βγάλει από τη ναφθαλίνη του μπαούλου του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία, που προκαλούν αναδιανομή εις βάρος των πολλών και προς όφελος λίγων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λάθος τα προτάγματα της Έκθεσης Πισσαρίδη μιλούν για την ανάγκη να μειωθεί το εργασιακό κόστος για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την «κατάργηση του οκτάωρου», τη θεσμοθέτηση των «ατομικών συμβάσεων» για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την «απελευθέρωση των απολύσεων» και τη «μείωση του πραγματικού μισθού».

Μείωση και καθήλωση μισθών

Εξάλλου, υπογράμμισε πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι οι όποιες ρυθμίσεις είναι προς όφελος των εργαζόμενων, «προσβάλλουν» την αντιπολίτευση και θυμίζουν την «γνωστή φράση» των απατημένων συζύγων «δεν είναι αυτό που νομίζεις».

Ο ίδιος εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη γίνεται «ανισομερής» και καταδίκασε τις προσπάθειες για αύξηση των υπερωριών με ταυτόχρονη «καθήλωση των μισθών».

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής επιθεώρησης εργασίας, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι κατά την τωρινή διακυβέρνηση η επιθεώρηση εργασίας «περιήλθε στην ανυποληψία», ενώ σημείωσε ότι η «πανσπερμία ανεξάρτητων αρχών δεν έχει ωφελήσει» τη χώρα.

ΚΙΝΑΛ: Το ν/σ Χατζηδάκη φέρνει μαζικές απολύσεις και απλήρωτες υπερωρίες

To ΚΙΝΑΛ με κοινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας Γιώργου Μουλκιώτη και του γραμματέα του Τομέα Εργασίας Χρήστου Μέγα καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει τον ακραίο αντεργατικό πυρήνα των προωθούμενων διατάξεων για τις εργασιακές σχέσεις».

To ΚΙΝΑΛ με κοινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας Γιώργου Μουλκιώτη και του γραμματέα του Τομέα Εργασίας Χρήστου Μέγα καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει τον ακραίο αντεργατικό πυρήνα των προωθούμενων διατάξεων για τις εργασιακές σχέσεις».

Δύο παράγραφοι

Προσθέτουν ότι το ΚΙΝΑΛ θα βρεθεί με όλες του τις δυνάμεις κοντά στους εργαζόμενους, στο πλευρό των νέων που αναζητούν εργασία, δίκαιη αμοιβή και προοπτική στη ζωή τους.

Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ τονίζουν ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα προέλθει από την φθηνή και ανασφαλή εργασία, αλλά από επενδύσεις, κίνητρα, εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και κοινωνική συνοχή.

Επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας έφτιαξε ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο δεκάδων άρθρων για να «περάσει» μόλις δύο παραγράφους: Την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της προσαύξησης (σήμερα μόλις 20%) για την πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα εργασία.

Αυθαιρεσία και παρανομία

«Αλήθεια, τι απαντά η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που, πλέον, θα απολύονται παράνομα και πέραν των ορίων και δεν θα επαναπροσλαμβάνονται; Ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση που θα κρίνει ως παράνομη την απόλυση. Η ΝΔ ορίζει ότι δεν χρειάζεται «θεραπεία» των αυθαιρεσιών και παρανομιών. Όλα ξεπερνιούνται με μια προσαύξηση της αποζημίωσης», σημειώνουν.

Θέτουν δε το ερώτημα τι απαντά το υπουργείο Εργασίας στους νέους (ανέργους) οι οποίοι δεν θα βρίσκουν μια θέση απασχόλησης γιατί η επιχείρηση δύναται να απασχολεί έως και 50 ώρες την εβδομάδα τους ήδη απασχολούμενους χωρίς καμία επιβάρυνση (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές). «Η κυβέρνηση αντί για ευκαιρίες απασχόλησης τους τάζει… 4ήμερα με εκδρομικά 3ήμερα», τονίζουν και παρατηρούν:

«Αλήθεια, πώς συμφιλιώνεται η οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή όταν οι γονείς, με «ατομική σύμβαση» θα υποχρεούνται σε άστατο καθημερινό ωράριο και 10ωρη εργασία; Είναι προφανές ότι το brain drain, η ανεργία και η εργασιακή φτώχεια θα εντείνουν τα αδιέξοδα των νέων και το δημογραφικό.

Εμπαίζει

»Αλήθεια, ποιούς εμπαίζει ο υπουργός Εργασίας όταν λέει ότι ο εργαζόμενος θα ζητεί την ευέλικτη-10ωρη εργασία και, παράλληλα, με άλλη πρόβλεψη θεωρείται παράνομη η απόλυση αν αρνηθεί την διευθέτηση;

»Πρώτον, αφού ο εργαζόμενος και ΜΟΝΟ θα αιτείται την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πώς ο προσωπάρχης θα γνωρίζει την άρνησή του; Άρα, κάποιος θα του το «σφυρίξει», δηλαδή θα του το επιβάλλει ρητά το πλέον ισχυρό μέρος.

»Η απόλυση θα γίνεται προσχηματικά, για «άλλο λόγο», και εάν αποδειχτεί δικαστικά η παρανομία, η υπόθεση θα «κλείσει» με μια προσαύξηση της αποζημίωσης».

Νεκροθάφτης του 8ωρου

Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ έχουν κηρύξει πόλεμο στην εργατική τάξη και η απάντηση είναι μία, ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής, επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έρχεται να «τερματίσει» την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και δεν διστάζει να εφαρμόσει τις πιο άγριες μορφές εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ο -ειδικών αποστολών- υπουργός Εργασίας είναι νεκροθάφτης του 8ωρου και καταντά τουλάχιστον αστείος όταν δηλώνει ότι προστατεύει το 8ωρο, αλλά ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο 10 ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μέχρι και 13 ώρες όπως προβλέπει Οδηγία της ΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσώτης.

Πρόσθεσε πως η ΕΕ ως συλλογικός εκφραστής των μονοπωλιακών ομίλων με τις Οδηγίες και την πολιτική της στηρίζει το κεφάλαιο και τις ανάγκες του, ενώ όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πρόθυμα νομοθετούν αυτές τις κατευθύνσεις.

Καταργεί κάθε προστατευτική ρύθμιση για τους εργαζόμενους

Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ακόμη ότι το νομοσχέδιο καταργεί κάθε προστατευτική ρύθμιση για τους όρους και τις αμοιβές των εργαζομένων, κάνει παντοδύναμη την εργοδοσία και καθιστά έρμαιο τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν όποτε και όσο θέλει το κεφάλαιο.

Γενικεύει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με τη γενίκευσή της στο σύνολο των κλάδων και με πρόσχημα ότι δίνει τις Παρασκευές στους εργαζόμενους, απελευθερώνει την κυριακάτικη αργία και αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης που έχουν οι λαϊκές οικογένειες. Αυξάνει το ανώτατο όριο των υπερωριών έως και 50% δίνοντας επιπλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με την υπερεργασία τους εργαζόμενους.

Αδειανό πουκάμισο η συνταγματική κατοχύρωση της απεργίας

Επίσης, κατήγγειλε πως επιδιώκει ισχυρό χτύπημα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους αγώνες των εργαζομένων καθώς θέλει να απαγορεύσει τον ίδιο τον χαρακτήρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» κάνοντας άδειο πουκάμισο τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία.

Αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, υπηρετεί και το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα που προωθεί με το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σε «ανεξάρτητη αρχή» δίνοντας το σήμα στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Τα κόμματα του κεφαλαίου δεν είναι αθώα του αίματος

Κανένα κόμμα δεν είναι αθώο του αίματος, όλα τα κόμματα του κεφαλαίου στηρίζουν την ίδια αντεργατική στρατηγική της ΕΕ, υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης.

Από τη μεριά της η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει «φερετζέ» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να προωθηθεί η ατομική διευθέτηση και να υπονομευθεί η συλλογική εκπροσώπηση τονίζοντας ότι «η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και άκρως συντηρητική».

Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή την ώρα που επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, στον ιδιωτικό τομέα. «Τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν  κόλαφο για το κόσμο της  Εργασίας» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

«Αν η «ατομική σύμβαση» θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους» προσθέτει.

Η ΓΣΕΕ ζητάει:

• Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του νομοσχεδίου που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση.

• Να υιοθετηθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου όχι απλά τα κεφάλαια, αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και το δικαίωμα Αποσύνδεσης, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, για την Υγεία και Ασφάλεια κ.α.

Σε πολύ πιο σκληρή γραμμή η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αντεργατικό στο σύνολό του καθώς και «αιτία πολέμου».