Ισραήλ: Αυτή είναι η «ασπίδα» στον ουρανό της χώρας – Το πιο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας
Η Χαμάς συνεχίζει την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών προς το Ισραήλ, ωστόσο ο αριθμός αυτών που καταφέρνουν βρουν το στόχο είναι σημαντικά περιορισμένος και ο λόγος είναι ο «Σιδηρούς Θόλος»
Σκηνικό πολέμου επικρατεί στη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυνάμεις του Ισραήλ να βρίσκονται ένα βήμα πριν τη χερσαία εισβολή στην περιοχή.
Ρεπορτάζ εντός και εκτός Ισραήλ δείχνουν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει περαιτέρω την αντίδρασή της στις επιθέσεις των Παλαιστινίων που προκλήθηκαν από την εκδίωξη μουσουλμάνων και τον εποικισμό περιοχών τους από Ισραηλινούς.
Οι ισραηλινές αρχές να κάνουν λόγο ήδη για διάφορους βαθμούς προετοιμασίας χερσαίων επιχειρήσεων.
Ο «Σιδηρούς Θόλος»
Στην αντίπερα όχθη, η Χαμάς συνεχίζει την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών προς το Ισραήλ, ωστόσο ο αριθμός αυτών που καταφέρνουν βρουν το στόχο είναι σημαντικά περιορισμένος και ο λόγος είναι ο «Σιδηρούς Θόλος».
Τέθηκε σε λειτουργία το 2011 και είναι το πλέον εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ και μπορεί να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η εχθρική ρουκέτα και, αν εκτιμάται πως θα πλήξει σημαντικό στόχο, στέλνει πύραυλο να την αναχαιτίσει.
Εκτιμάται πως το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό (περίπου στο 90%) και έχει συμβάλει τα μέγιστα για την απόκρουση των επιθέσεων από τη Γάζα.
Όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο Νετανιάχου, «έχει αποδείξει την αξία του» στην αναχαίτιση και την κατάρριψη πυραύλων και ρουκετών.
Ο «Σιδηρούς Θόλος» σε συνδυασμό με την υψηλή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των πολιτών το Ισραήλ, τον μεγάλο αριθμό καταφυγίων και την οχύρωση δημοσίων κτιρίων οφείλεται και ο σημαντικά μικρότερος αριθμός ανθρώπινων απωλειών.
Το κινητό αντιπυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται εδώ και μία δεκαετία από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από δύο ισραηλινές εταιρείες πολεμικής τεχνολογίας, την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.
Είναι εφοδιασμένο με ραντάρ, αισθητήρες και εργαλεία ανάλυσης, επιτρέποντας καλή άμυνα σε επιθέσεις από μεσαία και μεγάλη απόσταση, ενώ είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε επιθέσεις που γίνονται από κοντινή απόσταση δύο ή τριών χιλιομέτρων.
- Αμαλιάδα: Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)
- Επίκειται επέλαση της ρωσικής ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ