Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ: Ο Ερντογάν απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη – Τι είπε για το «Grexit»

Γιούνκερ: Ο Ερντογάν απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη – Τι είπε για το «Grexit»

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Το γερμανικό Κοινοβούλιο ήταν υπέρ του Grexit - Το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης είναι «ένα από τα καλύτερα» - Ο Ερντογάν απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη

Η πανδημία ήταν για όλους ένα μεγάλο σοκ και «μπορεί η αρχική αντιμετώπιση της ΕΕ να μην ήταν καλά συντονισμένη, ωστόσο, στην πορεία είχε μία καλή στάση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ένα από τα καλύτερα το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε το πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημική εποχή ως «ένα από τα καλύτερα, ανάμεσα σε όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, καθώς θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο».

Επίσης, υποστήριξε πως, στην εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη έπρεπε να βρει τρόπο να στηρίξει καλύτερα την άμυνά της, καθώς ο Τραμπ χειριζόταν θέματα άμυνας διαφορετικά και αυτό δυσκόλευε τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Από τότε που ο Τραμπ έφυγε από την εξουσία, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν αισθητά, επεσήμανε.

Ο Τραμπ δεν κατάλαβε ποτέ τι είναι η ΕΕ

Στο σχόλιο του Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, πως υπάρχουν φήμες ότι, από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τραμπ είχε μία προτίμηση στον Γιούνκερ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι οι σχέσεις με τον Τραμπ ήταν πάντα μία πρόκληση. «Όταν τον επισκέφτηκα τον Ιούλιο του 2018, προσπάθησα να τον κάνω να καταλάβει καλύτερα τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν είναι μία εφεύρεση για να στρέφεται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, του χάρισα μία φωτογραφία του στρατηγού Πάττον, που είναι θαμμένος στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι ο Τραμπ κατάλαβε ποτέ τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η προσπάθεια για παγκόσμια σταθερότητα απαιτεί τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Μάλιστα, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΕ ταξιδεύει με συμβατικές πτήσεις και ότι δεν έχει δικό του αεροσκάφος».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι η προσπάθεια για προσέγγιση της ΕΕ με την Κίνα είναι βιαστική. «Η Κίνα είναι ανταγωνιστής και εχθρός μας, δεν πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς. Πρέπει να έχουμε μία προσεκτική προσέγγιση με την Κίνα», είπε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τις σχέσεις του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι είχαν πάντα μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο, το γεγονός ότι είχε την ευχέρεια να μιλά καλά γερμανικά βοηθούσε τις συζητήσεις τους. «Με τη Ρωσία έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων, όμως, δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, είναι γείτονάς μας, πρέπει ωστόσο να βρούμε άλλους τρόπους προσέγγισης με τους Ρώσους, μέσα από τον πολιτισμό και, σε ένα βαθμό, μέσα από τις εμπορικές μας σχέσεις», τόνισε.

Ο Ερντογάν απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη

Για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι, στην αρχή της ηγεσίας του, είχε καλύτερη άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην πορεία απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, και σημείωσε πως το γεγονός ότι υπήρχε διάσταση απόψεων για το θέμα της Κύπρου δυσκόλευε τις σχέσεις. «Εγώ πάντα υποστήριζα τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου, καθώς η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος, αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Το γερμανικό Κοινοβούλιο ήθελε Grexit

Για την κρίση στην Ελλάδα και τον κίνδυνο αποχώρησης από την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε, όταν αναφερόταν στη χώρα μας ήταν «να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα, γιατί είναι ένα σπουδαίο έθνος».

Αναφερόμενος στη στάση της Άνγκελα Μέρκελ να υποστηρίξει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι γνώριζε πως το γερμανικό Κοινοβούλιο ήθελε την αποχώρηση της χώρας μας. «Το 2015, ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόσο η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη- μέλη, μου έλεγαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά να κρατήσω την Ελλάδα στη σφαίρα αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς αυτό είναι υπόθεση των κρατών-μελών. Εγώ απάντησα ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η Κομισιόν εργάζεται για το γενικό καλό της ΕΕ και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν προς το συμφέρον όλης της ΕΕ. Τελικά, η κυρία Μέρκελ ενστερνίστηκε την άποψή μου, ότι ήταν προς όφελος της ΕΕ να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», ανέφερε.

Γερμανία-Γαλλία δεν έχουν αποκλειστικότητα στην ηγεσία της ΕΕ

Στο ερώτημα εάν η  αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ σημαίνει ότι η ΕΕ θα αναζητήσει έναν άλλο δυναμικό ηγέτη για να την αντικαταστήσει, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα, η ΕΕ να κυβερνάται από έναν ηγέτη. Ούτε η Γερμανία, ούτε και η Γαλλία, έχουν αποκλειστικότητα στην ηγεσία της ΕΕ, δεν είναι μονοπώλιο, η ΕΕ είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που έχει ανάγκη και βασίζεται και στα μεσαία και μικρού μεγέθους κράτη-μέλη της. Μην ανησυχείτε για την Γερμανία, εμπιστευτείτε τους φίλους σας στην Ευρώπη», είπε κλείνοντας τη συνομιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

inView

Ψήφισε ο Τραμπ και αισθάνεται «πολύ σίγουρος» για τη νίκη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών στο σπίτι του, στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου οργανώνει εκλογική βραδιά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024