Κλιματική αλλαγή: «SOS» για την παλαιότερη βραχογραφία στον κόσμο
Φθείρεται εξαιτίας της αποσύνθεσης των πετρωμάτων.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων για τις βραχογραφίες, καθώς σύμφωνα με μελέτη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, Αυστραλοί και Ινδονήσιοι ερευνητές εξέτασαν 11 σπήλαια στην περιοχή Μάρος του νησιού Σουλαβέζι, όπου έχουν ανακαλυφθεί οι αρχαιότερες τοιχογραφίες που χρονολογούνται πριν από 45.000 έως 20.000 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι αυτές φθείρονται εξαιτίας της «αλοκλαστικής».
Πρόκειται για την αποσύνθεση των πετρωμάτων όταν διαλύματα αλατόνερου διαχέονται σε ρωγμές και αρμούς στους βράχους και εξατμίζονται αφήνοντας κρυστάλλους αλατιού πίσω.
«Η ζημιά είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμη. Τα άλατα βρίσκονται παντού στα σπήλαια στο νότιο Σουλαβέσι. Αυτά τα άλατα αποδυναμώνουν χημικά τον βράχο και χωρίζουν μηχανικά την επιφάνεια των πλαισίων από τους τοίχους και τις οροφές από ασβεστόλιθο», δήλωσε στο CNN η Τζιλ Χάντλεϋ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι χειρότερες στις τροπικές περιοχές του Ισημερινού λόγω του μοναδικού κλίματός του. Είναι το μέρος με τη πιο δυναμική ατμόσφαιρα στη Γη. Επίσης, οι τροπικοί μπορούν να βιώσουν έως και τρεις φορές την αύξηση της θερμοκρασίας υπό την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου», προσθέτει η ίδια.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες μελετούν τη ζωγραφική στο σπήλαιο της Ινδονησίας από τη δεκαετία του 1980, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να την χρονολογήσουν με ακρίβεια. Αρχικά πίστευαν ότι οι βραχογραφίες ήταν νεότερες από 10.000 χρόνια, ωστόσο οι πιο πρόσφατες τεχνικές υποδηλώνουν ότι μια από αυτές, η οποία απεικονίζει τρεις χοίρους, είχε ζωγραφιστεί πριν από 45.500 χρόνια.
Ο Άντι Οκταβιάνα, ειδικός στις βραχογραφίες στο Κέντρο Αρχαιολογικής Έρευνας της Ινδονησίας και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Griffith, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των βραχογραφιών που βρίσκονται στην περιοχή, παραμένει άγνωστη. «Έχουμε καταγράψει πάνω από 300 σημεία με βραχογραφίες, στο σπήλαιο στο Μάρος. Οι ζωγραφικές βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια φθοράς», είπε. βραχογραφία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις