Γλυκά Νερά: Το τελευταίο αντίο στην Καρολάιν – Η στυγερή δολοφονία που «δοκιμάζει» την αντεγκληματική πολιτική
Η τελευταία πράξη του δράματος σήμερα στην Αλόννησο. Το ειδεχθές έγκλημα έχει αποτελέσει αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για την αντεγκληματική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα.
Τραγικές στιγμές για τους συγγενείς και τους φίλους της 20χρονης Καρολάιν στην κηδεία της που έγινε σήμερα σε κλίμα οδύνης στην Αλόννησο. Τραγικές φιγούρες η μητέρα και ο σύζυγος της κοπέλας.
Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Αλόννησο που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της Καρολάιν, της 20χρονης μητέρας που βρήκε φρικιαστικό θάνατο στα χέρια των τριών αδίστακτων ληστών, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, ήταν όλο το νησί.
Η σορός, συνοδευόμενη από τους συγγενείς της αδικοχαμένης 20χρονης, ταξίδεψε από την Αθήνα στο Βόλο, και από εκεί με πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκε στο λιμάνι του νησιού.
Στο πλοίο βρισκόταν και η μητέρα της Καρολάιν, η οποία ήταν συντετριμμένη.
Την ίδια ώρα στο ελικοδρόμιο του νησιού προσγειώθηκαν τρία ελικόπτερα που διατέθηκαν από την εταιρεία που εργάζεται ο 32χρονος πιλότος προκειμένου να ταξιδέψουν στο νησί ο ίδιος, το μόλις 11 μηνών κοριτσάκι του ζευγαριού αλλά και συνάδελφοι του άνδρα που τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης βίωσε έναν εφιάλτη που δεν τον χωράει ο ανθρώπινος νους.
Ο 32χρονος πιλότος βγήκε από το ελικόπτερο έχοντας στην αγκαλιά του με την κορούλα του.
«Η κόρη μας θα μεγαλώσει και δεν θα θυμάται πόσο υπέροχη ήταν η μανούλα της»
Ο επικήδειος που εκφώνησε ο 32χρονος ράγισε καρδιές.
«Είμαι πολύ τυχερός που τη γνώρισα. Πάρα πολύ τυχερός που με αγάπησε κι είναι η μητέρα του παιδιού μου. Είμαι πολύ τυχερός για τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Ένα πράγμα με θλίβει περισσότερο απ’ όλα. Δεν είναι πια εδώ και δεν θα ξαναδώ την αγάπη μου. Η κόρη μας θα μεγαλώσει και δεν θα θυμάται πόσο υπέροχη ήταν η μανούλα της. Η Καρολάιν ήταν η χαρά της ζωής, η χαρά για όλο τον κόσμο η χαρά για το σπίτι μας, η χαρά για την κόρη της.
Μέσα από τη Λυδία θα είναι για πάντα μαζί μου. Να είστε καλά να προσέχετε τους ανθρώπους που σας αγαπάνε».
Οι έρευνες των Αρχών
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA οι αστυνομικοί ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες κατάφεραν να μπουν στο σπίτι και πως προσέγγισαν τον χώρο.
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα άνδρες της ΕΛ. ΑΣ παραμένουν στην περιοχή και ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή του χώρους γύρω από το σπίτι μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε ένα από τα πιο βίαια εγκλήματα στα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας.
Όπως εκτιμούν, πλέον, οι αστυνομικοί, οι δράστες έφτασαν στο σπίτι πεζοί, καθώς το όχημά τους ήταν αρκετά μακριά από τον τόπο του εγκλήματος.
Τις επόμενες μέρες τα εγκληματολογικά εργαστήρια και τα ευρήματα από τις κάμερες θα δώσουν πληροφορίες για τους δράστες. Μέχρι στιγμής από τις περιγραφές του πιλότου οι δύο, από τους συνολικά τρεις κακοποιούς, είχαν ύψος περίπου 1,80, ήταν λευκοί, αδύνατοι και κρατούσαν όπλα στα χέρια τους.
Ο τρίτος, ο οποίος είχε τον αρχηγικό ρόλο, εκείνος που δολοφόνησε την 20χρονη Καρολάιν, είχε ύψος περίπου 1,70, ήταν ευτραφής, ελαφρώς πιο μελαμψός από τους υπολοίπους και δεν κρατούσε όπλο.
Την ίδια στιγμή η αστυνομία ερευνά ληστείες με παρόμοιο μοτίβο και πλέον επικεντρώνεται σε 12 περιπτώσεις, από τις αρχικές 300 υποθέσεις που βγήκαν από τα συρτάρια. Πρόκειται για ληστείες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 30 άτομα και διαπράχθηκαν με έντονη βιαιότητα.
Τα λάθη των δραστών, και τυχόν γενετικό υλικό που άφησαν πίσω τους, είναι ακόμα ένας σύμμαχος των δραστών για την γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης.
Έτσι οι αστυνομικοί θα δουν σε αρχικό στάδιο πόσοι από τους 30 συγκεκριμένους σκληρούς ποινικούς παραμένουν ακόμα φυλακισμένοι. Όσοι από αυτούς είναι εκτός των σωφρονιστικών καταστημάτων θα εξεταστούν όσον αφορά το πού βρίσκονταν την ημέρα της δολοφονίας και κυρίως τις επίμαχες ώρες, από τις τρεις τα ξημερώματα της Τρίτης έως και τις έξι και μισή το πρωί της ίδιας ημέρας.
Εγκληματικότητα: Νομικό πλαίσιο ειδεχθών εγκλημάτων και αντεγκληματική πολιτική
Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά απασχολεί όπως είναι φυσικό την κοινή γνώμη λόγω της ειδεχθούς φύσης του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε παρέμβασή του τις προηγούμενες μέρες διατύπωσε την άποψη πως είναι επιβεβλημένο ένα αυστηρότερο πλαίσιο για παρόμοια εγκλήματα και σημείωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.
Σήμερα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος παρενέβη στον δημόσιο διάλογο τονίζοντας ότι έχει επισημάνει πολλές φορές τους κινδύνους από τη μείωση ποινών για «αποτρόπαια εγκλήματα».
«Εξ αφορμής του δημοσίου διαλόγου που αφορά την ποινική μεταχείριση δραστών ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, ειδικά εκείνων που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας, υπενθυμίζει ότι, από ετών, τα μέλη της μέσα από την υπηρεσιακή τους ενασχόληση, είχαν εντοπίσει τους κινδύνους από τη μείωση των ποινών για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.
Με στόχο την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προτείνει προς τους αρμόδιους φορείς αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της, όμως οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν.
Ενόψει της έξαρσης φαινομένων σκληρής εγκληματικότητας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι έλληνες εισαγγελείς ως θεματοφύλακες της κοινωνικής ειρήνης και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, υπενθυμίζοντας τα κατατεθειμένα αρμοδίως κείμενα των προτάσεών μας, καλούν την πολιτεία να λάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία προς την ανωτέρω κατεύθυνση».
Η αντεγκληματική πολιτική στην Ελλάδα χρειάζεται σίγουρα παρεμβάσεις και αλλαγές. Η συζήτηση που ανοίγει με φόντο ένα αποτρόπαιο έγκλημα, χρειάζεται να βαθύνει και να γίνει με ειλικρινείς και ψύχραιμους όρους προκειμένου το έγκλημα να περιοριστεί εν τη γενέσει του, το σωφρονιστικό σύστημα να επιτελεί την «υπαρξιακό» του ρόλο, και το όποιο νέο πλαίσιο να λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους.
Οι αλλαγές στην κοινωνία της χώρας που έχουν συντελεστεί με την πάροδο των χρόνων, τα αίτια αύξησης της εγκληματικότητας και το είδος αυτής, οι «λόγοι» πίσω από ένα ειδεχθές έγκλημα, ο ποινικός μας κώδικας, οι ψυχολογικές προεκτάσεις μιας κρίσης, και πολλοί ακόμα παράγοντες χρειάζεται να εξεταστούν και να αναλυθούν προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μία αποτελεσματική αντεγκληματική πολιτική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις