Σχέδιο «ΑΙΓΙΣ» – Τι αλλάζει στο μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας
Έκλεισε σήμερα ένας κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ξεκίνησε τον Μάρτιο και φέρνει πλέον την Πολιτική Προστασία έτοιμη να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης χρηματοδοτικών πόρων ύψους 757 εκ. ευρώ.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του νέου ειδικού, αυτόνομου προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027.
Πρόγραμμα 757 εκ. ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε σήμερα ένας κύκλος διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ξεκίνησε τον Μάρτιο και φέρνει πλέον την Πολιτική Προστασία έτοιμη να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης χρηματοδοτικών πόρων ύψους 757 εκ. ευρώ.
Κατά τη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Φάρος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου 2021-2023 για την Πολιτική Προστασία με την κωδική ονομασία «ΑΙΓΙΣ».
Ολική αναμόρφωση σε βάθος τριετίας
Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο προβλέπει τη σε βάθος τριετίας ολική αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, καθώς και την προμήθεια νέου εξοπλισμού για όλους τους φορείς που συνδράμουν την Πολιτική Προστασία στο έργο της (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, ΕΚΑΒ).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ, καθώς και των τριών Κλάδων (ΓΕΣ,ΓΕΝ,ΓΕΑ), του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ, της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Σημειώνεται ότι χθες, 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία συγκάλεσε η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ της Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, με την οποία η Πολιτική Προστασία διασυνδέεται δυναμικά προκειμένου να διασφαλίσει τη βέλτιστη διαμοίραση στοιχείων και τεχνογνωσίας.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), το Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών, καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και την Τετάρτη, 12 Μαΐου, με τη συμμετοχή των Διαχειριστικών Αρχών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των 13 Περιφερειών της χώρας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, αναμένεται να πραγματοποιηθούν άμεσα ειδικότερες συσκέψεις, όπως λ.χ. με το Υπουργείο Υποδομών για ζητήματα διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη λειτουργία της ΕΜΥ.
Στόχος είναι το δεύτερο αυτό, τεχνικό στάδιο εξειδίκευσης και εμβάθυνσης, να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα ώστε στα τέλη Μαΐου το αυτόνομο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Πολιτικής Προστασίας να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άτυπη διαβούλευση. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται στα τέλη του έτους.
- Emily in Paris: Ο Γκάμπριελ τελικά και στην 5η σεζόν μετά την «ωμή» κριτική του
- Τζον Κένεντι: Το «πορτρέτο» του από τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη
- Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
- Αμαλιάδα: Στα κρατητήρια η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Αντιστάθηκε στη σύλληψή της»
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»