Μόσιαλος για Pfizer: Πώς μπορεί να ενισχυθεί η απόκριση αντισωμάτων σε ηλικιωμένους
Σε νεότερη ανάρτησή του ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη σχετικά με την επέκταση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δόσεων του εμβολίου Pfizer η οποία ενισχύει την απόκριση αντισωμάτων σε ηλικιωμένους. Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση.
Σε νεότερη ανάρτησή του ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη σχετικά με την επέκταση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δόσεων του εμβολίου Pfizer η οποία ενισχύει την απόκριση αντισωμάτων σε ηλικιωμένους.
Η ανάρτηση
«Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη -των ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Birmingham σε συνεργασία με τον επίσημο φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), στο Ηνωμένο Βασίλειο – η επέκταση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δόσεων του εμβολίου Pfizer ενισχύει την απόκριση αντισωμάτων σε ηλικιωμένους.
Στη μελέτη του Μπέρμιγχαμ συμμετείχαν 172 άτομα ηλικίας 80-99 ετών, όπου καθένας έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer. 73 από αυτούς έλαβαν τη δεύτερη δόση μετά από 12 εβδομάδες και οι 99 μετά από διάστημα 3 εβδομάδων. Τα μέγιστα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που έφτασαν 2-3 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ήταν 3,5 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- στην ομάδα με το εκτεταμένο κενό.
Η μελέτη εξέτασε επίσης την απόκριση του κυτταρικού ανοσοποιητικού συστήματος στα διάφορα δοσολογικά σχήματα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο σαφή. Κοινό σημείο όμως ήταν πως 15 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, η απόκριση των Τ-κύτταρων ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως μεσοδιαστήματος.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα παρακολουθούνται για τους επόμενους έξι μήνες όσον αφορά τα αντισώματα και τα κυτταρικά δεδομένα τους. Οι ερευνητές συλλέγοντας δεδομένα στοχεύουν στο να εξηγήσουν πως μεταφράζονται αυτά τα αποτελέσματα, ως προς την ενίσχυση της προστασίας έναντι της λοίμωξης και της ασθένειας.
Η ιεράρχηση της προτεραιοποίησης των πρώτων δόσεων της βρετανικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο συζητήθηκε έντονα. Tα ευρήματά αυτής της μελέτης δικαιολογούν αυτή την αμφιλεγόμενη απόφαση για μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης, και να μην τηρηθεί το μεσοδιάστημα των 21 ημερών που είχε θεσπιστεί από τις κλινικές δοκιμές της Pfizer, και που ήταν και η σύσταση της εταιρείας.
Να υπογραμμίσω πως η μελέτη δεν έχει δημοσιευτεί, αλλά τόσο η παρακολούθηση των συμμετεχόντων αλλά και οι αντίστοιχες μελέτες είναι πολύ σημαντικές.
Γιατί;
Γιατί δεδομένης της περιορισμένης διάθεσης των εμβολίων, τέτοιες μελέτες μπορούν να στηρίξουν τη διαφοροποίηση ή την επικαιροποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού.
Ίσως η αύξηση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των 2 δόσεων στους ηλικιωμένους να μειώσει την ανάγκη για επακόλουθες αναμνηστικές δόσεις. Αλλά, ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγαλύτερη επίδραση στη δημόσια υγεία και θα σωθούν περισσότερες ζωές».
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα