Ουκρανία-Ρωσία: Η κουμπαριά με τον Πούτιν δεν τον έσωσε
Δικαστήριο του Κιέβου θέτει σε κατ’ οίκον περιορισμό φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό, η κόρη του οποίου έχει νονό τον Πούτιν
Ουκρανικό δικαστήριο, με απόφασή του, έδωσε εντολή να τεθεί ο γνωστός φιλορώσος πολιτικός, Βίκτορ Μεντβετσούκ, σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας σε μια υπόθεση που μπορεί να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Βίκτορ Μεντβετσούκ, ο οποίος προωθεί πιο στενές σχέσεις με τη Μόσχα και δηλώνει ότι ο Πούτιν είναι ο νονός της κόρης του, είναι ο πιο γνωστός πολιτικός σύμμαχος της Μόσχας στο Κίεβο.
Αυτή την εβδομάδα, ενημερώθηκε ότι είναι ύποπτος για εσχάτη προδοσία, όπως και για το ότι προσπάθησε να καταληστεύσει τον εθνικό πλούτο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποσκοπούν στο να επισκιάσουν την κριτική που ασκεί στην κυβερνητική πολιτική.
Μετά την ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε οκτώ ώρες στο δικαστήριο του Κιέβου, ο Μεντβετσούκ διατάχθηκε να μείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό έως τις 9 Ιουλίου, να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι και να παραδώσει το διαβατήριό του.
Αφότου ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφαση, ο Μεντβετσούκ αγκάλιασε τους συνεργάτες του και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να μην απαγγελθούν εναντίον μου παράνομες κατηγορίες».
Έξω από το δικαστήριο, είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος εθνικιστών διαδηλωτών που φώναζαν «Ο Μεντβετσούκ είναι πράκτορας του Κρεμλίνου» και άναψαν φωτιά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Εάν κριθεί ένοχος, ο Μεντβετσούκ μπορεί να καταδικαστεί σε περισσότερα από 15 χρόνια κάθειρξη.
Ο Μενβεντσούκ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι γνωρίζει τον Πούτν εδώ και δεκαετίες, συνέχισε να συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο μετά το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε τις αποσχιστικές δυνάμεις στη διένεξή τους στην ανατολική Ουκρανία, όπου σύμφωνα με το Κίεβο έχουν σκοτωθεί 14.000 άνθρωποι.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μεγάλη εκτίμηση για τον Μεντβετσούκ και εκτιμά το ρόλο του ως μεσολαβητή με το Κίεβο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν θα παρέμβει στην υπόθεση του Μεντβετσούκ , «αλλά θα την παρακολουθεί πολύ προσεκτικά, για να είναι σίγουρη ότι δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτή την υπόθεση».
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ηγείται τώρα του κόμματος του Πούτιν «Ενιαία Ρωσία», χαρακτήρισε την υπόθεση «κυνήγι μαγισσών», που ξεκίνησε η κυβέρνηση του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».
Ο Μεντβέντεφ, που είναι επίσης αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι πολιτικοί σαν τον Μεντβετσούκ έχουν γίνει δυσάρεστοι για την Ουκρανία.
«Φυσικά, είναι ακόμη λιγότερο ευχάριστοι για τη Δύση, η οποία είναι παντού και σε όλα υποστηρίζει την αντι-ρωσική πολιτική και με τη συλλογική της σιωπή, επιδοκιμάζει φιλικά αυτά τα αντίποινα, αγνοώντας ταυτόχρονα την παρωδία του νόμου και της δικαιοσύνης», δήλωσε χθες ο Μεντβέντεφ.
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με την Ρωσία να αναπτύσσει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η μία χώρα επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.
Η υπόθεση, στην οποία κατηγορείται για εσχάτη προδοσία, αποτελεί μέρος των κατασταλτικών μέτρων που ελήφθησαν κατά του Μεντβετσούκ τον Φεβρουάριο, όταν με απόφαση του Ουκρανού προέδρου άρχισαν να επιβάλλονται κυρώσεις στον ίδιο και μερικούς συνεργάτες του, που είχαν ως συνέπεια να απαγορευθεί η λειτουργία τριών τηλεοπτικών καναλιών που ανήκαν σε σύμμαχό του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις