MRB: Έλληνες και Τούρκοι επιθυμούν ειρηνική διευθέτηση των διαφορών
Η μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων και Τούρκων επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των δύο λαών, οι οποίες εντοπίζονται σε θαλάσσια θέματα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος.
Η μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων και Τούρκων επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των δύο λαών, οι οποίες εντοπίζονται σε θαλάσσια θέματα όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος.
Τα παραπάνω απορρέουν από την έρευνα-δημοσκόπηση που διενήργησε η ΜRΒ σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και την παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB σε πάνελ ομιλητών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου της diaNEOsis.
Δυσπιστία ως προς το ρόλο της ΕΕ
Επίσης από την έρευνα προέκυψε ότι οι Έλληνες και πολύ περισσότερο οι Τούρκοι είναι δύσπιστοι ως προς ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των διαφορών των δύο λαών.
«Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εύρημα,» τόνισε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Γιώργος Παγουλάτος.
Τόνισε, δε, ότι ο ρόλος της ΕΕ στα μάτια των Ελλήνων είναι περισσότερο συνυφασμένος με οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα.
Οι Τούρκοι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
Μια άλλη «ασυμμετρία» στην συγκεκριμένη «άσκηση αυτογνωσίας», όπως χαρακτήρισε την έρευνα κ. Παγουλάτος είναι ότι οι Έλληνες βλέπουν την Τουρκία ως το μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους Τούρκους.
Στο ίδιο σημείο της έρευνας στάθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής του Bilkent University και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Ιωάννης Γρηγοριάδης. «Η Τουρκία είναι παρούσα με πολύ πιο ισχυρό τρόπο στην Ελλάδα, απ΄ ότι η Ελλάδα στην Τουρκία.»
Η κ. Evren Balta, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ozyegin, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σημείο της έρευνας ότι η Τουρκία «νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» σε σχέση με την Ελλάδα.
Προσέθεσε όμως ότι το χάσμα των απόψεων μεταξύ των πολιτών που υποστηρίζουν στο φιλοκυβερνητικό καθεστώς ή την αντιπολίτευση είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο των Ελλήνων.
Στο μεγάλο ποσοστό «δυσπιστίας» που διακρίνει τους Τούρκους για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών αναφέρθηκε και η κ. Oya Yegen, η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sabanci.
- Μαρούσι: Και δεύτερο επεισόδιο: «Αυτή τη φορά δεν θα τον μαχαιρώσω, θα τον σκοτώσω»
- Ρωσία: Το πλοίο που βυθίστηκε στις ισπανικές ακτές «ανατινάχθηκε σε τρομοκρατική ενέργεια»
- Κριστιάνο Ρονάλντο: Η βουτιά στους -20°C και οι χριστουγεννιάτικες ευχές από τη Λαπωνία
- Είναι έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη;
- Ρομπίνιο: Χριστούγεννα στη φυλακή
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα